Hyppää sisältöön

Pikavuoro ylitti maaliviivan Australiassa – suomalaisseurueen viimeisin etappi paketissa

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 15.03.2012
Pikavuoro maailman ympäri -bussiseurueen viimeisin etappi on paketissa suomalaisjoukon saavuttua päätepysäkille Australian Melbournessa.

Pikavuoron tie vei Aasiasta Australiaan

Yksi Pikavuoron etapeista selvitettiin kunnialla loppuun, kun suomalainen bussiseurue saapui Australian Melbourneen viime viikolla. Marraskuussa Bangkokista startanneen Pikavuoron tie kulki aasialaisista metropoleista valkohiekkaisille paratiisirannoille ja Australian erämaan halki itärannikon suurkaupunkeihin. Pelkästään kengurumaassa kilometrejä taitettiin lähes 10 000.

Ratin takana väsymättä istunut pikavuorokippari Jani Laine saattoi vihdoin huokaista helpotuksesta ajettuaan kolmen vuorokauden aikana ylimääräiset 4 000 kilometriä palauttaakseen vuokrabussi Dingon Darwiniin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Kilometrejä kertyi todella runsaasti ja samoin matkan varrella tuli nähtyä paljon. Kaikki mukana olleet saivat varmasti hyvän kuvan Australiasta ja erityisesti sen mittasuhteista.

Vuokrabussi Dingo kuljetti pikavuorolaisia Australiassa

Rantapallon pikavuororeportteri Kalle Jokisen mukaan viime kuukausien vauhdikkaita tapahtumia on vielä vaikea täysin käsittää.

– Vajaan parin kuukauden pyrähdys Australiassa tarjosi paljon. Pohjoisosien tropiikissa ja karussa outbackissä olo tuntui välillä hyvin eksyneeltä, mutta itärannikon surffausrannoilla ja etelän suurkaupungeissa alkoi taas tuntua kotoisammalta.

Mitä kuuluu Ajokki Royalille?

Pikavuorolaisten yhteistaival 24-vuotiaan bussivanhuksen Ajokki Royalin kanssa katkesi Australiaan. Lainsäädännöllisten vastoinkäymisten jälkeen Ajokki jätettiin pohjoisen Darwiniin lepäilemään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ajokin lähtö Australiasta on viivästynyt Darwinin lähistöllä pyörineen syklonin takia, mutta menopelin on tarkoitus jatkaa matkaa meriteitse Singaporeen vielä tämän viikonlopun aikana. Kippari Laine ja Ajokki suuntaavat yhteistuumin jo tutuksi käyneelle korjaamolle Malesiaan.

– Tietysti harmittaa, ettei Ajokkia saatu ponnisteluista huolimatta tien päälle, mutta tällaista on autoilu. Vastoinkäymisistä huolimatta päästiin perille turvallisesti, sehän Pikavuorossa on luonnollisesti tärkeintä, Laine toteaa.

Sinnikkään kipparin hymy ei ole hyytynyt, vaikka Ajokin tuhansien eurojen pesulalaskun lisäksi myös vuokrabussi Dingo aiheutti mittavat lisäkustannukset: Surfers Paradisessa varastettu peräkärry rokotettiin nimittäin Laineen omavastuusta.

Pikavuorokippari Australiassa

Kohti uusia seikkailuja

Vaikka Australian maaliviiva onkin saavutettu, ei Pikavuoron matka kuitenkaan ole vielä paketissa. Pienen hengähdystauon jälkeen reissua on tarkoitus jatkaa – eihän Ajokki Royal vielä ole valloittanut Amerikkoja eikä Afrikkaa. Veteraanibussin maailmanvalloituksen on määrä päättyä vuonna 2014.

Kun Australian portit sulkeutuivat Ajokilta, joutui Laine tekemään muutoksia suunnitelmiinsa. Tuttuun Pikavuoro-tyyliin mies näki kuitenkin mahdollisuuden uuteen seikkailuun: jos matkustajat saadaan kasaan, lähtee kippari joulukuun tienoilla Thaimaasta Kambodzan, Vietnamin ja Kiinan kautta Koreaan, josta Ajokki on tarkoitus laivata Pohjois-Amerikkaan ensi kesän etappia varten.

Nyt on kuitenkin levähdyksen paikka. Vajaat viisi kuukautta Pikavuoron tunnelmia nojatuolimatkailijoille raportoinut Kalle Jokinen myöntää takin olevan tyhjä. Takana on viisi maata ja noin 15 000 kilometriä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Tällaisen reissun jälkeen kotiin ja arkeen palaaminen tuntuu absurdilta. Muu ei ole varmaa kuin se, että bussimatkustamisesta yritän pitää vähän taukoa, Jokinen myhäilee.

Joko luit miten Pikavuoron Australian-etappi päättyi? Katso Pikavuoro maailman ympäri -blogi!

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Kalle Jokinen