Hyppää sisältöön

Helsinki-päivänä kaupunki on täynnä ilmaista ohjelmaa – katso tärpit

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 10.06.2013
Keskiviikkona järjestettävä Helsinki-päivä tarjoaa hauskaa tekemistä kaupunkilaisille.

Helsinki juhlii koko päivän

Jo vuodesta 1959 saakka järjestettyä Helsinki-päivää vietetään jälleen keskiviikkona 12. kesäkuuta. Juhlan kunniaksi kaupungin kadut, puistot ja rakennukset täyttyvät hauskalla ohjelmalla.

Juhlallisuudet avataan aamuyhdeksältä kaupunginjohtaja Jussi Pajusen pitämällä puheella, jonka jälkeen kaupunkilaiset ovat tervetulleita aamukahville ja raparperipiirakalle kaupungintalon sisäpihalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Osana Helsinki-viikkoa vietettävän juhlapäivän perinteisiin kuuluu myös esimerkiksi Stadin kundin ja friidun sekä vuoden helsinkiläisen urheilijan valinta Espan lavalla.

Juhlan päivämäärä on peruja siitä, että kuningas Kustaa Vaasa perusti Helsingin 12. kesäkuuta vuonna 1550. Kulttuuri, liikunta, herkuttelu ja hauska yhteinen puuhastelu leviää Helsinki-päivänä keskustasta kaupunginosiin – katso parhaat vinkit!

Musiikkia kesäpäivään

Helsinki-päivänä pääsee kuuntelemaan musiikkiesityksiä ympäri kaupunkia. Helsingin naispoliisilaulajat liikkuvat paikasta toiseen musisoiden, ja Helsingin kaupunginorkesteri järjestää konsertin Musiikkitalossa. Espan lavalla puolestaan esiintyvät muun muassa Aino Venna ja Yona.

Monelle Helsinki-päivän kohokohta on Kaisaniemen puistossa järjestettävä Radio Aallon ilmaiskonsertti. Tänä vuonna lavalle nousevat muun muassa J. Karjalainen, Haloo Helsinki! ja Anna Puu. Iltapäivästä aina iltakymmeneen kestävä tapahtuma on ikärajaton.

>> Helsinki-päivän musiikkitapahtumat

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lapsiperheille omaa ohjelmaa

Teemapäivä tarjoaa runsaasti ohjelmaa myös perheen pienimmille. Heti aamulla kaupungintalon aulassa vietetään lasten aamupäivää esityksineen ja mehutarjoiluineen.

We Love Helsinki järjestää kaupungintalolla lapsille suunnatun työpajan, jossa juniorit pääsevät rakentamaan unelmiensa kaupunkia legoilla. Lapsia avustavat muun muassa oikeat arkkitehdit, poliitikot ja kaupunkisuunnittelijat. Tämän vuoden teemana ovat Katajanokalle ja Töölönlahdelle kaavaillut ulkoilmauimalat Allas ja Platta.

Lapsiperheiden ohjelmaa Helsinki-päivänä

Erilaiset avoimet ovet ovat myös jännittäviä ohjelmanumeroita lapsille: pikkuväki pääsee tutustumaan esimerkiksi Olympiastadioniin ja pelastuslaitokseen. Myös Helsingin uimahalleihin ja maauimaloihin on keskiviikkona vapaa pääsy. Helsingin leikkipuistoissa voi puolestaan törmätä lastenmusiikkiyhtye Pellekaija Pumiin.

>> Helsinki-päivän ohjelmaa koko perheelle

Ovet aukeavat Helsinki-päivänä

Helsinki-päivänä kaupungin mielenkiintoiset rakennukset avaavat ovensa tavallisille kaupunkilaisille. Opastetuilla kierroksilla pääsee tutustumaan esimerkiksi Paasikiven kortteliin, Linnunlaulun puuhuviloihin ja Helsingin observatorioon.

Katajanokalla entisessä vankilassa toimiva hotelli avaa myös ovensa kaupunkilaisille. Historiallisessa vankilamiljöössä kävijät pääsevät kurkistamaan erikoisiin tiloihin sekä tarinoihin kuuluisista vangeista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kallion kaupunginosassa järjestetään toistamiseen alueen värikästä historiaa esittelevä draamakävely, joka päättyy puistotansseihin. Keskustassa toisen draamakävelyn aiheena ovat puolestaan patsaat.

Opastetut kierrokset vievät myös esimerkiksi Helsingin näköalapaikoille, Vuosaareen tai öiselle Satakielikierrokselle.

>> Helsinki-päivän opastetut kierrokset ja avoimet ovet

Herkkusuun Helsinki-päivä

Aamuvirkkujen kannattaa suunnata keskiviikkona Sofiankadulle, jossa lanseerataan ravintola Sunnin valmistama Torikorttelit-leipä. Maistiaisia on tarjolla kello 8-10.

Teurastamolla järjestetään Helsinki-päivänä Katu, ruoka & soitto -niminen tapahtuma, jossa katuruokaa tarjoillaan ruokakojuista ja -rekoista iloisessa karnevaalitunnelmassa. Ruokailun jälkeen musiikkia voi kuunnella vaikka pihapiirissä riippumatossa loikoillen.

Yksi päivän hauskimmista tempauksista on Illallinen Helsingin taivaan alla -nimellä kulkeva piknik, jossa 1 000 ilmaislipun napannutta nauttivat yhdessä eväitä Pohjoisesplanadille katetussa pitkässä pöydässä. Lippuja ei enää ole saatavilla, mutta suurpiknikiä voi käydä vilkaisemassa muun ohjelman ohessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Helsinki-päivän ruoka-aiheinen ohjelma

>> Katso koko Helsinki-päivän ohjelma

Kuvat: Visit Helsinki / Lauri Rotko, Timo Santala