Hyppää sisältöön

Mystinen Myanmar

Kirjoittajan oletuskuva
Anni Moilanen Päivitetty: 12.08.2013
Myanmanr on täynnä luonnonihmeitä aina eteläosien Merguin-saaristosta pohjoisessa nousevaan himalajan vuoristoon ja sen metsien ja jäätiköiden peittämiin erämaihin asti.

Myanmariin mahtuu lukuisia pienempiä vuoristoja, jokisuistoja, tasankomaita ja ikivanhoja kulttuuriaarteita. Kaiken lisäksi näissä huikeissa kohteissa käy naapurimaihin verrattuna hyvin vähän matkailijoita. Myanmarissa vierailijat otetaan aina lämpimästi vastaan; paikalliset ovat ystävällisiä ja maassa on turvallista liikkua.

Myanmarin historiaa

Satojen vuosien ajan nykyisen Myanmarin alueita ovat asuttaneet ja hallinneet eri kuningaskunnat ja heimot. Vasta brittien siirtomaavallan aikana 1800-luvulla ne yhdistettiin yhtenäiseksi valtioksi, Burmaksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Burma itsenäistyi Toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1948. Näinä aikoina Burmassa oli Kaakkois-Aasian parhaita yliopistoja ja Ragoonissa oli käytössä jopa raitiovaunuja, ja Burma olikin yksi Kaakkois-Aasian kehittyneimmistä maista. Se oli myös maailman suurin riisinviejä.

Lyhyesti koettu demokratia muuttui pian sosialismiksi, jota kesti aina 1980-luvun loppupuolelle saakka. Vuosikymmeniä kestäneen eristäytymisen jälkeen Myanmar alkoi avata varovasti ja kontrolloidusti oviaan markkinataloudelle ja vierailijoille. 80-luvun lopulla matkailijan oli mahdollista saada vain seitsemän päivän viisumi maahan, ja yöpyä ainoastaan valtion pitämissä majapaikoissa. Hallituksen vakoojat saattoivat myös tarkkailla vierailijoiden kaikkia liikkeitä.

Baganin kullattu temppeli on upea näky

Myanmar nykyisin

Paljon on muuttunut 20 vuoden aikana vaikkakin suuri osa maassa olevasta ajokalustosta on edelleen samaa. Enää katukuvassa ei näy tarkkailijoita ja matkailijat saavat liikkua vapaasti suuressa osassa maata, josta löytyy matkaajille sopivia fasiliteetteja. Turistiviisumin saa nykyisin 28 päivän mittaisena, mutta se tulee anoa etukäteen ennen matkaa Myanmarin konsulaatista. Suomea lähimmät konsulaatit ovat Saksassa ja Ranskassa, mutta myös jotkut matkatoimistot järjestävät viisumeita maahan.

Myanmarin suosituimmat kohteet

Yangon

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yangon on Myanmarin suurin kaupunki. Asukkaita on noin 5-10 miljoonaa, mutta tarkkaa määrää ei tiedä kukaan. Yangon, eli entinen Rangoon, toimi maan pääkaupunkina, kunnes hallinnollinen keskus siirrettiin astrologien määräämään aikaan Naypyitawiin vuonna 2006.

Yangonia koristavat kauniit siirtomaavallan aikana rakennetut rakennukset, puistot ja bulevardit. Kaupungin keskustassa pääsee aistimaan monikulttuurista elämää sekä sen värejä ja makuja. Scotts Market -tori sekä intialais- ja kiinalaiskorttelit ovat vierailun arvoisia. Jos laitakaupunkiin ja lähiöihin tutustuminen kiinnostaa, kannataa hypätä kehäjunan kyytiin ja ajaa osa sen reitistä. Tämä on mainio tapa nähdä paikallista elämää.

Bagan

Irrawaddy-joen varrelle kehittynyt Bagan oli yksi aikansa mahtavimmista kuningaskunnista, sekä tärkeä kaupan keskus. Siellä kävivät kauppaa niin mongolit kuin intialaisetkin. Ensimmäisten itään uskaltautuneiden länsimaisten seikkailijoiden kertomuksista löytyy myös muutamia kuvauksia Baganin loistosta ja värikkäästä elämästä.

Yli 2000 temppelin ja pagodin rauniot ovat säilyneet tähän päivään asti muinaisen Baganin tasankoalueella. Kullalla päällystetty Swezigon-pagodi sekä useat temppelit ovat edelleen suosittuja pyhiinvaelluskohteita.

Muinaisessa Baganissa on tuhansia temppeleiden ja pagodien raunioita

Normaalien temppelikierroksien vastapainoksi kannattaa ottaa alle polkupyörä, ja vierailla paikallisissa kylissä sekä hieman syrjäisemmillä temppelialueilla. Näin kuljet luonnonläheisesti, pääset nauttimaan alueen tunnelmasta ja voit ottaa runsaasti upeita valokuvia. Pyöräilyn sijaan matkaa voi tehdä myös hevosrattailla tai härkävankkureilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mandalay

Noin kolmen miljoonan asukkaan Mandalay on Myanmarin kulttuurin kehto. Mandalay sijaitsee maan halki mutkittelevan Irrawaddy-joen rannalla, ja kaupungin ympäristössä riittää nähtävää ja koettavaa. Kaupungissa vierailevan kannattaa ehdottomasti tutustua etenkin temppeleihin ja toreihin.

Mandalaysta on helppo tehdä jokiretki Irrawaddyn vastakkaisella rannalla sijaitsevaan Mingunin kylään. Mingun tunnetaan maailman suurimmasta ehjästä pronssikellosta, sekä maanjäristyksen halkaisemasta, keskeneräisestä pagodistaan. Pagodin rakentaminen jätettiin kesken pahojen enteiden vuoksi.

Muita nähtävyyksiä Mandalayn lähellä ovat Amarapuran ja Avan muinaiset kuningaskunnat sekä maailman pisin tiikkipuusta rakennettu Ubeinin silta. Retket hevoskärryjen kyyditseminä ja soutuveneiden viemänä auringonlaskun aikaan ovat ikimuistoisia kokemuksia.

Keng Tung

Muutaman tunnin ajomatkan päässä Pohjois-Thaimaan rajalta sijaitsee unelias Keng Tungin pikkukaupunki. Keng Tung on mainio tukikohta retkille maaseudulla sijaitseviin vähemmistökansojen kyliin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alueella voi patikoida upeissa maisemissa polkuja seuraillen riisiterassien ja -viljelysten keskellä. Erityisen mielenkiintoisia ovat luonnonuskontoja harjoittavien Akha-, Anh- ja Palaung-heimojen kylät, joissa pääsee tutustumaan heimojen kulttuuriin, uskomuksiin ja tapoihin.

Inle-järvi

Kuvankaunis ja eloisa Inle-järvi on useille matkan kohokohtia. Inlellä voi tehdä veneretkiä ja vierailla paikallisilla markkinoilla.

Inle-järven ympäristössä näkee paikallista elämää

Järvellä näkee alueelle ominaisia jalkasoutajia, kelluvia puutarhoja sekä Inn Thar -kansan kyliä, jotka ovat rakennettu järvelle paalujen varaan. Inn Theinin ikivanhat rauniot sekä Phaung Daw Oon -pagodi ovat myös vierailun arvoisia.

Rannalla relaamista

Ngapali ja Ngwe Saungin Beacheilla pääset nauttimaan lähes autioista hiekkarannoista ja kirkkaista vesistä. Alueille on noussut tyylikkäitä resort-tyyppisiä hotelleja, jotka soveltuvat mainiosti muutaman päivän laiskottelulomaan ennen paluuta pohjolaan. Alueille on kehittynyt myös runsaasti pieniä matkailupalveluita. Paikallisten perheiden pitämistä seafood-ravintoloista saa meren herkkuja erittäin edulliseen hintaan.

Tietoa Myanmariin matkaaville

Matkat

Myanmariin pääsee helpoiten lentäen Bangkokin, Kuala Lumpurin tai Singaporen kautta.

Maan sisäinen tieverkosto ja julkisen liikenteen infrastruktuuri ovat melko huonossa kunnossa. Maitse kulkeminen on usein vaivalloista ja aikaa vievää, mutta samalla elämys seikkailua etsivälle. Jos haluaa selvitä vähemmällä vaivalla ja säästää aikaa, kannattaa matkat taittaa lentäen. Kolmen yksityisomistuksessa olevan paikallisen lentoyhtiön siivin pääsee kätevästi melkein joka puolelle maata. Nautiskelija puolestaan liikkuu jokia pitkin risteillen.

Ilmasto

Myanmarissa vallitsee mukava subtrooppinen ilmasto. Loka-maaliskuussa Myanmarissa on kuiva kausi, aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta ja lämpötilat ovat miellyttäviä vaihdellen 20–30 asteen välillä, riippuen siitä, missä päin ja millä korkeudella ollaan.

Huhti-toukokuussa Myanmarissa on kuuma kausi, jolloin osassa maata saattaa olla yli 40 astetta lämmintä. Kesäkuussa saapuvat monsuunisateet Bengalin lahdelta rannikkoalueille. Maan sisäosissa sateisimmat kuukaudet ovat elo- ja syyskuu.

Myanmariin voi matkustaa hyvin ympäri vuoden, mutta kannattaa ottaa huomioon, että suurin osa hotelleista on monsuunin ajan, eli toukokuusta lokakuun asti, suljettuna.

Turvallisuus

Myanmar on matkailijalle turvallinen maa. Turisteihin ei kohdistu juuri mitään rikollisuutta harvoja näpistyksiä lukuunottamatta. Ennen matkaa kannattaa kuitenkin tarkistaa tuoreimmat tiedot Ulkoministeriön matkailutiedotteista.

Viisumit

Myanmariin tulee hankkia viisumi etukäteen. Helpoin tapa on hankkia valmiiksi anottu Visa on Arrival -viisumi matkatoimiston kautta; tällöin passia ei tarvitse lähettää ulkomaille Myanmarin konsulaattiin. Suomea lähimpänä sijaitsevat konsulaatit ovat Saksassa ja Ranskassa.

Myanmar

Raha

Myanmarissa ei ole pankkiautomaatteja. Matkaa varten kannattaa siis varata riittävästi käteistä Yhdysvaltojen dollareina mukaan. Seteleiden tulee olla hyväkuntoisia. Luottokortit käyvät ainoastaan suurimmissa hotelleissa.

Matkashekkejä ei voi rahastaa Myanmarissa. Jos vaihtaja löytyy, joutuu rahastamisesta maksamaan usean prosentin vaihtokulut, sillä matkashekki täytyy viedä Thaimaahan tai Singaporeen rahastettavaksi.

Terveys

Myanmarissa on kaksi kansainvälisen tason sairaalaa. Vakavissa tapauksissa suositellaan siirtymistä Thaimaan puolelle hoidettavaksi.

Normaalien rokotusten tulee olla kunnossa Myanmariin matkustaessa. Malarian riski on pieni turistien suosimilla alueilla, mutta iltaisin kannattaa kuitenkin käyttää peittäviä vaatteita ja hyttysmyrkkyä. Dengue-kuumetta esiintyy joillakin alueilla erityisesti sadekauden aikaan.

Opastettuja matkoja Myanmariin

Räätälöityjä ja opastettuja matkoja Myanmariin järjestää Mandala Travel.

Kirjoittaja Mika Itävaara työskentelee Mandala Travelissa ja on asunut Myanmarissa useita vuosia.

Kuvat: Flickr / Justin_Vidamo, Stefan Munder, Nitsuga, Marc Veraart, AntwerpenR

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Faralong

Tämä suomalainen startup aikoo mullistaa ryhmämatkailun

Finnmatkat aloittaa matkat salaperäiseen Myanmariin

Salaperäinen Myanmar on ensi talven uusi pakettimatkakohde