Hyppää sisältöön

Pikavuoro maahantuloviranomaisten syynissä – pääseekö Ajokki Royal Australiaan?

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 06.02.2012
Pikavuoro maailman ympäri -bussiseurue on viime päivinä jännittänyt Ajokki Royalin kohtaloa Australian Darwinissa. Maahantuloviranomaisten syyniin joutuneen bussivanhuksen kohtalo on vielä epäselvä.

Pääseekö Ajokki Royal Australiaan?

Pikavuoron matkustettua jo yli 20 000 kilometriä halki Venäjän ja Aasian, on matkaseurueella edessään yksi reissun haastavimmista hetkistä. 24-vuotias veteraanibussi Ajokki Royal matkasi Singaporesta meriteitse Australian Darwiniin, jossa se joutui välittömästi paikallisten maahantuloviranomaisten syyniin. Vierasperäisten eliöiden eliminoimiseksi ulkomailta saapuneilla kulkuneuvoilla on aina edessään karanteeni ja täyspuhdistus.

Epävarmuus on varjostanut sekä pikavuorolaisten että kippari Jani Laineen reissusuunnitelmia. Rantapallon pikavuororeportteri Kalle Jokinen on tarkkaillut prosessia tiiviisti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– On ollut hermoja raastavaa seurata Janin taistelua aussiviranomaisten kanssa. Onneksi kuskilla itsellään ei kuitenkaan ole hermoja lainkaan – maltti näyttää täälläkin päin maailmaa olevan valttia.

Tällä hetkellä pikavuorolaiset odottelevat viranomaisten päätöstä Darwinissa. Kiireestä kantapäähän kiillotetulla Ajokki Royalilla on edessään tiukka tarkastus.

Kylmähermoinen kuski on valmis tositoimiin

Ei liene suuri yllätys, että reissun järjestäjä Jani Laine on kylmähermoinen tyyppi – ihan kuka tahansa ei edes yrittäisi ajaa bussilla maailman ympäri. Lapsesta saakka Ajokin seikkailuja aitiopaikalta seurannut Laine on jo tottunut vauhdikkaisiin tilanteisiin, eikä pikavuorokipparin hymy ole hyytynyt vaikka puhdistusoperaatioon on uponnut lähemmäs 10 000 euroa.

– Australia tiukkoine säädöksineen ja määräyksineen on toden teolla työllistänyt. Onneksi ihmiset ovat olleet mukavia ja avuliaita – muutoin täällä vallitsevassa mañana-meiningissä olisi voinut hajota pää, Laine myhäilee.

Pikavuoro Darwinissa - Ajokin puhdistusoperaatio

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Leppoisa kuski ei turhista stressaa, vaikka pelkästään Australiassa Ajokilla on taitettavanaan 10 000 kilometrin reitti. Eikä reissu jää tähän – kesätauon jälkeen luvassa on Amerikkojen valloitus.

– Rennon Aasian-osuuden jälkeen pikavuoroilu alkaa nyt toden teolla!

Kuuma moottoritie kutsuu pikavuorolaisia

Parikymmenpäisen suomalaisseurueen matkaan on liittynyt myös yksi saksalaisreissaaja sekä yksi australiansuomalainen. Tavoitteena pikavuorolaisilla on saapua Melbourneen juuri ennen maaliskuisia F1-kisoja.

Nojatuolimatkaajille ikimuistoista bussireissua raportoiva pikavuororeportteri Kalle Jokinen odottaa jo malttamattomana lähtölaukauksen ampumista.

– Australia on ollut unelmani pyöreästi puolet elämästäni. Sateinen Darwinkaan ei ole onnistunut innostusta sammuttamaan, vaan fiilis on kertakaikkisen mahtava. Nyt voimme vain toivoa, että Ajokille näytetään vihreää valoa ja pääsemme jatkamaan matkaa tutulla bussilla.

Jouhevasti sujuneiden Aasian-etappien jälkeen Kalle on jo huomannut pikavuoroilun sivuvaikutukset.

– Liian pitkäksi aikaa ei voi paikalleen jäädä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Seuraa miten Ajokin käy Pikavuoro maailman ympäri –blogista!

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Kalle Jokinen ja Silvio Nardi Tironi