Hyppää sisältöön

Bangladesh

Kirjoittajan oletuskuva
Heikki Siljamäki Päivitetty: 24.08.2021
Lähes kokonaan Intian ympäröimä Bangladesh on matkailumaana varsin tuore.

Bangladesh on Etelä-Aasiassa sijaitseva valtio, jonka rajanaapureita ovat Intia ja Myanmar. Eteläiseltä osaltaan Bangladesh rajoittuu Bengalinlahteen. Bangladesh on yksi maailman tiheimmin asutuista valtioista, ja se kuuluu pienestä koostaan huolimatta maailman kymmenen väkirikkaimman maan joukkoon. Bangladesh luokitellaan parantuneista taloudellisista näkymistään huolimatta yhä kehitysmaaksi.

BANGLADESH MATKAILUMAANA

Bangladesh-Flick-joiseyshowaa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bangladesh sijaitsee sääalttiilla suistoalueella

Bangladesh sijaitsee Kravun kääntöpiirillä kolmen joen muodostamalla hedelmällisellä suistoalueella. Bangladesh on tullut tunnetuksi erityisesti seikkailumatkojen kohteena ja se sopiikin kohteeksi ennakkoluulottomalle matkailijalle.

Bangladeshin tunnetuimpia kohteita ovat pääkaupunki Dhaka, Sundarbansin mangrovemetsä sekä maailman pisin luonnollinen hiekkaranta Cox’s Bazar.

Talvella leutoa, kesällä kosteaa

Bangladesh sijaitsee trooppisessa ilmastossa. Bangladeshin talvet ovat leutoja lokakuusta helmikuulle, kesät kuumia ja kosteita maaliskuusta toukokuuhun. Toukokuusta lokakuuhun Bangladeshissa vallitsee monsuunikausi.

Bangladeshissa koetaan lähes vuosittain tornadoita, sykloneita ja tulvia. Parasta matkustusaikaa ovat leuto talvi, jolloin päivälämpötilat kohoavat noin 25 asteeseen, ja alkukevät.

Seikkailua mangrovemetsässä

Sundarbansin mangrovemetsä on yksi maan tunnetuimmista luontokohteista. Kaupunkilomaa bangladeshilaisittain voi viettää Dhakassa ja rantalomaa esimerkiksi Cox’s Bazarin rantalomakohteessa. Bangladesh on hintatasoltaan erittäin edullinen matkakohde.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkaile harkiten Bangladeshissa

Ennen Bangladeshin matkaa on syytä huolehtia kaikista tarvittavista rokotuksista. Bangladesh ei yleisesti ottaen ole vaarallinen matkakohde, mutta maassa esiintyy ajoittaista terrorismiin liittyvää toimintaa. Suurimpia riskejä Bangladeshissa ovat taskuvarkaudet ja satunnaiset turisteihin kohdistuvat ryöstöt.

Bangladesh on muslimivaltio ja paikalliset tavat on syytä ottaa huomioon käyttäytymisessä ja pukeutumisessa. Matkailijan ei esimerkiksi ole hyvä pukeutua liian paljastavasti edes rantalomakohteessa. Etenkin yksin matkustavan naisen on hyvä ottaa etukäteen selvää tapasäännöistä. Englantia puhutaan Bangladeshissa yleisesti.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BANGLADESHISSÄ

Bangladesh-Flick-Frozen-Hell.

Intian kautta lentäen Bangladeshiin

Suomesta ei ole suoria lentoja Bangladeshiin. Edullisinta on lentää Bangladeshiin esimerkiksi Intian Kalkutan kautta. Lentojen hinnat riippuvat välilaskujen määrästä, mutta keskimäärin hinnat liikkuvat 800–2000 eurossa.

Bangladeshissa on kolme kansainvälistä lentokenttää: Sylhetissä sijaitseva Osmani International, Chittagongissa sijaitseva Patenga ja Dhakassa sijaitseva Zia International Airport, joka on kentistä suosituin. Bangladeshiin voi saapua myös maitse Intiasta. Rajanylityspaikkoja on useita, mutta rajanylitykseen saattaa liittyä rajanylitysmaksuja.

Hotellit ja majoitus edullisia Bangladeshissa

Bangladeshissa on tarjolla niin laadukkaita huippuhotelleja kuin torakoita viliseviä vähemmän laadukkaita hostelleja.

Hintatasoltaan Bangladesh on erittäin edullinen. Vaatimattoman hostellihuoneen voi saada parilla eurolla. Tasokkaammasta majoituksesta joutuu maksamaan enemmän, mutta yleisesti ottaen hyvää keskitasoa olevan huoneen saa noin 10–15 eurolla. Bangladeshissa on myös loistohotelleja, joissa hinnat liikkuvat sadoissa euroissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liiku veneellä tai bussilla

Bussilla matkustaminen on Bangladeshissa edullista, mutta monesti epämukavaa. Bussimatkaa mukavampi mutta hitaampi vaihtoehto on junalla matkustaminen.

Maata halkovista joista ja sivujoista johtuen veneet ovat varteenotettava liikkumaväline. Esimerkiksi Dhakasta ja muista kaupungeista on säännöllisiä veneyhteyksiä muihin kohteisiin.

Kaupunkien paikallisliikenteessä liikkumiseen on monia vaihtoehtoja, muiden muassa riksoja, moottoripyöriä, skoottereita, traktoreita ja takseja. Matkustaminen on edullista ja hinnasta kannattaa sopia etukäteen.

BANGLADESHIN MATKAKOHTEET

Bangladesh-Flick-BonBiral

Pääkaupunki Dhaka

Bangladeshin pääkaupunki Dhaka on ihmisrikas kaupunki, jossa voi viettää kaupunkilomaa bangladeshilaiseen tapaan.

Maan keskiosassa sijaitsevassa Dhakassa voi tutustua Bangladeshin historiaan, kulttuuriin ja nykypäivään. Dhakan nähtävyyksiin lukeutuu esimerkiksi kaupungin vanha osa. Dhakassa on myös paljon hotelleja ja ravintoloita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paikallisten rantakohde Cox´s Bazar

Bangladeshin tunnetuin rantakohde on maan koillisosassa sijaitseva Cox’s Bazar. Cox’s Bazarissa sijaitsee paljon suuria hotelleja ja se on suosittu loma- ja retkikohde erityisesti bangladeshilaisten keskuudessa.

Cox’s Bazarin ranta on maailman pisin luonnollinen ja yhtämittainen hiekkaranta. Pituutta sillä on 120 kilometriä.

Sundarbansin mangrovemetsä

Maan luoteisosassa kiemurtelevan Rupshajoen varrella sijaitseva Khulna on suosittu seikkailu- ja tutkimusretkien lähtöpiste. Khulnasta suunnataan usein erityisesti Sundarbansiin, joka kattaa suuren osan maan rannikosta.

Sundarbans on maailman suurin mangrovemetsä, jonka monimuotoisessa luonnossa elää muun muassa intiantiikereitä.

Bangladesh.com
Discovery Bangladesh

Kuvat: Flickr / Wonderlane, joiseyshowaa, Frozen-Hell., BonBiral