Finavia
Savukehuijaus lentoasemalla

Älä narahda tähän lentokenttien järjestelmälliseen ja röyhkeään tupakkahuijaukseen – voit syyllistyä salakuljetukseen

Savukkeita ostava matkailija voi helposti joutua yleisen huijauksen uhriksi.

Muista tuontirajoitukset

Matkailijoiden huijaaminen on valitettavan yleistä maailmalla, ja vedätyksen uhriksi voi joutua erityisesti luotettavina pidetyissä paikoissa, kuten vaikkapa lentoasemien virallisissa myymälöissä.

Yksi nykyisin hyvin yleinen lentokenttähuijaus liittyy savukkeisiin, mistä syystä tupakkaa ostavien matkailijoiden tuleekin olla hyvin valppaana vedätyksen varalta.

– Myyntitapa on yksinkertainen, sillä matkailijoille myydään suuria laatikoita savukkeita, jonka sisällä on kolme kartonkia tupakkaa, kuvailee tullitarkastaja Anssi Tolonen.

Edulliselta vaikuttavaan tarjoukseen on helppo tarttua, ja moni unohtaa siinä vaiheessa tuontirajoitukset. Tupakkatuotteita on kuitenkin sallittua tuoda maahan ainoastaan 200 savuketta, eikä maahan tuotavaa tupakkatuotteiden määrää pysty lisäämään edes veroja ja tulleja maksamalla. Syy tähän on se, että tupakka-askeista puuttuvat Suomen tupakkalain vaatimat suomen- ja ruotsinkieliset varoitusmerkit.

Hyvän savuketarjouksen edessä langennutta matkustajaa voi odottaa yllätys Tullissa, sillä hän voi syyllistyä rikokseen.

– Tässä tilanteessa mahdollisia rikosnimikkeitä voisivat olla esimerkiksi lievä veropetos tai lievä salakuljetus, Tolonen sanoo.

Tupakkahuijaus on Tolosen mukaan päivittäistä, ja hän arvioi jokaiselta Euroopan Unionin ulkopuolelta saapuvalta lennolta löytyvän huijauksen uhriksi joutuneita matkailijoita. Tupakkatuotteiden tuonti on rajattu 200 kappaleeseen myös EU:n sisällä, mutta useimmiten nuo kolmen kartongin paketit tulevat Tolosen mukaan kuitenkin juuri EU:n ulkopuolelta.

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Finavia

Päivitetty: 18.5.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (13 votes, average: 1,15 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

5 kommenttia

Kun kaikki on niin sakon uhalla ja syytteisiin joutumisen uhalla kiellettyä, niin sakottakaa ja antakaa ehdonalaista vähintäänkin jokaiselle joka tilaa matkan jonnekin!

Mikä ihmeen huijaus? Saahan ne myymälät myydä vaikka kuinka paljon sitä tupakkaa, se on ostajan vastuulla tietää maahantuontirajoitukset. Turha syyttää muita jos on itse tyhmä

Mulle sanoi Turkin lentokentällä vielä johonkin virka-asuun pukeutunut henkilö, että tälläisen 3 tupakkakartongin pakkauksen saa viedä Suomeen, koska Turkki ei kuulu EU:un. Jotta näin.

Mikä voi olla rangaistuksen määrä, jos virallisessa lentokenttäkaupassa myydään sinulle tälläinen 3 pack, varmistat vielä erikseen asian virkailijalta tai erehdyttävästi sen näköiseltä myyjältä ja tuot sen tuliaisena Suomeen luulleen, että kaikki on kunnossa??

Ei kai ole mitään estettä painaa tai liimata lain vaatimia merkintöjä pakkauksiin itse.

Tuotteita voi myydä ja ostaa laillisesti kuinka paljon huvittaa. Kaikissa paikoissa ei ole samoja idioottimaisia maahantuontisääntöjä.

Öö, mikä tuossa on huijausta???

Onhan fileerausveitsiäkin myynnissä, mutta ei ostaminen velvoita tappamaan ketään…

Anteeksi näin kaukaa haettu vertaus, mutta pointtini ymmärtänette.