Kuva:
Myanmarilaista paikallisväestöä

Mystinen Myanmar

Myanmar, entinen Burma, on yksi maailman mystisimmistä ja suljetuimmista maista. Maa on täynnä luonnonihmeitä aina eteläosien Merguin-saaristosta pohjoisessa nousevaan Himalajan vuoristoon asti. Myanmarissa on myös Kaakkois-Aasian korkein huippu, noin 5880 metriä korkea Hkakaborazi.

Myanmariin mahtuu lukuisia pienempiä vuoristoja, jokisuistoja, tasankomaita ja ikivanhoja kulttuuriaarteita. Kaiken lisäksi näissä huikeissa kohteissa käy naapurimaihin verrattuna hyvin vähän matkailijoita. Myanmarissa vierailijat otetaan aina lämpimästi vastaan; paikalliset ovat ystävällisiä ja maassa on turvallista liikkua.

Myanmarin historiaa

Satojen vuosien ajan nykyisen Myanmarin alueita ovat asuttaneet ja hallinneet eri kuningaskunnat ja heimot. Vasta brittien siirtomaavallan aikana 1800-luvulla ne yhdistettiin yhtenäiseksi valtioksi, Burmaksi.

Burma itsenäistyi Toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1948. Näinä aikoina Burmassa oli Kaakkois-Aasian parhaita yliopistoja ja Ragoonissa oli käytössä jopa raitiovaunuja, ja Burma olikin yksi Kaakkois-Aasian kehittyneimmistä maista. Se oli myös maailman suurin riisinviejä.

Lyhyesti koettu demokratia muuttui pian sosialismiksi, jota kesti aina 1980-luvun loppupuolelle saakka. Vuosikymmeniä kestäneen eristäytymisen jälkeen Myanmar alkoi avata varovasti ja kontrolloidusti oviaan markkinataloudelle ja vierailijoille. 80-luvun lopulla matkailijan oli mahdollista saada vain seitsemän päivän viisumi maahan, ja yöpyä ainoastaan valtion pitämissä majapaikoissa. Hallituksen vakoojat saattoivat myös tarkkailla vierailijoiden kaikkia liikkeitä.

Baganin kullattu temppeli on upea näky

Myanmar nykyisin

Paljon on muuttunut 20 vuoden aikana vaikkakin suuri osa maassa olevasta ajokalustosta on edelleen samaa. Enää katukuvassa ei näy tarkkailijoita ja matkailijat saavat liikkua vapaasti suuressa osassa maata, josta löytyy matkaajille sopivia fasiliteetteja. Turistiviisumin saa nykyisin 28 päivän mittaisena, mutta se tulee anoa etukäteen ennen matkaa Myanmarin konsulaatista. Suomea lähimmät konsulaatit ovat Saksassa ja Ranskassa, mutta myös jotkut matkatoimistot järjestävät viisumeita maahan.

Myanmarin suosituimmat kohteet

Yangon

Yangon on Myanmarin suurin kaupunki. Asukkaita on noin 5-10 miljoonaa, mutta tarkkaa määrää ei tiedä kukaan. Yangon, eli entinen Rangoon, toimi maan pääkaupunkina, kunnes hallinnollinen keskus siirrettiin astrologien määräämään aikaan Naypyitawiin vuonna 2006.

Yangonia koristavat kauniit siirtomaavallan aikana rakennetut rakennukset, puistot ja bulevardit. Kaupungin keskustassa pääsee aistimaan monikulttuurista elämää sekä sen värejä ja makuja. Scotts Market -tori sekä intialais- ja kiinalaiskorttelit ovat vierailun arvoisia. Jos laitakaupunkiin ja lähiöihin tutustuminen kiinnostaa, kannataa hypätä kehäjunan kyytiin ja ajaa osa sen reitistä. Tämä on mainio tapa nähdä paikallista elämää.

Bagan

Irrawaddy-joen varrelle kehittynyt Bagan oli yksi aikansa mahtavimmista kuningaskunnista, sekä tärkeä kaupan keskus. Siellä kävivät kauppaa niin mongolit kuin intialaisetkin. Ensimmäisten itään uskaltautuneiden länsimaisten seikkailijoiden kertomuksista löytyy myös muutamia kuvauksia Baganin loistosta ja värikkäästä elämästä.

Yli 2000 temppelin ja pagodin rauniot ovat säilyneet tähän päivään asti muinaisen Baganin tasankoalueella. Kullalla päällystetty Swezigon-pagodi sekä useat temppelit ovat edelleen suosittuja pyhiinvaelluskohteita.

Muinaisessa Baganissa on tuhansia temppeleiden ja pagodien raunioita

Normaalien temppelikierroksien vastapainoksi kannattaa ottaa alle polkupyörä, ja vierailla paikallisissa kylissä sekä hieman syrjäisemmillä temppelialueilla. Näin kuljet luonnonläheisesti, pääset nauttimaan alueen tunnelmasta ja voit ottaa runsaasti upeita valokuvia. Pyöräilyn sijaan matkaa voi tehdä myös hevosrattailla tai härkävankkureilla.

Mandalay

Noin kolmen miljoonan asukkaan Mandalay on Myanmarin kulttuurin kehto. Mandalay sijaitsee maan halki mutkittelevan Irrawaddy-joen rannalla, ja kaupungin ympäristössä riittää nähtävää ja koettavaa. Kaupungissa vierailevan kannattaa ehdottomasti tutustua etenkin temppeleihin ja toreihin.

Mandalaysta on helppo tehdä jokiretki Irrawaddyn vastakkaisella rannalla sijaitsevaan Mingunin kylään. Mingun tunnetaan maailman suurimmasta ehjästä pronssikellosta, sekä maanjäristyksen halkaisemasta, keskeneräisestä pagodistaan. Pagodin rakentaminen jätettiin kesken pahojen enteiden vuoksi.

Muita nähtävyyksiä Mandalayn lähellä ovat Amarapuran ja Avan muinaiset kuningaskunnat sekä maailman pisin tiikkipuusta rakennettu Ubeinin silta. Retket hevoskärryjen kyyditseminä ja soutuveneiden viemänä auringonlaskun aikaan ovat ikimuistoisia kokemuksia.

Keng Tung

Muutaman tunnin ajomatkan päässä Pohjois-Thaimaan rajalta sijaitsee unelias Keng Tungin pikkukaupunki. Keng Tung on mainio tukikohta retkille maaseudulla sijaitseviin vähemmistökansojen kyliin.

Alueella voi patikoida upeissa maisemissa polkuja seuraillen riisiterassien ja -viljelysten keskellä. Erityisen mielenkiintoisia ovat luonnonuskontoja harjoittavien Akha-, Anh- ja Palaung-heimojen kylät, joissa pääsee tutustumaan heimojen kulttuuriin, uskomuksiin ja tapoihin.

Inle-järvi

Kuvankaunis ja eloisa Inle-järvi on useille matkan kohokohtia. Inlellä voi tehdä veneretkiä ja vierailla paikallisilla markkinoilla.

Inle-järven ympäristössä näkee paikallista elämää

Järvellä näkee alueelle ominaisia jalkasoutajia, kelluvia puutarhoja sekä Inn Thar -kansan kyliä, jotka ovat rakennettu järvelle paalujen varaan. Inn Theinin ikivanhat rauniot sekä Phaung Daw Oon -pagodi ovat myös vierailun arvoisia.

Rannalla relaamista

Ngapali ja Ngwe Saungin Beacheilla pääset nauttimaan lähes autioista hiekkarannoista ja kirkkaista vesistä. Alueille on noussut tyylikkäitä resort-tyyppisiä hotelleja, jotka soveltuvat mainiosti muutaman päivän laiskottelulomaan ennen paluuta pohjolaan. Alueille on kehittynyt myös runsaasti pieniä matkailupalveluita. Paikallisten perheiden pitämistä seafood-ravintoloista saa meren herkkuja erittäin edulliseen hintaan.

Tietoa Myanmariin matkaaville

Matkat

Myanmariin pääsee helpoiten lentäen Bangkokin, Kuala Lumpurin tai Singaporen kautta.

Maan sisäinen tieverkosto ja julkisen liikenteen infrastruktuuri ovat melko huonossa kunnossa. Maitse kulkeminen on usein vaivalloista ja aikaa vievää, mutta samalla elämys seikkailua etsivälle. Jos haluaa selvitä vähemmällä vaivalla ja säästää aikaa, kannattaa matkat taittaa lentäen. Kolmen yksityisomistuksessa olevan paikallisen lentoyhtiön siivin pääsee kätevästi melkein joka puolelle maata. Nautiskelija puolestaan liikkuu jokia pitkin risteillen.

Ilmasto

Myanmarissa vallitsee mukava subtrooppinen ilmasto. Loka-maaliskuussa Myanmarissa on kuiva kausi, aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta ja lämpötilat ovat miellyttäviä vaihdellen 20–30 asteen välillä, riippuen siitä, missä päin ja millä korkeudella ollaan.

Huhti-toukokuussa Myanmarissa on kuuma kausi, jolloin osassa maata saattaa olla yli 40 astetta lämmintä. Kesäkuussa saapuvat monsuunisateet Bengalin lahdelta rannikkoalueille. Maan sisäosissa sateisimmat kuukaudet ovat elo- ja syyskuu.

Myanmariin voi matkustaa hyvin ympäri vuoden, mutta kannattaa ottaa huomioon, että suurin osa hotelleista on monsuunin ajan, eli toukokuusta lokakuun asti, suljettuna.

Turvallisuus

Myanmar on matkailijalle turvallinen maa. Turisteihin ei kohdistu juuri mitään rikollisuutta harvoja näpistyksiä lukuunottamatta. Ennen matkaa kannattaa kuitenkin tarkistaa tuoreimmat tiedot Ulkoministeriön matkailutiedotteista.

Viisumit

Myanmariin tulee hankkia viisumi etukäteen. Helpoin tapa on hankkia valmiiksi anottu Visa on Arrival -viisumi matkatoimiston kautta; tällöin passia ei tarvitse lähettää ulkomaille Myanmarin konsulaattiin. Suomea lähimpänä sijaitsevat konsulaatit ovat Saksassa ja Ranskassa.

Myanmar

Raha

Myanmarissa ei ole pankkiautomaatteja. Matkaa varten kannattaa siis varata riittävästi käteistä Yhdysvaltojen dollareina mukaan. Seteleiden tulee olla hyväkuntoisia. Luottokortit käyvät ainoastaan suurimmissa hotelleissa.

Matkashekkejä ei voi rahastaa Myanmarissa. Jos vaihtaja löytyy, joutuu rahastamisesta maksamaan usean prosentin vaihtokulut, sillä matkashekki täytyy viedä Thaimaahan tai Singaporeen rahastettavaksi.

Terveys

Myanmarissa on kaksi kansainvälisen tason sairaalaa. Vakavissa tapauksissa suositellaan siirtymistä Thaimaan puolelle hoidettavaksi.

Normaalien rokotusten tulee olla kunnossa Myanmariin matkustaessa. Malarian riski on pieni turistien suosimilla alueilla, mutta iltaisin kannattaa kuitenkin käyttää peittäviä vaatteita ja hyttysmyrkkyä. Dengue-kuumetta esiintyy joillakin alueilla erityisesti sadekauden aikaan.

Opastettuja matkoja Myanmariin

Räätälöityjä ja opastettuja matkoja Myanmariin järjestää Mandala Travel.

Kirjoittaja Mika Itävaara työskentelee Mandala Travelissa ja on asunut Myanmarissa useita vuosia.

Kuvat: Flickr / Justin_Vidamo, Stefan Munder, Nitsuga, Marc Veraart, AntwerpenR

Päivitetty: 12.8.2013

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (138 votes, average: 3,58 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

37 kommenttia

Näin vain vähän matkaavana olen kovin ihastunut kauniiseen Samoksen saareen. Toinen rauhallinen kohde on Side Turkissa. Nämä ovat kevään tai syksyn kohteita. Talvella lähilämpimään Kanarialle. Lanza tai ventura pääsääntöisesti.

Maksettua huoneistoa ei ollut kohteessa. Reklamaatoissa Ebookers vastasi: Emme valitettavasti voi taata, että kaikkien asiakkaiden varaukset toteutuvat aina varausvahvistuksen mukaan(?!?!). SIIS MAKSAN JOTAIN, EIKÄ OLE VARMAA, SAANKO SEN. Käsittämätöntä!! Nyt lähden Tuin matkalle…..

15.07.19 varasin huoneen hotelli olof torniosta ja maksoin huoneen mutta matkalla auto särkyi kuivaniemeen jouduin tilaamaan hinausauton autoni hinattiin ouluun joten joudun hotellivarauksen perumaan hotellista soitettiin teille perumisesta teiltä luvattiin palauttaa hotellimaksu 10päivän sisällä mutta rahoja ei ole näkynyt tililläni terv. erkki keränen

Itellä oli samanlaisia kokemuksia supersaverilta ku edellä mainituilla. Ostin lennot kolmelle pohjois Amerikkaan. Noin kk päästä tuli sposti että lennot on siirretty saman päivän illalle. Siitä meni jonkin aikaa että ne oli peruttu kokonaan.

Maksoin melkein 29688€ itsestäni miehestäni ja 4 lapsesta
No me lähdettiin ajamaan ja auton rengas puhkes peruin koko lentomatkan ja sanottiin että viikon päästä rahat pitäis tulla mutta ei tullu!

Veloittivat lentolipuista noin kolminkertaisen summan (2800e), jonka jälkeen rahojen palautuksessa suuria ongelmia. Nyt on ostopäivästä kulunut 18 päivää, eikä vieläkään ole rahoja tullut takaisin. (10 päivää+pankkisiirtopäivä on heidän itse ilmoittama aika)
Asiakaspalvelijan kanssa tilanne käyty läpi mutta asia ei etene.
Viime kerralla oli sama tilanne mutta en sitä enään muistanut.
Nyt on jääkaapinovessa travellinkin nimi paperilla, että en enään tähän yritykseen palaa asiakkaaksi.

Varokaa tätä yritystä!

Paras tapa on suunnitella matka ja sen vaatima budjetti. Jos tarvitsee lainaa on hyvä muistaa että lainoja on erilaisia: kertalainoja ja joustoluottoja. Jos rahantarve on jo lähtiessä selvä, silloin kannattaa kilpailuttaa kertaluotto ja nostaa rahat valmiiksia tilille.
Jos taas tarve on vararahasto -tyyppisestä lainasta, silloin on järkevää hakea joustoluotolta luottoraja valmiiksia, jota sitten voi käyttää tarpeen tullen.

Mielestäni paras keino on sisällyttää matkakustannukset budjettiin. Siis realistisesti.
Kun tämän tekee, mieli rauhoittuu ja miten paljon mukavampi onkaan lähteä lomalle.
Talous on täysin hallinnassa.

Olin muutaman viikon Banguissa -77. Ubangissa uiskenteli liikaa hyasinttejä…

toivoisin että saisin suomennetun ruokalistan viipurin viiking hotellista vaikka sähköpostiini. olemme mieltyneet tähän hotelliin. ruoka ja kaikki palvelut erinomaista, vaan ei osaa tilata ruokaa.

Kreetalle 2013 mennessä takana istuva pikkupoika survoi koko 4h matkan penkin välistä varpaita ahteriini. Ei uskonut kun kielsin, tuijottu tyhjällä katseella. Äiti kieltäytyi uskomasta että se on mahdollista” eihän sieltä pääse”. Ei kieltänyt lasta. Kippari sanoi että olemme 30.000 jalkaa korkeudessa, äiti opasti lapsilleen että ollaan 30 km korkeudessa, koko ajan uskomatonta läpätystä kovaan ääneen ja faktat täysin hukassa. Surrealistista, mutta selvisi miksi lapsen katse oli ”tyhjä”. Samoin kuin perheen isän.. Terkut sinne Tampereen suuntaan.

Tästäkin on ollut jo kuutisen vuotta aikaa toipua. Olisit korjannut lentokorkeuden paikan päällä jo, eikä näin pitkän ajan kuluttua jälkikäteen. Paljon on tyhjää aikaa ollut välissä…

Varokaa tätä matkatoimistoa!! (Travellink)
Varasin matkan ja otin siihen peruutusturvan. Peruin matkan ja lupasivat palauttaa 500 e 10 pv kuluessa. Nyt on kulut jo 35 pv eikä rahoja kuulu.
Olen soittanut sinne 3 kertaa aiemmin ja ovat luvanneet hoitaa asian, mutta mitään ei ole tapahtunut.
Tänään 23.4.2019 yritin taas soittaa sinne ja kun numero ei toiminut, tutkin nettiä ja näyttää siltä että ovat sulkeneet Suomen puhelinnumeron pysyvästi!!!
Mitään muuta numeroa sinne ei ole.
TAITAA JÄÄDÄ RAHAT SAAMATTA.
VAROKAA!!!
Timo

Tästä syystä kannattaa maksaa AINA luottokortilla. Luottoyhtiö maksaa sinulle ja ei tarvii taistella, jos maksoit käteisellä, hyvinkin meni rahat.

Älkää ikinä asioiko Travellink kanssa, huonoa asiakaspalvelua ja asiakkaan harhaanjohtamista. Ostin erikseen peruutusturvan lippuihin, ja peruin matkan 1kk ennen sen ajankohtaa. Peruutuksen jälkeen tuli viesti, että vain 80% lipun hinnasta korvataan (ei kokonaissummasta). Tätä tietoa ei ollut missään saatavissa kun peruutusturvaa osti. Nyt myös nuo 80% ovat vielä palauttmatta, eikä yhtiöön saa muuten kontaktia kuin soittamalla helpcenteriin Intiaan, jossa minua vain siirretään käsittelijältä toiselle.

Peruutusturva on siis yhtä tyhjän kanssa ja yhtiön kanssa ei kannata asioida.

Asiakaspalvelunne puhelinnumero ei vastaa, sähköposti tulee takaisin. Yksi numero vastaa, mutta eteenpäin pääsemiseksi pitäsi olla kymmennumeroinen varauskoodi. Kun asiani koskee juuri sitä, eli sitä ei ole lipussani missään, en saa asiaani hoidettua. Tämä ei ole hyvää asiakaspalvelua.

Varasin ja maksoin matkan verkkobankissa , eticket vaati korttimaksua väittäen etten ole maksanut , eivät hyväksy lähettämiä tositteita .2 päivää olen yrittänyt selvitellä asiaa ,
Menetänkö lennot ja rahat ?
Jussi .

Hei
Olin viime syyskuussa Serbiassa opiskelemassa viikon ja on kyllä kaunis kaupunki.
Suosittelen käymään Belgradissa

Jos teillä jää käyttämättä Thaimaan matka kesällä 2018 niin voin ostaa sen edullisesti kahdelle aikuiselle . Lentojen kanssa / ilman .

Hei
Olisi hyvä,että sivuillanne ei mainostettaisi elefanttiratsastusta. Elefantti, isosta koostaan huolimatta, ei ole tarkoitettu ratsastukseen.
Muutenkin eläinten käyttö turismissa on turhaa.

Elefanttisafarit eivät ole eettinen valinta!! Tämmöstä suomalaisille mainostetaan!

Me olemme käyttäneet saman oppaan palveluja jo
useammilla Thaimaan matkoilla. Hän on järjestänyt meille
taksimatkoja, retkiä saarille ja Khao Sokin luonnonpuistoon.
Retket puolta halvemmalla kuin matkatoimistot.Suosittelemme tätä
luotettavaa, englantia taitavaa opasta.
Yhteystiedot: Rainy mobile: +66843073993 tai +66887541237
email: [email protected]
Jos haluat keskustella aiheesta niin osoitteeni on : [email protected]
Kale

Phuketin suunnassa kata ja karon lapsiperheille rauhallisempia kuin patong ja rannat ihan ok. Sukellukselle tosiaan lähdetään muualle ja suosittelen sillä paikkoja siihen kyllä löytyy ja niissä nähtävää, muu perhe voi hyvin viettää rantapäivää tai snorklailla samalla kun joku perheestä sukeltaa. Raya Diversilla esim. kivoja päiväretkiä jossa kaikki voi nauttia päivästä omalla tavallaan. Hinnat suomea halvemmat joten kohtuu budjetilla pärjää hyvin.

No suosittelen sukeltajille, perheille, ja shoppaajille, KOH samuita, tai laguna beachia. molemmissa kirkas vesi matalat rannat ja turvallliset hiekat, ei liikkaa porukkaa ollut ainekaan lagunalla, samuilla hiukan enemmän. Shoppaajille taas samui on hiukan hyvempi. Itse olen molemmissa käynyt Aurinkomatkojen kautta vuonna 2007, ja 2009.
Mutta Hua-hin ja Cha-amin rannat, ja vedet ovat erittäin sameita, ja siellä on paikoittain paljonkin meduusoja, vaikeammin huoamata.
Mutta kyllä kaikkein paras matka kokemus löytyi Malediiveiltä vuonna 2010 toukokuussa. Siellä on rantaa, hiekkaa, rantaa, hiekkaa, ja vettä !

Sukellus tapahtuu aina jossain muualla kuin Phuketin rannoilla. Eli jos mies meinaa oikeasti käydä sukellusretkillä niin ei ole väliä millä rannalla olette. Sukeltamaan lähdetään sitten veneellä.

Jos taas meinaa snorklata suoraan rannalta niin siihen Phuket ei ole paras vaihtoehto. Sen sijaan Phuketin lähisaarilta (joille tehdään myös päiväretkiä) löytyy huikeita snorklaus paikkoja. Esim. Phi Phi saarien ympäristö ja Racha Yai.

Racha Yai on parempi lapsiperheelle. Phi Phillä nuorta bileväkeä enemmän. Itse oltiin perheen kanssa Rachalla ja oli todella onnistunut loma. Hotelleja on 4 joista suosittelen lapsiperheelle joka Ban Rayaa tai The Racha. Ban Raya on edullisempi ja oikein viihtyisä. Rachalla on loistavat mahdollisuudet snorklata suoraan rannasta ja siellä on myös suomalainen Raya Divers sukellusfirma jos haluaa sukeltaa. Myös sukelluksille voi lähteä suoraan rannasta eli aikaa säästyy verrattuna Phuketiin.

Mutta ostoksia Rachalla ei voi tehdä… Se on todella hiljainen paikka. Ja rantakaupustelijoita ei ole ollenkaan. Eikä autoja.

Sinne kuitenkin mennään Phuketin kautta, jossa voi tehdä ostoksia helposti. Esim. me olimme loman lopussa pari päivää Phuketissa shoppailemassa.

Jos ehdottomasti haluaa pysyä Phuketissa niin Kata Noi eli pienempi Kata ranta voisi olla hyvä vaihtoehto. Rauhallinen paikka, ostokset lähellä ja ranta sopii snorklaukseen jos ei ole aallokkoista.

Osaako kukaan neuvoa meille paikkaa, jossa kirkkaat vedet (mies haluaa sukeltaa) Lapsia 2 (ranta turvallinen) Kivat shoppailumahdollisuudet (Minä tykkään)

ei enää Patongille… liikaa turisteja, liikaa skoottereita, liikaa tuk tukeja, liikaa kauppiaita, hotellissa liikaa portaita, liikaa maksullisia naisia, kallis paikka. Ruoka oli hyvää ja aurinko paistoi :)

Noh, jos ihan rauhallisesta paikasta pitää niin ei sitten Patongille. Tosin kun skootterin vuokraa niin on vallankin vapaa kulkemaan mihin osaan saarta vain.
Tuota en oikein ymmärrä, miten maksulliset naiset voivat naista häiritä sillä meitä miehiähän he ennemminkin tavoittelevat. Koko jutun jujukin on monella miehellä juuri siinä, että noita siroja ja kuvankauniita nuoria naisia on niin paljon.

itse olin pattayalla kuukauden….. enka nahnyt yhtaan suomalaista! phuketin ja krabin voisi nimeta suomalaisten kanariaksi!:)

Phuket on suomalaisten kanaria (tai ehkä Pattaya vielä enemmän) mutta onhan siellä hauskaa, ei voi kieltää!

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *