Kuva: Krista Ahonen
Arman Alizad

Arman Alizadin pelottavimmat hetket maailmalla – näissä tilanteissa kuolema oli lähellä

Mediapersoona ja seikkailija Arman Alizad on joutunut reissuillaan uhkaaviin tilanteisiin vaarallisissa paikoissa.

Vakavia sairastumisia

Matkaohjelmia tekevä mediapersoona Arman Alizad on työnsä puolesta reissannut eksoottisissa ja jopa vaarallisissa kohteissa tutustumassa vieraisiin kulttuureihin.

Aina reissut eivät ole sujuneet täysin ongelmitta, sillä vastaan on tullut uhkaavia tilanteita. Muutaman kerran kuolemakin on käynyt lähellä. Äkilliset sairastapaukset ovat saaneet Alizadin pelkäämään henkensä puolesta, kun kaukana asutuksesta sijaitsevissa paikoissa hoitoa ei ole ollut helposti saatavilla.

Nepalissa Alizad joutui vaaraan sairastuttuaan vuoristotautiin. Toisen riskitilanteen hän kohtasi keskellä aavikkoa, jolloin uhkana oli kuivuminen ja vakava nestehukka.

– Silloin ei tiedetty, pääsenkö ajoissa lääkäriin ja tiputukseen. Ei tiedetty miten käy. Näissä tilanteissa epätietoisuus on se, mikä pelottaa, sanoo Alizad.

Hurjia hetkiä slummissa

Yksi Alizadin pelottavimmista matkakokemuksista liittyy kuvausmatkaan Brasiliassa. Hän oli kuvaajansa Tuukka Tiensuun kanssa tutustumassa Rio de Janeirossa pahamaineiseen slummiin eli favelaan sekä sen sisällä käytävään huumekauppaan.

Hurja tapahtumaketju favelassa sai alkunsa, kun kaksikko oli jengiläisten mukana ilta-aikaan huumeiden myyntipisteellä, ja paikalle ilmestyi poliisin erikoisyksikkö. Alizad huomasi olevansa kasvotusten kahden poliisin kanssa, jotka olivat tähdänneet aseidensa piiput kohti hänen päätään.

Suurin osa jengiläisistä pakeni tilanteessa paikalta, sillä he olivat saaneet varoituksen katoilla tarkkailevilta valvojilta. Alizad jäi kuvaajansa kanssa yksin kohtaamaan poliisin tukalassa tilanteessa.

– Silloin olin, että voi saatana. Tuollaisessa paikassa ja tilanteessa keskellä jengisotaa ei voi tietää onko se hyvä vai huono juttu, kun kytät tulevat paikalle, sillä korruptiokin on sellaisella tasolla. En tiedä, onko mua ikinä pelottanut niin paljon.

Onnellinen loppu vaaralliseen seikkailuun

Kaksikon onneksi paikalliset poliisit olivat kuitenkin kiinnostuneita vain jengiläisten tekemisistä. Ulkonäkö ja kuvausvälineet paljastivat parivaljakon turisteiksi, mutta poliiseja ihmetytti, kuinka he olivat päätyneet paikalle.

– Poliisit kysyivät Google-kääntäjän kanssa, että oletteko te hulluja, kun olette täällä. Että te voitte kuolla täällä, Alizad muistelee.

Jännitystä yllättävään kohtaamiseen poliisin kanssa toi Alizadin repun sisältö. Repussa oli kovalevy täynnä kuvausmateriaalia, jossa näkyy huume- ja asekauppaa sekä niihin osallistuneiden jengiläisten naamat. Materiaali olisi voinut johtaa jengiläisten pidättämiseen.

– Kaikenlaisia ajatuksia pyöri sillä hetkellä päässä. Että kohta ne jätkät tappavat meidät, kun ne jäävät meidän takia kiinni.

Alizad selvisi tilanteesta kuitenkin vain säikähdyksellä esittämällä poliiseille eksynyttä turistia. Poliisit päästivät kaksikon lähtemään suunnatessaan jengiläisten perään.

– Se oli sellainen hetki, että no olipa mukava duunimatka.

Teksti ja kuva: Krista Ahonen

Päivitetty: 22.1.2017

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (5 votes, average: 4,20 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia