Hyppää sisältöön

Näin parannat mahdollisuuksiasi selviytyä lento-onnettomuudesta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.04.2022
Monen matkustajan mielessä vilahtaa lentomatkan yhteydessä pelko lento-onnettomuuteen joutumisesta. Näiden ohjeiden avulla parannat mahdollisuuksiasi selviytyä, jos pahin painajainen käy toteen.

Toimi asiantuntijan ohjeiden mukaan

Lento-onnettomuus on asia, jota useimmat matkustajat yrittävät olla kaikin keinoin miettimättä. Onnettomuusuutisointi pitää kuitenkin huolen, että aihe tulee aika ajoin vastaan ja saa myös kylmäpäisimmän lentomatkustajan miettimään asiaa.

Ilmailualaan erikoistunut matkailutoimittaja ja -kirjailija Christine Negroni on tehnyt kirjan kuuluisista lento-onnettomuuksista. Kirjassa käsitellään muun muassa maaliskuussa 2014 kadonnutta Malaysia Airlinesin MH370-lentoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lentoturmiin ja onnettomuuksista selviytymiseen perehtynyt kirjailija paljastaa vinkkinsä, joiden avulla voi parantaa lento-onnettomuudesta selviämisen mahdollisuutta.

Muista nämä vinkit seuraavalla lennollasi!

1. Suosi luotettavia yhtiöitä

Paras todennäköisyys välttää lento-onnettomuus kokonaan on varata lentoliput tunnetuilta ja luotettavilta yhtiöiltä. Tämä ei tietenkään takaa riskitöntä lentoa, mutta parantaa mahdollisuuksia matkusta turvallisesti.

Lentolipun hinta voi olla epämääräisiä yhtiöitä kalliimpi, mutta sillä pääsee todennäköisemmin koneeseen josta on pidetty huolta ja jonka henkilökunta on hyvin koulutettua.

Euroopan komissio julkaisee vuosittain mustan listan lentoyhtiöistä, joilla lentämistä ei pidetä turvallisena. Kun lennät turvallisen luokituksen saaneella yhtiöllä voit luottaa siihen, että lentoalan määräyksiä noudatetaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Kuuntele turvallisuusohjeet

Matkan alkaessa harva kiinnittää huomiota turvallisuusohjeisiin, jotka matkustajille kerrotaan. Se on paha virhe, sillä onnettomuustilanteessa iskee helposti paniikki, eivätkä ihmiset tiedä kuinka toimia.

Vaikka olisit seurannut turvallisuusohjeita kymmeniä tai jopa satoja kertoja aikaisemmin, muistat hätätilanteessa parhaiten ohjeet, jotka olet kuullut vain hetki sitten. Siitä syystä on hyvin suositeltavaa seurata ohjeistusta tarkasti jokaisella lentomatkalla, jotta osaat toimia paniikkitilanteessa.

Monet lentoyhtiöt yrittävät vangita matkustajien huomion erikoisilla videoilla, ja esimerkiksi uusiseelantilainen Air New Zealand on tunnettu hauskoista turvallisuusvideoistaan.

3. Pidä kengät jalassa

Erityisesti pitkällä lennolla on mukava riisua kengät mahdollisimman nopeasti koneeseen saapumisen jälkeen, mutta kengät on kuitenkin syytä pitää jalassa nousun ja laskun aikana. Nämä ovat lennon vaarallisimmat vaiheet.

Onnettomuuden sattuessa koneesta on paettava eikä silloin kannata olla paljain jaloin. Maan pinta voi olla hyvin kylmä tai kuuma, minkä lisäksi se voi olla tulessa tai öljyn peittämä. Kengät suojaavat jalkoja ja helpottavat poistumista koneen luota turvalliseen paikkaan.

4. Pukeudu luonnonkuituihin

Lennolle on mukava pukeutua rennosti joogahousuihin, juoksutrikoisiin tai vaikkapa verkkareihin, sillä mitä mukavammat vaatteet ovat, sitä rennommin sujuu myös lentomatka.

Yleensä joustavat vaatteet kuitenkin valmistetaan synteettisistä materiaaleista, eikä niitä sen vuoksi kannattaisi käyttää koneessa. Tulipalon sattuessa keinokuituiset vaatteet leimahtavat helposti tuleen tai sulavat ja takertuvat ihoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tästä näkökulmasta paras vaihtoehto on pukeutua puuvillasta tai muusta luonnonkuidusta valmistettuihin vaatteisiin.

5. Älä juo liikaa

Muutama drinkki ennen lentomatkaa tai matkan aikana nautitut alkoholiannokset voivat virittää lomatunnelmaan, mutta jos haluat varmistaa oman toimintakykysi, unohda alkoholi.

Kyky toimia hätätilanteessa on parhaimmillaan silloin, kun alkoholi ei sumenna arvostelu- tai toimintakykyä.

6. Vältä kuulokkeita kriittisissä vaiheissa

Lennon riskialttiimmat vaiheet ovat nousu ja lasku, mistä syystä niiden aikana tulee olla erityisen valppaana. Siitä syystä juuri nousun ja laskun aikana ei kannata kuunnella esimerkiksi musiikkia tai katsella elokuvia.

Ota kuulokkeet pois korvilta, niin kuulet varmasti jos henkilökunnalla on jotain tärkeää ilmoitettavaa.

Lähde: News.com.au
Kuva: Cathay Pacific

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Halpalentoyhtiöt

Kaikki halpalentoyhtiöt Suomessa – katso kattava reittilista

Ryanairin lennot Suomesta

Ryanair avaa uuden reitin Suomesta

Näin selviät pitkästä lennosta

Näin selviät pitkästä lennosta – 10 helppoa vinkkiä ennen kaukomatkaa

Lomalennot Suomesta

Mitä lomalennot ovat ja mihin niillä pääsee? Näin nappaat meno-paluulennot jopa alle satasella

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja