Hyppää sisältöön

Kisaturistin Lontoo – matkavinkit olympiakaupunkiin

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 27.07.2012
Olympialaisia isännöivä Lontoo tarjoaa matkailijalle ainutlaatuisen elämyksen. Arvokisojen tunnelmasta huumaantunut kaupunki on täynnä jännitystä, huveja ja tapahtumia.

1. Koe Lontoon uudet nähtävyydet

Kuka voisi kyllästyä Lontooseen? Kokeneellekin Lontoon-kävijälle löytyy kaupungista uutta nähtävää, sillä metropoli on valmistautunut olympiavuoteen monin eri hankkein.

Heinäkuussa avattu The Shard –pilvenpiirtäjä on Länsi-Euroopan korkein rakennus. Noin 310-metrisen lasirakennuksen näköalatasanne aukeaa kävijöille vasta ensi vuoden alussa, mutta Lontoon uusi maamerkki on näkemisen arvoinen ulkopuoleltakin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Helppo tapa nousta kaupungin kattojen ylle on hypätä uuden kaapelihissin kyytiin. Emirates Air Line -nimellä kulkeva hissi vie turisteja vaijerin varassa Thames-joen yläpuolella tarjoten loistonäkymät Lontoon bisnesalueelle sekä olympiapuistoon. Ja mikä parasta – julkiseen liikenteeseen kuuluva kyyti maksaa vain muutaman punnan.

Mukava paikka viettää aikaa on myös kesäkuun lopussa avattu Pleasure Gardens. Itä-Lontoon Royal Docksin alueella sijaitseva taide- ja huvialue tarjoaa muun muassa näyttelyjä, esityksiä ja ravintolapalveluja.

Lontoon perinteisemmistä nähtävyyksistä voi lukea lisää Rantapallon kohdeoppaasta.

Lontoon nähtävyydet

2. Osallistu olympiakierrokselle

Jäitkö ilman kisalippuja? Ei hätää – olympialaistunnelmaan pääsee myös osallistumalla opastetulle kävelykierrokselle. Paikallisoppaiden vetämät kierrokset vievät matkailijan kisapaikkojen kupeeseen, jossa kuullaan Lontoon olympiahistoriasta ja kisa-alueen rakennustöistä. Tiesitkö, että Lontoo isännöi olympialaisia jo kolmatta kertaa?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kameraa ei kannata unohtaa kotiin, sillä kierros tarjoaa mainiot näkymät esimerkiksi olympiastadionille ja olympiakylään. Kisa-anekdoottien lomassa oppaat päivittävät kävijät viimeisin urheilu-uutisin.

3. Tee ostoksia kisojen kupeessa

Kisamatkalla kannattaa hoitaa kuntoon myös vaatekaapin sisältö – eikä vähiten siksi, että Lontoon jättimäinen Westfield-ostoskeskus sijaitsee aivan olympiapuiston kupeessa. Kisoja sponsoroiva Westfield on olympialaisten virallinen ostoskeskus, josta löytyy myös kisakauppa oheistuotteineen ja matkamuistoineen.

Olympialaisten aikana kolme neljäsosan kävijöistä odotetaan kulkevan puistoon Westfieldin kautta. Euroopan suurimmassa ostoskeskuksessa majailevat rinta rinnan niin edulliset ketjuliikkeet kuin luksusputiikitkin.

Kisapaikkojen sijainti Itä-Lontoossa on loistava syy tutustua myös boheemin alueen shoppailuapajille. Esimerkiksi Shoreditchin alue ja erityisesti Brick Lane -katu tarjoavat pikkuputiikkeja, markkinoita ja vintageliikkeitä. Ruokailukin onnistuu edullisesti katukojuissa ja etnisissä ravintoloissa.

4. Kävele tai pyöräile – ja levähdä puistossa

Lontoon toimiva joukkoliikenne joutunee olympialaisten aikaan koetukselle – kompastuskiviltä tuskin voidaan välttyä, kun metropolin väkilukuun lisätään miljoonat kisaturistit. Lyhyet välimatkat onkin kätevintä taittaa kävellen täysien bussien tai metrovaunujen sijaan.

Mukavilla kengillä ja hyvällä kartalla varustautunut matkailija näkeekin huomaamattaan paljon enemmän kuin maan alla kohteesta toiseen viilettävä turisti. Kaupungin rauhallisemmissa osissa onnistuu myös pyöräily. Muista, että suurkaupungissa kypärä on ehdoton matkavaruste.

Olympiahuumaa Lontoon kaduilla

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lepohetken voi viettää Lontoon viehättävissä puistoissa, jotka tarjoavat ilmaista hupia koko perheelle. Massiivinen Hyde Park, pelikaanien asuttama St. James’s Park tai urheilijoiden suosima Regent’s Park – Lontoossa riittää valinnanvaraa.

Ruuhkaisia ravintoloita voi välttää nauttimalla pikniklounaan puistossa. Lontoossa joka kulmalta löytyy kahviloita ja ruokakauppoja, joista voi napata mukaan kohtuuhintaista evästä.

5. Ripaus kulttuuria kisaturistille

Useat Lontoon museoista järjestävät olympia-aiheisia näyttelyjä: esimerkiksi British Museum, National Portrait Gallery ja Royal Opera House kunnioittavat tapahtumaa ohjelmistossaan. Sadepäivän sattuessa perhematkailijoillekin sopiva vaihtoehto on Madame Tussaud’sin vahakabinetti, joka sekin on virittäytynyt olympiatunnelmaan.

Aina syyskuun alkupuolelle saakka vietettävä London Festival tarjoaa erilaisia kulttuuritapahtumia ja konsertteja ympäri kaupunkia. Livemusiikin ystävät löytävät loistavana musiikkikaupunkina tunnetusta Lontoosta keikkoja ja konsertteja sekä hämyisillä klubeilla että suuremmilla areenoilla.

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Flickr / C. G. P. Grey, Flickr / George Rex, Flickr / Aurelien.