Hyppää sisältöön

Georgian upeimmat luontokohteet: paina mieleesi nämä 6 paikkaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 26.09.2019
Mustanmeren rannalla Länsi-Aasiassa sijaitseva Georgia on täynnä hätkähdyttäviä maisemia ja vielä melko tuntemattomia luontokohteita. Suora lentoyhteys Turusta helpottaa näiden näkymien äärelle pääsemistä. Lue vinkit!

1. Svanetian alueen luontokohteet ja kylät

Georgian lounaisosassa, Venäjän rajan tuntumassa Kaukasuksella sijaitseva Svanetian alue tarjoaa häkellyttäviä vuoristomaisemia, mutta myös tuhansien vuosien taakse ulottuvaa kulttuurihistoriaa ja paikallisia perinteitä. Alueelle pääsee Kutaisista ja Tbilisistä julkisen liikenteen välineillä.

Svanetian tunnetuimpia kyliä ovat Ushguli ja Mestia, joissa asuvat paikalliset kuuluvat svanien heimoon. Svanit ovat eläneet eristyksissä vuosisatojen ajan, joten vierailu heimon luona on kuin matka ajassa taaksepäin. Perinteet ja tavat ovat heimojen asuttamissa kylissä vahvoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockSvanetia, Georgia
Svanetiassa sijaitsevan Mestian kylän Koruldi-järven maisemat häkellyttävät erityisesti tyynellä säällä.

Ushgulin kylä sijaitsee 2 200 metriä merenpinnan yläpuolella, ja sen sanotaan olevan koko Euroopan korkein asuttu kylä, minkä lisäksi Ushguli on myös Unescon maailmanperintökohde. Svanetian alueella sijaitsee Georgian korkein vuori, 5 068 metriin kohoava Škhara, joka hallitsee maisemaa.

2. Martvilin kanjoni

Samegrelon alueella Länsi-Georgiassa sijaitseva Martvilin kanjoni on tunnettu vihreänä helmeilevästä joesta ja jyrkistä kalliomaisemista. Näkymät sijaitsevat noin 45 kilometrin päässä Kutaisista ja 280 kilometrin päässä Tbilisistä.

Paras ja suosituin tapa ottaa kaikki irti kanjonielämyksestä on nousta kumiveneen kyytiin ja lähteä melontaretkelle. Noin 300 metrin mittainen reitti taittuu kanjonimaisemia katsellen, ja veneestä näkymiin saa uuden perspektiivin.

ShutterstockMarvili, Georgia
Martvilin kanjoni on tunnettu erityisesti vihreänä hohtavasta vedestä.

Alueelle on rakennettu vierailijakeskus vuonna 2016, ja matkailijapalveluihin on panostettu. Kanjonin ympärillä risteilee lyhyitä patikkareittejä, ja reitin varrella voi nähdä paitsi kanjoni- ja rotkomaisemia myös vesiputouksia ja komeita kalkkikivisiltoja.

3. Okatsen kanjoni ja Kinchkhan vesiputous

Noin 30 kilometrin päässä Matrvilin kanjonista sijaitsevaa Okatsen kanjonia ei kannata jättää näkemättä. Vaikuttava maisema ja erinomaiset puitteet tekevät kohteesta helpon vierailupaikan. Portaat ja polut ovat hyväkuntoisia, joten liikkuminen perillä on vaivatonta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Okatsen kanjonin maisemaa pääsee katselemaan 50 metrin korkeudessa sijaitsevalta 800-metriseltä sillalta, joka on jo itsessään kiinnostava nähtävyys. Kokemus ei välttämättä sovi korkean paikan kammoisille, mutta erikoista maisemapaikkaa etsivälle se on erinomainen valinta.

ShutterstockOkatsen kanjoni, Georgia
Okatsen kanjonin yläpuolella kiemurteleva silta on maisemineen vaikuttava kokemus.

Reilun kuuden kilometrin päässä Okatsen kanjonilta sijaitsee Georgian korkeimpiin kuuluva, noin kilometrin korkuinen Kinchkhan vesiputous. Näyttävien kallioiden välistä laskeva putous luo vaikuttavan maiseman, ja kanjonissa on myös mahdollista uida. Välimatka Okatsesta Kinchkhaan kannattaa taittaa autolla, sillä näkymät matkan varrella eivät ole erityiset.

4. Prometheuksen luola

Georgia tunnetaan maanalaisista luolastoistaan, ja Abhasian puolella sijaitsevan maailman toiseksi syvimmän luolan lisäksi maassa on myös matkailijoille avoimia luolia. Noin 20 kilometrin päässä Kutaisista sijaitseva Prometheuksen luola on helppo vierailukohde myös aivan tavallisille matkailijoille, joille luolastot eivät ole ennalta tuttuja.

Vuonna 1984 löydetystä Prometheuksen luolasta vain noin kymmenesosaan on pääsy, mutta siitä huolimatta aikaa vierailuun kannattaa varata vähintään tunti. Luolan sisällä on jokia, järviä ja rutkasti lepakoita. Ilmankosteus on korkea, ja lämpötila noin 14 astetta vuoden ympäri.

ShutterstockPrometheuksen luola, Georgia
Eriväriset led-valot tuovat Tskaltubon alueella sijaitsevaan Prometheuksen luolaan oman tunnelmansa.

Prometheuksen luola on Georgian suosituimpia matkailunähtävyyksiä, ja puitteet ovat sen mukaiset: valaistuksen ansiosta luolavierailusta saa paljon irti, minkä lisäksi polut ovat hyvässä kunnossa. Matkailijalle avoin osa käsittää noin 1,5 kilometrin mitalta kävelyä ja noin 400-metrisen venematkan maanalaisella joella.

5. Kazbegin kansallispuisto

Aivan Venäjän rajan tuntumassa Pohjois-Georgiassa sijaitseva Kazbegin kansallispuisto kattaa osan Kaukasuksen vuoristosta, ja koko kansallispuisto on täynnä vuoristomaisemaa. Kansallispuiston matalin kohta sijaitsee 1 400 metrissä ja korkein kohta on maan kolmanneksi korkein huippu, 5 047 metriin kohoava Kazbegi-vuori.

Tbilisistä kansallispuiston vierailijakeskukseen on noin kolmen tunnin ajomatka, ja perillä odottaa rikas kasvisto ja eläimistö sekä vaikuttavat maisemat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockKazbegin kansallispuisto, Georgia
Jutan laaksokylästä avautuva näkymä houkuttaa vierailemaan Kazbegin kansallispuistossa.

Kansallispuiston tunnetuimpia paikkoja ovat pohjoisen ja eteläisen Kaukasuksen risteyskohta Darialin rotko, kuumien lähteiden muovaamat Jvarin pyöreät kalliot sekä Chaukin vuoristoalue.

6. Vashlovanin kansallispuisto

Siinä missä Georgia tunnetaan pääsääntöisesti vehreistä vuorimaisemista, tarjoaa Vashlovanin kansallispuisto tyystin toisenlaisia maisemia. Tämän kansallispuiston näkymä on pääasiassa karua ja kuivaa kalliota: autiomaan tunnelma on kansallispuistossa vahvasti läsnä.

ShutterstockVashlovanin kansallispuisto, Georgia
Kuivat ja karut maisemat tuovat vastapainoa Georgian muiden luontokohteiden vehreydelle.

Vashlovanin kansallispuiston alueella elää monia kiehtovia villieläimiä, kuten leopardeja, hyeenoita, susia ja karhuja sekä lukuisia uhanalaisia lintulajeja. Kansallispuisto tarjoaakin hyvän mahdollisuuden bongata villieläimiä niille luontaisessa elinympäristössä, mistä syystä se on saanut lempinimen Georgian Afrikka.

Kansallispuistossa on vierailijakeskus, jossa jokaisen kävijän on rekisteröidyttävä vierailun aluksi. Reitit ovat merkittyjä, mutta paikoin vaikeakulkuisia. Upeista maisemista huolimatta Vashlovanin kansallispuisto on melko rauhallinen kohde.

>> Lue lisää vinkkejä Georgiaan!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kutaisi, Georgia

Suora lentoreitti Suomesta Georgiaan ensi kesänä – Wizz Air aloittaa lennot Turusta

Georgia

Yhdistä huikea luonto ja herkullinen ruokakulttuuri – viisi syytä matkustaa Georgiaan

Georgialainen ruoka

Georgialainen ruoka hemmottelee makuhermojasi – näitä herkkuja haluat maistaa!

Porto, Portugali

Syksyn parhaat kaupunkikohteet – koe jotain uutta ja vietä onnistunut loma