Iran
Muutosherkän sisäpoliittisen ja varsin räjähdysherkän ulkopoliittisen tilanteen vuoksi Iraniin matkaavan on syytä pakata mukaan muutakin kuin perusvarovainen maalaisjärki, eikä raja-alueille kannata kokeneemmankaan reissaajan suunnata.
IRAN MATKAILUMAANA
Valloitusten pitkä historia
Iranin sijainti muinaisen Mesopotamian, Kaksoisvirtainmaan alueella on takeena maan rikkaalle kulttuuriperinnölle. Varhaisimmat kirjalliset todisteet Iranin alueen sivilisaatiosta ovat peräisin noin 5000 vuoden takaa.
Sittemmin Iran on ollut lukuisien valloittajien kohteena. Yli 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua muodostettu Persia jäi Aleksanteri Suuren jalkoihin vain pari vuosisataa myöhemmin. Senkin jälkeen maa on kokenut muun muassa islamilaisen valloituksen sekä mongolivaltakunnan voiman. Siirtomaa-ajalla Venäjä ja Iso-Britannia taistelivat alueen herruudesta.
Sotaisa historia tarkoittaa usein kulttuuriperinnön tuhoutumista. Iranissa näin ei kuitenkaan ole käynyt, sillä maan valloittajat ovat useimmiten iranilaistuneet. Siksi Iranissa voi yhä ihailla historiallisesti ja kulttuurillisesti merkittäviä saavutuksia vuosituhansien takaa.
Kulttuuriperintö hakee vertaistaan
Vuoristojen ja aavikoiden värittämästä Iranista matkailija löytää koko maailman mittakaavassa merkittäviä kulttuurihistoriallisia saavutuksia. Unesco on tunnustanut yli kymmenen iranilaiskohdetta maailmanperintölistalleen.
Historian siipien havinaa voi todistaa esimerkiksi Persepoliksen raunioissa. Vaikka kaupunki tuhoutui osittain Aleksanteri Suuren valloitusretken jälkimainingeissa, on reilut 2500 vuotta vanha kaupunki edelleen erityislaatuinen nähtävyys.
Vielä edellistäkin vanhempi on Tšogha Zanbilin kaupunki, jonka rauniot ovat peräisin yli 3000 vuoden takaa. Se on maan ainoa jäänne muinaisesta Elamin kuningaskunnasta.
Näkemisen arvoisia ovat myös armenialaisluostarit, joista Stefanoksen ja Taddeuksen luostareille sekä Dzordzorin temppelille on myönnetty maailmanperintökohteen status.
Teheran, islamilainen suurkaupunki
Edellä mainittujen Unesco-kohteiden lisäksi myös Iranin pääkaupunki Teheran tarjoaa matkailijalle todellista eksotiikkaa suurkaupungin muodossa.
Kun lasketaan mukaan Teheranin esikaupunkialueet, lukeutuu Iranin pääkaupunki maailman suurimpien metropolien joukkoon: asukkaita on reilut 15 miljoonaa. Länsimaisista suurkaupungeista sen erottaa kuitenkin islamilaisen lain kirjaimellinen noudattaminen.
Taivaanrannasta kaupunkia ei kuitenkaan helpolla erota länsimaisista, sillä liikenne on samaan tapaan vilkasta ja rakennukset kohoavat lähestulkoon yhtä korkealle kuin lännessäkin.
Kaupungin ehdoton ykkösnähtävyys on Azadin torni, joka rakennettiin 2500-vuotiaan Iranin kunniaksi vuonna 1971. Tornin on Teheranille kuin Eiffel Pariisille – koko kaupungin symboli.
Turvallisuustilanne Iranissa
Perusturvallisuus Iranissa on yllättävänkin hyvä. Rikollisuus ei ole laajamittaista ja kaupungeissa pärjää yleensä ongelmitta, kunhan välttää hämärimpiä alueita ja tarpeen tullen pimeällä liikkumista.
Suurimmat uhat matkailijan turvallisuudelle Iranissa muodostavat maan räjähdysherkät suhteet ulkovaltoihin sekä maan sisäiset kahnaukset.
Iran on kansainvälisestä painostuksesta ja pakotteista huolimatta jatkanut ydinohjelmaansa, mistä johtuen maahan suhtaudutaan maailmalla varauksella. Matkailijan on syytä seurata tarkasti tiedotusvälineitä tilanteen eskaloitumisen varalta.
Mielenosoitukset ja suuremmat väkijoukot kannattaa poikkeuksetta kiertää kaukaa, sillä viranomaisten ja kansan kohtaamiset äityvät säännöllisesti väkivaltaisiksi. Ajoittain viranomaisten toiminta vaikuttaa myös kovin mielivaltaiselta, eikä matkailijastatus riitä pelastamaan potentiaaliselta pidätykseltä.
Erityisen varovainen kannattaa olla kameran kanssa liikkuessa. Sotilaskohteiksi ja tärkeiksi valtiollisiksi instituutioiksi luokiteltavien rakennusten kuvaamisesta saattaa nimittäin joutua vankilaan. Oikeastaan kuvaamista suositellaan vain selkeiden turistikohteiden läheisyydessä.
Raja-alueita kannattaa sen sijaan kaikissa tilanteissa välttää. Etniset levottomuudet ja rikollisjoukot piinaavat alueita, joilla kidnappaukset ja terrori-iskut ovat huomattavasti todennäköisempiä kuin muualla maassa. Erityisesti Irakin, Pakistanin ja Afganistanin vastaisia rajoja tulee välttää kaikissa tilanteissa.
Kunnioita islamia Iranissa
Poliittisen tilanteen lisäksi matkailijan arkeen asettaa rajoitteita myös Iranin tiukka sharia-laki.
Lain näkyvimmät ilmiöt liittyvät pukeutumiseen: naisten on peitettävä huivilla hiuksensa sekä niskansa, eikä nilkkojakaan ole soveliasta vilautella. Miehillä vakiovarustukseen kuuluvat pitkät housut.
Iran ei ole ihannekohde kuhertelulomalle, sillä julkisista hellyydenosoituksista saattaa pahimmillaan joutua vastaamaan poliisille. Maan tiukka päihdelaki puolestaan kieltää sekä alkoholin että huumeiden maahantuonnin ja käytön.
Iraniin matkaavan on syytä perehtyä shariaan yksityiskohtaisemminkin, sillä tässä islamilaisessa valtiossa uskonnollisten sääntöjen rikkominen on varma tapa joutua vaikeuksiin.
Lisätietoa
Ulkoministeriön matkustustiedotteet
Iranin virallinen matkailusivusto
Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: SXC