Hyppää sisältöön

Tällaista on aito paella – katso resepti ja kokeile itse!

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 02.10.2014
Alkuperäinen paella tulee Valenciasta, eikä siinä ole äyriäisiä. Katso paellan resepti ja kokeile, kuinka espanjalainen herkku syntyy kotikeittiössä!

Yksinkertaista ruokaa helpoista raaka-aineista

Espanjalainen paella tarkoittaa useimmille matkailijoille simpukoilla, katkaravuilla ja mustekalalla täytettyä äyriäispaellaa, mutta perinteisesti alkuperäisessä paellassa on äyriäisten sijaan lihaa ja kasviksia.

Alun perin paella on peräisin Valenciasta, missä herkku on valmistettu perinteisesti niistä raaka-aineista, joita on sattunut olemaan saatavilla. Valencian alueella se tarkoittaa pyöreän espanjalaisen riisin lisäksi kanaa, kania ja kasviksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paella kokoaa perheen yhteen

Paella on perinteisesti ruoka, joka kokoaa koko perheen yhteen. Nykyään Valenciassa syödään paellaa pääasiassa lounaaksi erityisesti viikonloppuisin, jolloin on aikaa istua ruokapöydän äärellä pitkään ja vaihtaa kuulumiset perheenjäsenten kanssa.

Paellan valmistuksen tärkein asia on pannu, sillä paellapannun kuuluu olla leveä ja matala, jotta riisiä saa levitettyä pannulle mahdollisimman ohuen, korkeintaan sormen paksuisen, kerroksen.

Koska paella on perheen yhteen kokoava ruoka ja sitä nautitaan tavallisesti suurella joukolla, riittää alla olevasta reseptistä ruokaa usealle syöjälle. Kutsu siis perhe tai ystävät kokoon ja kokeile valmistaa aitoa valencialaista paellaa!

Valencialainen paella, kuusi annosta

  • 600 g espanjalaista riisiä (Sendia tai Bomba)
  • 800 g hienonnettua kanaa
  • 600 g hienonnettua kania
  • 100 g tuoretta kanan maksaa
  • 250 g vihreitä papuja
  • 250 g voipapuja
  • 100 g murskattua tomaattia
  • 1,5 dl hyvää oliiviöljyä
  • sahramia
  • suolaa
  • 1 rl paprikamaustetta
  • 1 nippu rosmariinia
  • 3 l vettä

1. Lisää oliiviöljy pannulle ja odota, että se kertyy pannun keskiosaan. Laita sen jälkeen levy päälle ja anna sen kuumeta rauhassa. Kun pannu on kuuma, levitä öljy ympäri pannua ja lisää kana ja kani. Lisää myös suolaa. Asettele suuret palat pannun keskiosaan ja pienet reunoille. Lisää joukkoon kanan maksa.

2. Kypsennä lihat ja maksa, kääntele välillä. Odota rauhassa kunnes lihat ovat ruskistuneet kunnolla, sillä hyvän paellan salaisuus on hyvin kypsynyt liha.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Siirrä kypsyneet lihat lähemmäs pannun reunaa ja lisää vihreät pavut keskelle pannua. Kääntele papuja ja paista ne kypsiksi. Siirrä pavut pannun reunalle ja lisää murskattu tomaatti pannun keskiosaan. Paista, kunnes tomaatin nesteet ovat irronneet.

4. Kun kaikki pannulla olevat ainekset ovat kypsiä, sekoita ainekset ja levitä ne ympäri pannua. Lisää vesi.

5. Lisää joukkoon sahrami ja voipavut. Lisää suolaa tarvittaessa. Kun liemi alkaa lämmetä, anna sen kiehua noin viisi minuuttia korkeassa lämpötilassa ja laske sen jälkeen matalalle lämmölle 25-30 minuutiksi.

6. Nosta taas lämpöä ja lisää riisi tasaisesti ympäri pannua. Anna riisin kypsyä noin viisi minuuttia korkealla lämmöllä ja sen jälkeen viisi minuuttia keskilämmöllä. Lisää joukkoon rosmariinin oksa. Laske lämpötila matalalle ja kypsennä riisiä vielä kymmenen minuuttia.

7. Poista rosmariini pannulta ja anna ruoan seistä muutaman minuutin verran. Perinteisesti paella syödään suoraan pannusta puulusikoilla.

Teksti ja kuva: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää