Hyppää sisältöön

Näitä kreikkalaisia ruokia suomalaiset rakastavat eniten – 3 helppoa reseptiä

  • Palmuja rannalla
Ilmoitus Päivitetty: 01.05.2024
Me kysyimme – näin te vastasitte! Katso reseptit kreikkalaisiin ruokiin, jotka ovat suomalaisten mielestä kaikkein parhaita.

MAINOS: APOLLOMATKAT JA FILOS

Parhaat kreikkalaiset ruoat – Top 3

Kreikka on kesäkaudella suomalaisten ehdoton suosikkikohde, ja moni odottaa jo kuumeisesti pääsevänsä kreikkalaisen keittiön herkkujen ääreen.

Kysyimme maalis–huhtikuun vaihteessa Apollomatkojen ja Filoksen kanssa järjestetyssä äänestyksessä, mikä on paras kreikkalainen ruoka. Te vastasitte innokkaasti: kyselyyn tuli lähes 7 000 vastausta.

Kolmen kärki oli äänestyksessä selvä. Kreikkalainen salaatti eli horiatiki nousi ylivoimaiseksi ykköseksi 39 prosentin äänisaaliilla. Kisa kakkossijasta oli tiukempi, sillä tsatsikia äänesti 22,7 prosenttia ja moussakaa 22,6 prosenttia vastaajista.

Haaveiletko sinäkin kesälomasta Kreikassa ja mietit mihin mennä? Apollomatkoilla tämän kesän kolme suosituinta kohdetta Kreikassa ovat Kreeta, Zakynthos ja Parga.

ApollomatkatApollomatkojen matkat Kreikkaan
Ihana kesäloma Kreikassa on jo aivan kulman takana.

Kreeta on monelle suomalaiselle tuttu kohde, mutta Kreikan suurimmalta saarelta löytyy aina jotain uutta nähtävää. Vaikka olisit käynyt Kreetalla jo useamman kerran, et varmasti ole nähnyt koko saarta!

Leppoisa lomasaari Zakynthos tunnetaan erityisesti merikilpikonnistaan ja upeasta “salakuljettajien poukamasta”, jossa turkoosia vettä reunustavat dramaattiset kalliot ja rannalle haaksirikkoutunut hylky. Ihanan värikäs Parga puolestaan sijaitsee Kreikan mantereen puolella ja tarjoaa romanttisen pikkukaupunki-idyllin.

Ota varaslähtö kesälomaan ja yllätä matkakumppanisi kreikkalaisella ruoalla – alta löydät kolme helppoa reseptiä, joilla onnistut varmasti!

1. Kreikkalainen salaatti

Valmistusaika: 10 min.

Aineet:

2 isoa tomaattia
1/2–1 kurkku
1  pienehkö vihreä paprika
1  punasipuli
150 g fetajuustoa
Muutama Kalamata-oliivi
Loraus kreikkalaista balsamietikkaa
Loraus kreikkalaista ekstra-neitsytoliiviöljyä
Hyppysellinen oreganoa

Horiatiki eli kreikkalainen salaatti

Valmistus:

Pese vihannekset, kuori sipuli ja poista paprikasta siemenkota. Lohko tomaatti ja viipaloi kurkku. Kurkkua ei tarvitse kuoria, jos kuori on puhdas ja vahingoittumaton. Leikkaa sipulista renkaita tai ohuita lohkoja. Tee samoin paprikalle. Aseta vihannekset salaattikulhoon ja lorauta tummaa balsamietikkaa noin pari teelusikallista vihannesten mausteeksi. Sekoita vihanneksia kevyesti pari kertaa lusikalla pyöräyttäen. Lisää salaatin päälle muutama (5–8 kpl) Kalamata-oliivi ja aseta fetajuusto kokonaisena salaatin päälle. Ripottele fetan päälle kuivattua oreganoa ja viimeistele salaatti ekstra-neitsytoliiviöljyllä. Tarjoa salaatti pääruoan kanssa tai sellaisenaan tuoreen leivän kera.

2. Tsatsiki

Valmistusaika: 15 min.

Aineet:

150 g Filos 2 % tai 8 % kreikkalaista jogurttia
1 kpl kurkku raastettuna
1 keskikokoinen valkosipulinkynsi
1/2 rkl tuoretta tilliä
1/2 rkl tuoretta minttua
1 rkl Filos puna- tai valkoviinietikkaa
3 rkl Filos Original ekstra-neitsytoliiviöljyä

Tsatsiki

Valmistus:

Poista halutessasi kurkun siemenet ja raasta kuorineen pituussuunnassa. Laita raaste siivilään valumaan ja ripottele hiukan suolaa päälle, jolloin neste irtoaa helpommin. Raasta myös valkosipulinkynsi ja pilko tilli ja minttu. Purista kurkkuraasteesta ylimääräinen neste. Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita keskenään. Koristele tillillä tai mintulla ja tilkalla ekstra-neitsytoliiviöljyä.

3. Moussaka

Valmistusaika: 60 min.

Aineet:

3 kpl munakoisoa
2 kpl sipulia
3 kpl tomaattia
1 rkl Filos original ekstra-neitsytoliiviöljyä
400 g jauhelihaa 
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 prk tomaattipyreetä

Juustokastike:

25 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
1 pussi juustoraastetta

ShutterstockMoussaka resepti

Valmistus:

Huuhtele munakoisot ja leikkaa ne noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipulit ja kuutioi tomaatit. Kuullota sipuleita öljyssä pannulla. Lisää joukkoon jauheliha ja ruskista. Lisää mausteet. Kun liha on ruskistunut, lisää tomaatit ja tomaattipyree. Anna kiehua n. 15 minuuttia. 

Juustokastike: sulata rasva kattilassa. Lisää jauhot hyvin sekoittaen ja anna kuohahtaa. Laske lämpöä ja lisää maito koko ajan sekoittaen. Keitä n. 5 minuuttia.

Paahda munakoisoviipaleet öljyssä pannulla molemmin puolin. Voitele uunivuoka ja lado munakoisoviipaleet ja jauhelihakastike kerroksittain. Sekoita maitokastikkeeseen juustoraaste ja kaada vuokaan. Kypsennä 200 asteisessa uunissa 30–40 minuuttia.