Kuva: Shutterstock
Lentokoneen kapteeni istuu ohjaamon vasemmalla puolella - mutta miksi?

Miksi lentokoneen kapteeni istuu ohjaamossa vasemmalla puolella? Tässä selitys

Lentokoneen kapteenin paikka on ohjaamossa vasemmalla. Mistä käytäntö on peräisin?

Kapteeni istuu vasemmalla puolella ohjaamossa

Kaikki, mitä tapahtuu lentokoneen ohjaamossa, jää usein matkustajille täydeksi mysteeriksi. Harva esimerkiksi arvaisi, että lentoyhtiöillä on jopa olemassa keino varmistaa, ettei koneita ohjaa huonoissa väleissä oleva parivaljakko.

Yksi ilmailualan vakiintuneista käytännöistä on lentokoneen kapteenin istuminen ohjaamon vasemmalla puolella. Perämies puolestaan istuu oikeanpuoleisella istuimella. Miksi sillä on väliä?

Tapa on peräisin ajalta, jolloin lentokoneita ohjasi vain yksi henkilö. Tällöin istuin oli ohjaamon vasemmassa laidassa. Myöhemmin koneisiin lisättiin paikka toiselle lentäjälle, mutta kapteenin paikka säilyi perinteisesti vasemmalla.

Alkuperäistä järjestelyä on selitetty monin eri tavoin. Sitä on Traveller-sivuston mukaan verrattu jopa entisaikojen ratsuväkeen, joka nousi hevosen selkään vasemmalta puolelta. Ja noustaanhan lentokoneeseenkin aina poikkeuksetta sen vasemmalta laidalta.

Ask Captain Lim -sivustolla on asialle lentokapteenin selitys, joka on julkaistu lentoyhtiö Air Asian Travel 3Sixty -matkustamolehdessä vuonna 2011. Lentäjä kertoo, että ensimmäisen maailmansodan loppupuolella suurimmassa osassa koneista oli kiertomäntämoottori, joiden takia koneita oli helpompi kääntää vasemmalle.

Lentokoneita siirrettiin siis tuohon aikaan yleensä vasemman puolen kautta. Tämän takia myös lentäjän oli loogista istua vasemmalla puolella, josta oli parempi näkymä vasemmanpuoleisen käännöksen suuntaan. Samalla lentäjä oli lähempänä ohi kulkevia koneita.

Helikoptereissa käytäntö on taas päinvastainen: lentäjä istuu ohjaamon oikealla puolella. Taustalla ovat käytännön syyt, sillä oikealta puolelta käsin on helpompi ohjata helikopteria.

Lentäjien harjoitteluvaiheessa lentämistä opiskeleva henkilö istuu kapteenin paikalla, ja kouluttaja puolestaan perämiehen paikalla.

Lue myös: Mitä lentäjältä vaaditaan? 10 ominaisuutta, joiden puuttuminen voi katkaista siivet lentäjähaaveilta

Lähde: Traveller.com.au, Ask Captain Lim
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 6.5.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia