hero taustakuva

Yhdistä huikea luonto ja herkullinen ruokakulttuuri – viisi syytä matkustaa Georgiaan

Istockphoto artikkelin kuva
Aktiivilomat
Euroopan ja Aasian rajalla sijaitseva Georgia kiinnostaa matkailijoita monesta syystä. Lue, miksi sinunkin kannattaisi harkita kohdetta seuraavalle lomallesi!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 24.01.2019
facebook   whatsapp

1. Monipuolinen luonto ja mykistävät maisemat

Georgian luonto on maan tunnetuimpia valttikortteja ja omiaan houkuttelemaan maahan aktiivimatkailijoita. Kaukasuksen vuorijono hallitsee Georgian maisemaa useassa paikassa, ja maassa sijaitsee esimerkiksi kolme yli viiden kilometrin korkeuteen kurottavaa vuorta.

Komeiden vuoristomaisemien ja unohtumattomien vaellusten ystävät löytävät Georgiasta paljon koettavaa. Luontokohteissa voi harrastaa monia aktiviteetteja kuten vaellusta, laskettelua, kiipeilyä, pyöräilyä ja kajakointia. Järjestettyjä retkiä on saatavilla hyvin, ja georgialaisten vieraanvaraisuuden ansiosta majoitus järjestyy helposti vaikkapa paikallisten majatalosta.

Luontoseikkailut onnistuvat Georgiassa vaivattomasti, ja maaseudulle suuntaaminen takaa unohtumattomat maisemat. Hyviä luontokohteita ovat esimerkiksi Kakhetin, Svanetin ja Samegrelon alueet.

2. Herkullinen ruoka

Georgialaista ruokaa maistaneiden on haastavaa löytää ruokakulttuurista moitittavaa, sillä ruoka on todella täyttävää ja herkullista. Georgialainen eli gruusialainen ruoka oli aikanaan Neuvostoliiton ylpeys, ja keittiössä keskiössä ovat tuore leipä, juustot sekä kasvisten ja lihan runsas käyttö.

Tunnetuimpia georgialaisia herkkuja ovat juustoinen hatsapuri-leipä, paikalliset khinkali-pelmenit sekä hedelmistä ja pähkinöistä tehdyt churchela-patukat. Älä epäröi kokeilla uusia makuja!

ShutterstockGeorgia
Gruusialainen ruoka jaetaan perinteisesti perheen ja ystävien kanssa.

Ruoka ei ole keveimmästä päästä, joten paikalliseen tapaan on tyypillistä jakaa annoksia koko pöytäseurueen kesken. Samasta syystä ruokailu on gruusialaiseen tyyliin myös sosiaalinen tilaisuus, jossa vaihdettaan kuulumiset ruokapöydän äärellä.

>> Lue lisää: Georgialainen ruoka hemmottelee makuhermojasi – näitä herkkuja haluat maistaa!

3. Edullinen hintataso

Georgia tunnetaan halvasta hintatasostaan, ja maa sopiikin mainiosti budjettimatkailijalle. Pääkaupungissa Tbilisissä ei kuitenkaan kannata yllättyä, jos osa palveluista on lähes suomalaisissa hinnoissa. Kaupungista löytyy hotelleja ja ravintoloita, joissa saa pulittaa pitkän pennin, mutta halpojakin paikkoja on. Erityisesti maaseudulla on selvästi kaupunkeja edullisempaa.

Georgian valuutta on lari ja yksi lari on noin 30 senttiä. Parilla eurolla saa paikallisessa ravintolassa vatsan täyteen ja perustasoisen majapaikan saa Tbilisistäkin 20 eurolla yö.

4. Kiinnostava pääkaupunki

Maan pääkaupunki Tbilisi sijaitsee sisämaassa Georgian kaakkoisosassa. Kura-joen lävistämän kaupungin ympärillä kohoaa vuoristo, joten kaupunkikuva on hätkähdyttävä.

ShutterstockGeorgia
Tbilisin historiallinen vanhakaupunki on näyttävä vierailukohde.

Tbilisin kiinnostavimpien nähtävyyksien joukkoon lukeutuu näyttävä vanhakaupunki, jossa kannattaa vierailla ainakin pienissä tunnelmallisissa kylpylöissä sekä paikallisissa ravintoloissa. Koe lisäksi Narikalan näyttävä linnoitus, joka näkyy pitkälle ympäri vanhaakaupunkia.

Erikoinen georgialainen kirjoitus on varsin näyttävää, ja useimmat matkailijat saavat ensikosketuksen paikallisiin aakkosiin juuri Tbilisissä.

5. Hyvät lentoyhteydet

Suomesta ei ole toistaiseksi suoria lentoja Georgiaan, mutta maahan pääsee näppärästi yhden koneenvaihdon kautta. Nopeimmillaan lento Helsingistä Tbilisiin sujuu alle kuudessa tunnissa.

Vaihdollisia yhteyksiä tarjoavat muun muassa Air Baltic, Ukraine International ja Turkish Airlines. Kohteita varten kannattaa varata riittävästi aikaa, sillä Georgian-lomalla ei kannata tyytyä vain yhteen kohteeseen: kun yhdistät pääkaupungin ja maan luontokohteet, saat lomastasi enemmän irti.

>> Lue lisää vinkkejä Georgiaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto ja Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.