Hyppää sisältöön

Upeat alukset Helsingissä – näillä laivoilla myös yleisö voi vierailla

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 18.07.2013
Helsingin Hietalahtea koristaa tällä viikolla yli sata komeaa purjealusta.

Maksuttomia laivavierailuja perjantaihin saakka

Keskiviikkona startannut Tall Ships Races viihdyttää kävijöitä Helsingin Hietalahdessa vielä lauantaihin saakka. Tapahtumaan saapuu kaikkiaan reilut sata komeaa purjealusta, joista noin 20 on suuria, yli 40 metrin pituisia A-luokan aluksia.

Yleisö on tervetullut vierailemaan osaan A-ja B-luokan aluksista maksutta vielä torstaina ja perjantaina 18.-19. heinäkuuta. Alusten lisäksi maksuton koko perheen tapahtuma täyttää Hietalahden joka päivä suomalaisilla eturivin artisteilla, muulla kulttuuri-, nuorten- ja lastenohjelmalla sekä ravintoloilla ja myyntikojuilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näillä aluksilla voit vierailla

Kukin laiva ilmoittaa aluksen ulkopuolella omat aukioloaikansa. Aikatauluihin vaikuttavat esimerkiksi aluksen ruokailu- ja huoltoajat sekä mahdolliset yksityiset kansitilaisuudet. Kunkin aluksen sijaintiin Hietalahdessa voi tutustua yleisön infopisteillä, jotka ovat Hietalahdenaltaan reunalla ja Forum Box -gallerian (Ruoholahdenranta 3a) edustalla sekä tapahtuman verkkosivuilta löytyvän sijaintikartan avulla.

Kiinnostavia käyntikohteita ovat esimerkiksi seuraavat alukset – valitse listalta omasi ja varmista aikataulut paikan päällä.

Caroline af Sandnes
Vanhin tapahtumaan osallistuva alus on norjalainen B-luokan 15-miehistöinen kutteri Caroline af Sandnes vuodelta 1885.

Christian Radich
Täystakiloitu alus on usein kilpailun kolmen parhaan A-luokan aluksen joukossa. Alus on The Tall Ships Racesin todellinen konkari: se osallistui jo ensimmäiseen The Tall Ships Racesiin Iso-Britannian Torbayn ja Portugalin Lissabonin välillä vuonna 1956 ja on sittemmin osallistunut kilpailuun säännöllisesti.

Cuauhtemoc
Meksikolainen parkki on kuuluisa mahtipontisesta saapumis- ja lähtöseremoniastaan, johon kuuluvat musiikki ja korkealla aluksen raaoilla seisovat kymmenet miehistön jäsenet. Tule katsomaan seremoniaa Hietalahteen lauantaina 20.7., kun alukset lähtevät kohti Riikaa klo 13.30 alkaen!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Götheborg
Ruotsalainen, vuonna 2005 valmistunut täystakiloitu A-luokan alus Götheborg on replika Ruotsin Itä-Intian kauppakomppanian vuonna 1745 uponneesta purjealuksesta. Götheborg on maailman suurin puinen purjealus, joka purjehtii edelleen. Aluksen rakentamisessa on käytetty mahdollisimman paljon perinteisiä rakennusmenetelmiä, mutta sen tekniikka on tätä päivää.

Kruzenshtern
Mitoiltaan suurin tapahtumaan saapuva alus on venäläinen A-luokan parkki Kruzenshtern vuodelta 1926. Alus on 114,50 metriä pitkä ja 14 metriä leveä, ja sen mastot nousevat 56 metrin korkeuteen. Huom! Alus lähtee Helsingistä jo perjantaiaamuna 19.7.

Pelican of London
Brittiläinen barkentiini vuodelta 1948 on toiminut alun perin kalastusaluksena vuoteen 1967 asti ja myöhemmin rahtialuksena vuoteen 1995 asti.

Pienimmät alukset
Miehistöltään pienin alus on saksalainen sluuppi Milan, jossa on kuusi miehistön jäsentä. Kooltaan pienin alus on puolalainen sluuppi Goleniow, jolla on pituutta vain 10,74 metriä.

Shabab Oman
Omanin sulttaanin omistama A-luokan barkentiini toimii Omanin kuninkaallisen laivaston koululaivana. The Tall Ships Races 2013 on aluksen viimeinen purjehdus, jonka päätyttyä se siirtyy Omanin pääkaupungin Muscatin merimuseoon.

Shtandart
Venäläinen A-luokan täystakiloitu alus intoutui käyttämään kanuunoita Ruotsin Götheborgia vastaan ensimmäisessä Tall Ships Races -isäntäsatamassa Aarhusissa heinäkuun alussa. Kenties sama show nähdään myös Helsingissä?

Tenacious
Brittiläinen A-luokan parkki on varusteltu siten, että myös pyörätuolia käyttävät miehistön jäsenet voivat osallistua purjehtimiseen täysipainoisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomesta kilpailuun osallistuu 11 alusta
B-luokan aluksista kuunari Albanus, ketsi Astrid, kuunari Helena, kuunari Ihana, kuunari Joanna Saturna ja ketsi Valborg, C-luokan aluksista jooli Navigator ja ketsi Vahine sekä D-luokan aluksista jooli Henrika, ketsi Merisissi III ja sluuppi Theia.

Lue lisää: Vuoden suurin yleisötapahtuma Helsingissä

Kuva: Helsingin Kaupunki / Olli Sulin