Lufthansa
Lentoemäntä

Haaveiletko lentoemännän ammatista? Näin pääset alkuun

Matkustamohenkilökunnan työ on vaativa palveluammatti, johon riittää runsaasti hakijoita. Olisiko sinusta lentoemännäksi tai stuertiksi?

Tarkista peruspääsyvaatimukset

Joidenkin uskomusten mukaan lentoemännät ottavat aurinkoa eksoottisissa lomakohteissa ja shoppailevat maailman suurkaupungeissa ennen kuin nousevat taas näyttävissä univormuissaan kilometrien korkeuksiin kohti uusia seikkailuja.

Todellisuudessa lentoemännän työ on vaativa palveluammatti, josta glamour on usein kaukana. Silti alalle riittää runsaasti hakijoita.

Lentoyhtiöt kouluttavat itse matkustamohenkilökuntansa, ja kurssien peruspääsyvaatimukset hakijan pituudesta alkaen löytyvät yhtiöiden nettisivuilta.

Vaatimuksiin kuuluvat esimerkiksi hyvä terveydentila, jonka lisäksi pohjakoulutuksena vaaditaan ylioppilastutkinto tai vastaavat tiedot. Kielitaitoa luonnollisesti arvostetaan: minimivaatimuksina ovat yleensä sujuva suomi, ruotsi ja englanti. Myös asiakaspalvelutyöstä on hyvä olla aiempaa kokemusta.

Alaikäraja matkustamohenkilökunnan kurssille vaihtelee yleensä 20–22 ikävuoden välillä riippuen lentoyhtiöstä.

– Meillä on kaiken ikäistä matkustamohenkilökuntaa 20-vuotiaista 50-vuotiaisiin asti. Tärkeintä on, että henkilö muuten sopii yhtiöön. Keski-ikä on noin 33 vuotta, kertoo muun muassa Flybe Finlandin matkustamohenkilökunnan koulutuksesta vastannut Maija Paksuniemi.

Tällainen on hyvä lentoemäntä

Kaikille matkustamohenkilökunnan haastava työ ei sovi – fyysisten ominaisuuksien ja taitojen lisäksi tarvitaan myös oikeanlainen persoona.

– Hyvä lentoemäntä pitää epäsäännöllisestä vuorotyöstä, vaihtelevista päivistä ja toisaalta myös rutiineista, Paksuniemi luettelee.

Lentoemäntä
Istockphoto
Lentoemännän koulutus sisältää hyvin vähän niitä asioita, jotka näkyvät matkustajalle.

Lentoemännän parhaimmiksi ominaisuuksiksi Paksuniemi listaa asiakaspalvelulähtöisyyden, täsmällisyyden ja joustavuuden. Ilmailuala muuttuu jatkuvasti, joten lentoemännällä pitää olla positiivista ongelmanratkaisukykyä ja avoimuutta uusissa tilanteissa.

– Iloinen asenne, ystävällisyys ja hienotunteisuus ovat avainasemassa, kun haluamme tarjota yksilöllistä, asiakkaidemme tarpeet huomioon ottavaa palvelua.

Paksuniemen mukaan jokaisella hakukerralla tulee satoja hakemuksia, joista parhaiden lähettäjät kutsutaan haastatteluihin. Lopulta kurssille valikoituu noin parikymmentä ihmistä.

Rankka kurssi on tehokas koulu

Lentoemäntäkurssin Flybe Finlandilla suorittanut lentoemäntä Emmi Häggroth kuvailee puolentoista kuukauden mittaista kurssia rankaksi, mutta tehokkaaksi.

– Turvallisuusasioihin verrattuna palvelua ja tarjoilua – eli sitä matkustajille näkyvää osaa lentoemännän työstä – opetellaan vähän, Häggroth kertoo.

Työ ei siis ole pelkkää kahvin kaatamista ahtaissa työtiloissa. Kurssilla tutustutaan tarkasti lentoyhtiön erilaisiin konetyyppeihin ja opetellaan esimerkiksi turvallisuustoimintatapoja, miehistöyhteistyötä ja vaarallisten aineiden ilmakuljetusta.

Lisäksi harjoitellaan ensiapua, erilaisia hätätilanteita, joukonhallintaa ja itsepuolustusta. Kurssin päätteeksi on loppukoe.

– Ensimmäinen lento jännitti paljon, mutta koulutusjaksolla oli kerrattu paljon asioita ja ne olivat jääneet hyvin mieleen. Meillä on mahtava työporukka, ja kaikilta voi onneksi kysyä apua, Häggroth sanoo.

Seuraa lentoyhtiöiden hakuja

Lentoemännän tai stuertin ammatista haaveilevien kannattaa seurata ahkerasti lentoyhtiöiden nettisivujen rekrytointiosioita. Suomessa toimivat Finnair, Norwegian ja Norra hakevat aika ajoin matkustamohenkilökuntaa, joten hakuilmoitusten varalta on syytä olla valppaana.

Suomessa järjestettävien kurssien lisäksi hakea voi myös ulkomailla toimiviin yhtiöihin. Paikkoja on usein tarjolla enemmän, mutta myös kilpailu on kovempaa. Esimerkiksi Lähi-idän lentojätit Emirates ja Etihad järjestävät rekrytointipäiviä ympäri maailmaa. Suomeenkin liikennöivä halpalentoyhtiö Ryanair puolestaan järjestää vastaavia tilaisuuksia Euroopan kaupungeissa.

>> Lue myös: Haaveiletko lentoemännän työstä? Tällaista on arki matkailualan seksikkäimmässä ammatissa

Teksti: Henni Auvinen
Kuvat: Lufthansa ja Istockphoto

Päivitetty: 4.10.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (31 votes, average: 4,32 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia