Hyppää sisältöön

Kazakstan

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 01.03.2016
Entiseen neuvostotasavaltaan matkaava kohtaa päättymätöntä aromaisemaa, jylhiä vuoristoja sekä öljyrahoilla nousevia majesteettisia rakennusprojekteja.

Keski-Aasian varakkain maa Kazakstan on harvojen listalla matkakohdetta suunnitellessa – minkä vuoksi sinne kannattaakin matkata. Kazakstanista löydät hulppeimmat pilvenpiirtäjät ja moderneimmat ostoskeskukset, mutta toisaalta eräät maailman yksinäisimmistä ja tyhjimmistä paikoista.

Kulttuuri, ruoka, arkkitehtuuri ja ihmiset ovat ainutlaatuinen sekoitus länsimaalaisia, islamin ja neuvostoaikojen vaikutteita. Kazakstan on todellinen vastakohtien maa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

KAZAKSTAN MATKAILUMAANA

Aakeaa laakeaa

Suurin osa Kazakstanista on lähes asumatonta tasankoa. Maanpinta-alasta 77 % on aavikkomaista aroa, jota peittävät vain matalat pensaat ja ruoho. Tyhjillä aroilla vaeltelee vain villihevosten laumoja ja niitä paimentavia, perinteistä elämäntapaa ylläpitäviä paimentolaisia.

Välimatkat ovat pitkiä, sillä Kazakstan on pinta-alaltaan maailman yhdeksänneksi suurin valtio. Itä-Kazakstanissa sijaitsevat Altain ja Tian Shanin vuoristot. Kazakstanilla on myös rantaviivaa Kaspianmeren sekä kovaa vauhtia kuivuvan, ennen maailman neljänneksi suurimman sisämaajärven, Aralin kanssa. Maan rajanaapureita ovat Venäjä, Kiina, Kirgisia, Uzbekistan ja Turkmenistan.

Kazakstanissa vierailee toistaiseksi hyvin vähän turisteja, mutta vierailijoiden määrä kasvaa joka vuosi – eikä vähiten brittikoomikko Sasha Baron Cohenin esittämän fiktiivisen televisiotoimittaja Borat Sagdiyevin ansiosta. Vaikka kazakstanilaiset eivät Borat-hahmon keksittyä Kazakstan-kuvaa juuri arvostakaan, ei hahmon vaikutusta maan tunnettavuuteen ja turismin kasvuun voi kieltää.

Suurin osa turisteista vierailee pääkaupungissa Astanassa sekä entisessä pääkaupungissa Almatyssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Öljyä ja uraania

Kazakstan on Keski-Aasian valtioista varakkain, sillä maalla on mittavat öljy- ja mineraalivarat. Kazakstanin hallussa oleva öljykenttä on suurin löydetty esiintymä sitten 1960-luvun. Kazakstan on myös maailman suurin uraanintuottaja: maan kaivoksista louhitaan lähes kolmasosa maailman uraanista.

Varallisuus on kuitenkin jakautunut rajusti kaupunkien ja maaseudun välille. Erityisesti pääkaupunki Astana kiiltelee öljyrahassa, mutta maaseudulla elämä on edelleen hyvin yksinkertaista. Myös perinteinen paimentolaisuus elää vielä vahvana Kazakstanin loputtomilla aroilla.

Kazakstan on portti Aasiaan

Kazakstan kuului entiseen Neuvostoliittoon, mutta perimältään ja ulkonäöltään ihmiset ovat lähempänä aasialaisia kuin venäläisiä.
Myös ruokakulttuurissa näkyvät aasialaiset vaikutteet. Monissa ruokalajeissa käytetään pohjana nuudeleita ja mausteiden käyttö on venäläistä keittiötä runsaampaa.

Kazakstanilaiset syövät runsaasti hevosenlihaa kaikilla mahdollisilla tavoilla valmistettuna: keitettynä, paistettuna ja grillattuna. Hevonen onkin eräs tärkeimmistä kazakstanilaisuuden symboleista.

Maan viralliset kielet ovat kazakki ja venäjä. Suurissa kaupungeissa puhutaan jonkin verran englantia, mutta maaseudulla sen osaaminen on harvinaista. Venäjän alkeista on suuri apu maaseudulla liikuttaessa.

Lähes puolet kazakstanilaisista on muslimeita, mutta uskonnon merkitys arkielämässä on vähäinen. Paikalliset ovat suvaitsevaisia ja suhtautuvat toistaiseksi harvinaisiin ulkomaalaisiin lämmöllä. Lähes yhtä suuri osa maan asukkaista on ortodokseja.

Äärimmäinen mannerilmasto

Kazakstanissa vallitsee mannerilmasto, joten kesät ovat lämpimiä ja talvet äärimmäisen kylmiä. Astana on Mongolian Ulan Batorin jälkeen maailman kylmin pääkaupunki. Talvisin lämpötila laskee usein 30 pakkasasteen tuntumaan, mitä pahentaa vielä voimakas tuuli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkailu Kazakstanissa on mahdollista talvisinkin, mutta kylmään säähän on syytä varautua.

Kesäisin Kazakstanin keskilämpötila on jopa +20 astetta, ja hengästyttävän upeat maisemat pääsevät oikeuksiinsa lumipeitteen alta. Kesäisin myös erilaiset vaellukset ja muut aktiviteetit ovat helpompia järjestää.

Rauhallista yhteiseloa

Kazakstan on pääasiassa turvallinen maa. Taskuvarkauksia ja muita pieniä rikoksia kuitenkin tapahtuu, joten erityisesti yöaikaan yksin liikkumista on syytä välttää.

Vaikka kazakstanilaiset ovat jakautuneet lähes puoliksi muslimeihin ja kristittyihin, ei uskontokuntien välillä ole juurikaan kitkaa. Kazakstan on myös uskonnollisesti suvaitsevainen maa.

Lounais-Kazakstanissa on raportoitu maantierosvoista, joiden määrä on kasvanut maailmantalouden taantuman aikana. Maanteitse Venäjältä maahan matkustavaa suositellaan käyttämään pohjoisempaa reittiä, joka kulkee Uralskin rajakaupungin kautta Astanaan.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KAZAKSTANISSA

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suoria lentoja Euroopasta Kazakstaniin

Pääkaupunkiin Astanaan on päivittäinen lentoyhteys muun muassa Frankfurtista ja Moskovasta. Myös Almatyyn on lentoyhteyksiä Euroopan suurilta kentiltä.

Maateitse maahan on voi saapua Venäjältä, Kiinasta ja muista naapurimaista.

Halpa majoitus kiven alla

Kazakstanin majoitusvaihtoehdot monipuolistuvat sitä mukaa, kun maan turismi kehittyy. Astanassa ja Almatyssa on tarjolla tasokkaita hotelleja, mutta budjettimatkaajalle tarjonta on vähäisempää. Hostelleja ja muita halpoja majoituksia on vaikea löytää.

Valtavassa maassa liikkuminen haastavaa

Kazakstan on suuri maa, ja liikkuminen vie aikaa. Juna on hyvä tapa liikkua kaupunkien väleillä. Kaikissa suuremmissa kaupungeissa on lipunmyyntitoimistot, joiden palveluita kannattaa hyödyntää.

Myös maanteitse liikkuminen on mahdollista bussilla. Tiestö on pääasiassa hyvässä kunnossa maan lounaisosia lukuun ottamatta. Lentoyhteydet ovat hyvät ja lentäminen on melko edullista – sekä tottakai nopein tapa liikkua paikasta toiseen.

KAZAKSTANIN MATKAKOHTEET

Moderni Astana hämmästyttää

Astanasta tuli Kazakstanin pääkaupunki vasta vuonna 1997, kun presidentti Nursultan Nazarbajev siirsi pääkaupungin etelästä Astanasta pohjoisempaan. Sen jälkeen kaupunki on kokenut valtavan muodonmuutokseen uusien rakennustyömaiden noustessa kaupungin horisonttiin lähes päivittäin. Joidenkin arvioiden mukaan uuden pääkaupungin rakentamiseen on käytetty rahaa jopa 40 miljardia dollaria.

Astana onkin moderni ja viihtyisä kaupunki, jonka rakennuksissa ja ravintoloissa näkyvät niin lännen, idän, neuvostoaikojen ja islamin vaikutukset.

Kaupungin kuuluisimpia maamerkkejä ovat 93-metrinen Bayterek-torni sekä Khan Satyr, maailman suurin teltta, jonka sisältä löytyy ostoskeskus vesipuistoineen. Keski-Aasian suurin moskeija, Nur-Astana, on kaupungin vaikuttavimpia rakennuksia, joka ei jää loistossaan uusien pilvenpiirtäjien varjoon.

Vanhan pääkaupungin uniikkia tunnelmaa

Kazakstanilaiset itse pitävät vanhaa pääkaupunkia Almatya viehettävämpänä paikkana kuin uutta ja kimaltelevaa Astanaa. Vuorten ympäröimä kaupunki tarjoaakin enemmän aktiviteetteja kuin öljybisneksen ja suuruudenhulluihin rakennuksiin keskittynyt Astana.

Jos 1,4 miljoonan asukkaan Astana alkaa tuntua ahtaalta, ympäröivä vuoristo tarjoaa mahdollisuuksia eripituisiin vaelluksiin ja retkiin.

Ydinkokeiden varjossa upeaa luontoa

Kazakstanin laajalle pinta-alalle mahtuu muutakin kuin hiljaisia aroja. Lännessä sijaitsee Kaspianmeri, pohjoisesta löytyvät Ishim-joen varren hiekkarannat sekä jylhät mäntymetsät. Itä-Kazakstanissa sijaitsevat vuoristot puolestaan tarjoavat rauhaa ja lumihuippuisia vuoria niitä kaipaavalle. Myös erilaiset aktiviteetit, kuten laskettelu, ovat kasvattaneet suosiotaan vuoristoalueilla.

Jos haluat tutustua Kazakstanin neuvostoaikaiseen historiaan, paras paikka siihen on Semein kaupunki Itä-Kazakstanissa. Kaupungista on noin 150 kilometrin matka Semipalatinskin entiselle ydinkoealueelle, jossa tehtiin vuosien 1949–1989 välisenä aikana yli 450 ydinkoetta.

Aikaisemmin suljetulla alueella pääsee nykyisin vierailemaan. Myös Semein kaupungin museo esittelee Neuvostoliiton ydinohjelman salattua ja karmaisevaa historiaa, jonka vaikutukset näkyvät säteilyn aiheuttamina sairauksina alueen asukkaissa vielä sukupolvien ajan.

Tero Ikäheimonen