Hyppää sisältöön

Suomalaistyttöjen hurja tempaus: polkupyörällä halki Yhdysvaltojen

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 11.05.2013
Suomalaistytöt aikovat pyöräillä 5 000 kilometrin matkan Yhdysvaltojen halki keräten varoja hyväntekeväisyyteen.

Rannikolta rannikolle, aavikolta vuoristoon

Millaista olisi hurauttaa polkupyörällä Yhdysvaltojen rannikolta rannikolle? Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa opiskelevat Laura Kähkönen ja Pippu Ahvenainen ovat päättäneet ottaa asiasta selvää: kaksikon lopputyö Experience and Wellness Management -ohjelmassa on 5 000 kilometrin koitos San Franciscosta New Yorkiin.

Lännestä itään kulkeva reitti vie parivaljakon aavikolta vuoristoon ja kylmästä kuumaan. Tarkoitus on liikkua eteenpäin noin 100 kilometrin päivävauhdilla, mutta tietysti reissussa on huomioitu lepopäivät sekä muutaman päivän pysähdys Kähkösen entisessä kotikaupungissa Colorado Springsissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Jos vastaan tulee mielenkiintoisia paikkoja, niin emme kiiruhda niiden ohitse. Meillä on reilusti aikaa, tytöt kertovat.

Reitin odotetuimpia paikkoja on pyöräilijöiden mukaan esimerkiksi Nevadasta löytyvä lähes 200 kilometrin mittainen tie, jonka varrelta ei löydy palveluja. Kaksikon luonteesta kertoo jotain jo se, ettei kummankaan lähipiiri yllättynyt rohkeasta tempauksesta kuultuaan.

Monia haasteita edessä

Reilun kolmen kuukauden mittaiseen rutistukseen liittyy runsaasti haasteita – henkisistä fyysisiin. Pienen kunnonkohotuksen lisäksi matkalaiset ovat treenanneet esimerkiksi renkaanvaihtoa ja miettineet liikenneturvallisuutta ja reissuruokailua. Myös matkatavaroiden pitäminen minimissä on oma haasteensa.

– Suurin haaste on varmasti henkinen kantti. Olemme kuulleet muilta vastaavia reissuja tehneiltä pyöräilijöiltä, että noin kolmen päivän välein iskee halu lopettaa, kertoo Ahvenainen.

Suomalaistytöt eivät kuitenkaan ole lähdössä Yhdysvaltoihin saakka luovuttaakseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Aiomme vetää reissun loppuun suomalaisella sisulla. Henkilökohtaiset hajoamiset pitää ajoittaa eri päiville, niin voimme tsempata toisiamme, sanoo Kähkönen.

Laura Kähkönen ja Pippu Ahvenainen

Matkan aikana tarkoitus on yöpyä lähinnä teltassa ja kokata omat ruoat retkikeittimellä. Tytöt ovat asettaneet itselleen myös kaksi majoitukseen liittyvää tavoitetta: he haluaisivat kokeilla nukkumista vanhanaikaisessa sellissä sekä talon katolla.

– Suomessa ei ehkä tulisi mieleen koputella poliisiaseman ovelle yöpaikan toivossa, mutta jossain pienessä amerikkalaiskylässä saatamme yrittää tätä, kertoo Kähkönen.

Telttamajoituksen lisäksi kaverukset toivovat löytävänsä välillä majapaikkoja Couchsurfing-palvelun kautta.

Hyväntekeväisyyskohteena maailman lapset

Matkantekoa voi seurata myös Suomesta käsin tyttöjen kirjoittaman blogin välityksellä: kuulumisia on tarkoitus päivittää niin usein kuin olosuhteiden puolesta on mahdollista.

Toukokuun 22. päivä käynnistyvään projektiin liittyy myös varojen keräys hyväntekeväisyyteen. Ahvenaisen ja Kähkösen valitsema kohde on UNICEF ja maailman lapset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Tiesimme heti, että haluamme hyväntekeväisyyskohteeksemme lapset – kaikkihan lähtee lapsesta.

Matkan varrella reissaajat aikovat myös pysähtyä sairaaloissa lukemassa lapsille Muumi-kirjoja. Cycling Summer 2013 -keräykseen voi osallistua kuka tahansa verkon kautta.

Cycling Summer 2013 -projektin suojelijana toimii Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb.

Seuraa tyttöjen matkaa Cycling Summer 2013 -blogista!

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Ville Norppa, Maria Hietala