Hyppää sisältöön

Cookinsaaret

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 01.03.2016
Laguunien ympäröimistä saarista muodostuva Cookin saariryhmä keskellä Tyyntä valtamerta tarjoaa rennon lomailupaikan eksotiikkaa etsivälle.

Koskemattomat palmurannat ja ajattoman saariparatiisin tunnelma ovat Cookinsaarten parasta antia. Saaret sijaitsevat keskellä Tyyntä valtamerta noin 3 500 kilometriä Uudesta-Seelannista koilliseen.

COOKINSAARET MATKAKOHTEENA

Cookinsaareilla palmuja

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Palmuja ja paratiisirantaa

Cookinsaaret, toiselta kirjoitusmuodoltaan Cooksaaret, ovat hallinnollisesti Uuden-Seelannin itsehallinnollinen territorio. Saarilla on hallitus sekä oma parlamentti, mutta sidos Uuteen-Seelantiin on vahva.

Ilmasto Cookinsaarilla on trooppisen lämmin. Mielikuvat paratiisisaarista osuvat täällä kohdalleen: värikkäät kalat uiskentelevat rantavedessä ja sää on pasaatituulten ansiosta leudon miellyttävä ympäri vuoden.

Yhteys Uuteen-Seelantiin näkyy myös käytännössä. Cookinsaarten valuutta on Uuden-Seelannin dollari ja englannin kielellä tulee hyvin toimeen.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN COOKINSAARILLA

Uuden-Seelannin kautta Cookinsaareille

Lentäen Uuden-Seelannin kautta

Lennot Cookinsaarille lähtevät Uuden-Seelannin Aucklandista. Rarotongan saarelle on mahdollista matkustaa myös Yhdysvalloista ja Australiasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Cookinsaaret ovat tyypillinen maailmanympärimatkojen etappi. Moni pidempään maailmaa kiertävä pysähtyy nauttimaan saarten rennosta tunnelmasta ja riisuu kellon hetkeksi ranteestaan.

Varaa majoitus ennakkoon

Majoitus Cookinsaarille on syytä varata jo etukäteen ja matkailijan kannattaa muistaa lähtiessä lentokentällä maksettava pakollinen maastapoistumismaksu.

Saaria on helpoin tutkia skootterilla liikkuen. Skootteriajelua varten tarvitaan paikallinen ajokortti, jonka saa poliisiasemalta. Atollien maailmaan tutustuminen sujuu laguuniristeilyllä tai oman veneen vuokraamalla.

COOKINSAARTEN MATKAKOHTEET

Cookinsaareilla tunnelmaa

Kosmopoliittinen Rarotonga

Rarotonga, jonka keskiosia hallitsevat vuoret, on Cookinsaarten kansainvälinen keskus. Ympärysmitaltaan saari on vaatimattomat 32 kilometriä, mutta se on silti selkeästi suurin koko saariryhmässä.

Yleinen kehitystaso Rarotongalla on korkea johtuen vahvasta sidoksesta Uuteen-Seelantiin. Esimerkiksi majapaikkoja saarelta löytyy perinteisistä hostelleista viiden tähden hotelleihin. Rarotongan paikallinen ruoka on keskittynyt meren monipuolisiin antimiin, kuten miekkakalaan.

Ensiluokkaista hupia Rarotongalla ovat esimerkiksi snorklaus, purjehtiminen, sukeltaminen ja kalastaminen. Alueella voi nähdä riuttahaita, jättiläiskilpikonnia, barrakudia ja tiettyyn aikaan vuodesta jopa ryhävalaita. Myös patikointiretki saaren sademetsässä ja vuorilla kannattaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paratiisisaari Aitutaki

Yhdeksi maailman kauneimmista laguuneista nimetty Aitutaki vie kävijän turkoosin meren ja rauhallisten palmurantojen keskelle.

Aitutakilla kannattaa varata aikaa toistakymmentä kilometriä leveään laguuniin ja siellä sijaitseviin asumattomiin saarekkeisiin eli motuihin tutustumiseen. Tutkimusmatka hoituu parhaiten laguuniristeilyllä, joka tehdään noin kymmenen henkeä kantavalla veneellä.

Tällaisella risteilyllä on mahdollisuus poiketa myös Onefoot-minivaltiossa, jossa kävijä saa jalan muotoisen leiman passiinsa.

Cook Islands

Kuvat: Flickr / Bob Linsdell , robertpaulyoung