Hyppää sisältöön

Bolivia

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 04.02.2015
Etelä-Amerikan köyhimpiin maihin lukeutuva Bolivia on tunnettu monimuotoisista maisemistaan, rikkaista luonnonvaroistaan ja kulttuuriperinnöstään.

Bolivia on Etelä-Amerikassa sijaitseva sisämaavaltio, jonka rajanaapureita ovat esimerkiksi Brasilia, Chile, Argentiina ja Peru. Korkeuserot ovat vuoristoisessa maassa suuria ja Bolivian voikin jakaa vuoristoiseen ja kuivaan länsiosaan, subtrooppiseen keskiosaan ja Amazonin sademetsän peittämään trooppiseen itäosaan.

BOLIVIA MATKAILUMAANA

Salar de Uyuni

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sademetsää ja villiä luontoa

Bolivia on yksi mantereen köyhimmistä maista, eikä kovin kehittynyt matkailumaa. Bolivia on erityisen tunnettu monimuotoisista ja kauniista maisemistaan, sekä kulttuurikohteistaan.

Boliviassa sijaitsee esimerkiksi kuusi Unescon maailmanperintökohdetta, Amazonin sademetsää sekä Perun puolelle ulottuva Titicaca-järvi. Bolivian suurimpia ja tunnetuimpia kaupunkeja ovat La Paz, Santa Cruz ja Sucre.

Raunioita ja kansallispuistoja

Tyypillisiä aktiviteetteja Boliviassa ovat ja retket erilaisiin luonto- ja kulttuurikohteisiin. Bolivia on kasvistoltaan, eläimistöltään ja luonnonvaroiltaan runsas maa. Boliviassa sijaitseekin useampi kansallispuisto ja vaellus joko tropiikissa tai vuoristossa on suosittu ajanviete.

Boliviasta löytyy myös monia muinaisten kaupunkien raunioita, joten se on oiva kohde kulttuurimatkalle. Hintatasoltaan Bolivia on yleisesti ottaen edullinen maa.

Vaihteleva ilmasto

Bolivian ilmasto on hyvin vaihteleva suurista korkeuseroista johtuen. Bolivian korkeimmat kohdat löytyvät yli 3000 metrin korkeudesta ja ylängöillä lämpötila pysyy ympäri vuoden muutamia asteita nollan yläpuolella. Noin 1500 – 2500 metrin korkeudella sijaitsevissa laaksoissa keskilämpötila nousee 15- 25 asteeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bolivian alhaisimmilla tasangoilla vallitsee trooppinen ilmasto ja päivälämpötilat liikkuvat 30 asteen tietämillä. Suurimmat sateet Boliviassa saadaan marraskuun ja toukokuun välillä.

Vakuutukset ja rokotukset kuntoon ennen matkaa

Boliviassa on syytä noudattaa maalaisjärkeen perustuvaa varovaisuutta. Ennen matkaa on syytä varmistaa, että kaikki tarvittavat rokotukset ja matkavakuutukset ovat voimassa.

Bolivialla on useita virallisia kieliä, joihin kuuluu espanjan ohella kymmeniä paikallisia kieliä ja murteita. Matkailija pärjää etenkin suurissa kaupungeissa espanjan kielellä, mutta pienissä kylissä saattaa selviytyä parhaiten elekielellä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BOLIVIASSA

Liikkuminen ja majoitus Boliviassa

Ei suoria lentoja Suomesta Boliviaan

Boliviaan matkustetaan tyypillisesti lentäen. Suomesta matkustaessa edullisimpiin lentoihin voi kuulua useampikin välilasku sekä useampi lentoyhtiö.

Helpoiten Boliviaan voi lentää esimerkiksi Espanjan Madridin tai Yhdysvaltojen Miamin kautta. Lentojen hinnat liikkuvat noin 1000–8000 euron välillä ja riippuvat paljon matkustusluokasta ja – ajankohdasta, välilaskujen määrästä sekä matka-ajasta. Bolivian käytetyimmät kansainväliset lentokentät sijaitsevat La Pazissa ja Santa Cruzissa. Boliviaan voi saapua myös autolla naapurimaista.

Edulliset hotellihinnat Boliviassa

Parhaat hostellit ja hotellit Boliviassa löytyvät pääasiassa suurimmista kaupungeista ja hintatasoltaan Bolivia on edullisempi verrattuna Suomeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yöpyminen vaatimattomassa hostellissa maksaa noin 50-100 bolivianoa (5-10 euroa), ja keskitasoinen hotelliyö noin 100-2000 bolivianoa (10-200 euroa).

Liiku bussilla tai taksilla

Bolivian paikallisliikenteessä kätevin kulkuväline on bussi tai taksi. Bussit ovat myös hyvin edullinen tapa liikkua paikasta toiseen. Bolivian kaupunkien ja kylien välillä on säännöllistä bussiliikennettä, ja bussilla pääsee helposti myös naapurimaiden kaupunkeihin. Bolivian sisällä kaupungista toiseen pääsee myös junalla ja lentokoneella.

BOLIVIAN MATKAKOHTEET

Bolivian parhaat matkakohteet

La Pazista Titicaca-järvelle

Bolivian suosituin kansainvälinen lentokenttä sijaitsee La Pazissa, joten tämä ylängöllä sijaitseva kaupunki on monen matkailijan ensimmäinen kosketus Boliviaan.

La Pazissa voi tutustua esimerkiksi Plaza San Franciscon aukioon ja kujia reunustaviin markkinakojuihin. La Pazin lähellä sijaitsevia nähtävyyksiä ovat Valle de la Lunan laakso ja Tiwanakun rauniot. Kaupungista voi retkeillä myös Titicaca-järvelle ja Potosin historialliseen kaupunkiin.

Trooppinen Santa Cruz

Bolivian toiseksi suurin kaupunki Santa Cruz sijaitsee lähempänä merenpintaa kuin La Paz, joten se on ilmastoltaan trooppisempi. Santa Cruzista voi lähteä vaellukselle esimerkiksi Noel Kempff Mercadon kansallispuistoon tai veneretkelle Amazonin alueelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Boliviassa sijaitsee kuusi Unescon maailmanperintökohdetta. Tiwanakun raunioiden, Potosín kaupungin ja Noel Kempff Mercadon kansallispuiston lisäksi listalle ovat päässeet myös Sucren historiallinen kaupunki, Chiquitosin jesuiittalähetysasemat ja Fuerte de Samaipatan linnoitus.

World Travel Guide: Bolivia

Kuvat: Flickr / szeke, Flickr / GirlUnmapped, Flickr / Tobias Mandt, Flickr / bjaglin