Hyppää sisältöön

Ghana

Rantapallo Päivitetty: 09.02.2015
Ghana on monessakin mielessä lämmin matkailumaa.

Afrikassa sijaitseva Ghana ei ole niitä perinteisimpiä matkailumaita, mutta Ghanalla on paljon tarjottavaa muun muassa villieläinten bongailusta, tropiikista ja tulisesta ruuasta kiinnostuneille. Ghanassa voi myös lähteä risteilylle maailman suurimmalle patojärvelle.

GHANA MATKAILUMAANA

Ghanan matkakohteet

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monipuolinen Ghana

Ghanan tasavalta on Britannian entinen siirtomaa Länsi-Afrikassa Atlantin rannalla. Maassa asustaa noin 24 miljoonaa ihmistä ja sen rajanaapureita ovat Togo, Burkina Faso ja Norsunluurannikko. Vuonna 1957 itsenäistyneen Ghanan tärkeimpiä vientituotteita ovat kulta ja kaakao, ja matkailulla on vain pieni rooli maan taloudessa.

Ghana tunnetaan erityisesti kulttuuri- ja luontomatkailukohteena. Ghana on maastoltaan monimuotoinen ja maasta löytyy niin aavikkoa ja savannia kuin jokimaisemia ja sademetsää. Ghanassa sijaitsee useampikin luonnonpuisto, joista merkittävimpiä ovat Molen ja Kakumin kansallispuistot.

Ghanasta löytyy myös kulttuurinähtävyyksiä. Maassa sijaitsee kaksi Unescon maailmanperintölistalle nostettua kohdetta: Ghanan linnat ja linnoitukset sekä Ašantien rakennukset. Monet matkailijat aloittavat Ghanaan tutustumisen maan pääkaupungista Accrasta.

Ghanan ilmasto

Ilmastoltaan Ghana on trooppisen lämmin. Päivälämpötilat kohoavat maassa usein 30 asteen tuntumaan eikä lämpötiloissa juuri ole vuodenaikavaihtelua.

Ghanan ilmastossa on joitakin alueellisia eroja. Maan rannikolla on kaksi sadekautta, keväällä ja syksyllä. Kevään sadekausi osuu huhti-kesäkuulle ja syksyn sadekausi syys-lokakuulle. Syksyn lyhyempi sadekausi ei ulotu maan keskiosiin saakka. Sadekausina voi sataa todella runsaasti etenkin maan sisäosissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ystävällinen Ghana

Ghana on erittäin ystävällinen maa ja paikalliset usein tervehtivät matkailijoita kadulla ja kaupoissa. On erittäin epäkohteliasta olla vastaamatta ihmisten iloisiin tervehdyksiin. Esimerkiksi väestöltään erittäin monimuotoisen Kumasin kaupungin markkinapaikalla, jossa tavarat ja elintarvikkeet vaihtavat omistajaa, iloisia tervehdyksiä kuuluu oikealta ja vasemmalta.

Ystävällisen ilmapiirinsä ohella Ghana on tunnettu luonnostaan. Maassa sijaitsee esimerkiksi suuri patojärvi Volta, johon johtaa samanniminen joki. Voltajoella ja Volta-järven saarilla, kuten Dodilla, Dwarfilla ja Kporvella voivat myös matkailijat vierailla risteilyalusten kyydillä.

Ghanan luonnonpuistot tarjoavat paljon nähtävää savanneista ja sademetsistä kiinnostuneille matkailijoille. Ghanan suurin luonnonpuisto on Molen kansallispuisto, mutta maasta löytyy myös lukuisia muita, pienempiä puistoja. Monet paikalliset matkanjärjestäjät ja puisto-oppaat järjestävät luonnon äärelle retkiä ja tutustumisvierailuja.

Edullisia ostoksia ja tulista ruokaa

Hintatasoltaan Ghana on edullinen maa, joten ostoksia kannattaa tehdä, ja etenkin ruuasta kannattaa nauttia täysin siemauksin. Ghanan kaupoista voi ostaa esimerkiksi kauniskuvioista paikallista kangasta ja kauniita käsitöitä. Parhaat ostosmahdollisuudet ja suurimmat ostospaikat löytyvät pääkaupunki Accrasta.

Ghanassa on tarjolla paljon ruokapaikkoja hotellien ravintoloista ja kalliista hienostopaikoista aina pieniin kuppiloihin ja kadun varsilta löytyviin ruokakärryihin. Ghanalainen ruoka on varsin tulista, joten suupaloja kannattaa alkuun maistella varoen. Ghanassa kannattaa kokeilla myös kotitekoista pito-juomaa.

Vilkkainta iltaelämää Ghanassa tarjoaa Accra, jonka katujen varsilta ja hotellien liepeiltä löytyy niin urheilubaareja kuin irlantilaisia pubeja. Kaupungissa on myös muutamia trendikkäitä yökerhoja.

Hyvä tietää Ghanasta

Ghana on rauhallinen maa ja sen hallinto toimii vakaasti. Myös Ghanan elintaso on afrikkalaisittain korkea. Matkailumaana Ghana on verrattain turvallinen, mutta maalaisjärkeä on aina hyvä noudattaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ghanassa pärjää englannin kielellä, jonka virallisen kielen status on peräisin Iso-Britannian siirtomaa-ajoilta.

Ennen Ghanan matkaa on syytä poiketa lääkärin luona keskustelemassa tarvittavista rokotuksista. Esimerkiksi malarianestolääkitys ja keltakuumerokote on syytä hoitaa kuntoon ennen Ghanaan matkustamista.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN GHANASSA

Kumasi

Lennot Ghanaan

Ghanaan ei ole suoria lentoja Suomesta, mutta maahan voi lentää jonkin eurooppalaisen suurkaupungin, kuten Brysselin tai Frankfurtin, kautta.

Ghanassa on useita lentokenttiä, mutta maahan saavutaan yleensä Kotokan kansainvälisen lentoaseman kautta. Kotokan lentokenttä sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Accrasta.

Lennot Ghanaan maksavat noin 800–1100 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hotellit ja majoitus Ghanassa

Ghanasta löytyy paljon hyvätasoisia ja keskihintaisia hotelleja etenkin suurimmista asutuskeskuksista, kuten Accrasta. Kaupungista löytyy myös luksusmajoitusta ja viiden tähden hotelleja. Tasokkaissa hotelleissa on usein uima-allas ja hyvät palvelut.

Keksimäärin hotelliyö Ghanassa maksaa noin 60–80 euroa ja edullisimmillaan maassa majoittuu 10–40 eurolla. Edullisimman majoituksen taso voi olla todella vaatimatonta.

Liikkuminen Ghanassa

Bussit ovat kätevin ja luotettavin tapa liikkua Ghanassa. Bussiyhtiö Vanef-STC tarjoaa yhteyksiä suurien kaupunkien välillä ja muita maassa toimivia bussiyhtiöitä ovat OSA, Kingdom Transport Services (KTS), City Express ja GPRTU.

Mikäli haluat matkata pienempiin kohteisiin ja omaat hyvät hermot, kannattaa hypätä minibussi tro-tron kyytiin. Tro-trot eivät liiku aikataulujen vaan kysynnän mukaan, joten autot pakataan täyteen matkustajia ennen lähtöä. Oikeaan kohteeseen suuntaavan tro-tron löytäminen voi olla matkailijalle vaikeaa, joten kannattaa kysellä paikallisilta mikä reitti vie minnekin. Tro-trot ovat todella edullinen kulkupeli ja lyhimmät matkat maksavat vain muutaman sentin. Tro-trot liikkuvat myös kaupunkien paikallisliikenteessä.

GHANAN MATKAKOHTEET JA NÄHTÄVYYDET

Independence Arch

Pääkaupunki Accra

Ghanan pääkaupunki Accra on maan suurin kaupunki, jossa asuu pari miljoonaa ihmistä. Accra sijaitsee Guineanlahden rannalla. Kaupungissa voi tutustua esimerkiksi Ghanan kansallismuseoon ja alun perin ruotsalaisten rakentamaan Christianborgin linnaan.

Molen kansallispuisto

Molen kansallispuisto on Ghanan suurin luonnonpuisto ja se sijaitsee maan luoteisosassa noin 670 kilometrin päässä Accrasta. Puistossa asustaa lukuisia eksoottisia eläinlajeja, kuten norsuja ja leijonia. Molen kansallispuisto on suosittu ekoturismikohde Ghanassa.

Mole National Park

Kakumin kansallispuisto

Molen kansallispuistoa huomattavasti pienempi Kakum sijaitsee noin 170 kilometrin päässä Accrasta. Puisto on tunnettu pitkästä riippusillastaan, jonka korkeuksista voi tarkkailla sademetsän eläimiä. Puistossa asustaa monia eläinlajeja, kuten apinoita ja papukaijoja.

Kakum National Park

Ghanan linnoitukset

Ghanan siirtomaa-aikaiset linnoitukset liitettiin Unescon maailmaperintölistalle vuonna 1979. Linnoituksia on useita ympäri Ghanaa. Vanhin linnoituksista on 1400-luvulla rakennettu Elminan linna, joka sijaitsee Elminassa. Linnoista tunnetuimpia ovat Cape Coastin ja Christianborgin linnat.

Unesco

GHANAN PARHAAT

Afrikan eläimet

Ghanan parhaat nähtävyydet

  1. Molen kansallispuisto
  2. Cape Coast
  3. Kumas
  4. Christianborgin linna
  5. Kakumin kansallispuisto

Linkit

Ghanan matkailusivusto

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Flickr / chadskeers, Flickr / Ben Sutherland, Flickr / DamienHR, Flicrk / Stig Nygaard, SXC