Hyppää sisältöön

Anjovista ja riisinuudeleita – missä tarjotaan maailman eksoottisimmat aamupalat?

Kirjoittajan oletuskuva
Kalle Päivitetty: 20.06.2012
Aamupala on päivän tärkein ateria, ja etenkin matkoilla on hyvä tankata energiaa reipasta päivää varten. Eri puolilla maailmaa aamupalan sisältö saatetaan kuitenkin käsittää hyvin eri tavoin: Mitä jos aamupuuron sijaan pöydässä onkin vastassa mereneläviä?

Euroopassa tykätään sekä tuhdista että niukasta aamiaisesta

Ilkeät kielet väittävät ettei Iso-Britanniassa ole kulinaarista kulttuuria ollenkaan. Perinteiseen aamupalaan britit ainakin ovat lisänneet oman rasvaisen mausteensa, ja englantilainen aamupala onkin jo ympäri maailmaa levinnyt käsite. Aamupalaan kuuluu yleensä ainakin pekonia, makkaroita, papuja ja sieniä, joiden kera tarjoillaan mausteista, viinietikasta, anjoviksista, sipulista ja valkosipulista tehtyä ruskeaa kastiketta.

Myös venäläiset vannovat suolaisemman aamupalan nimeen. Tarjolla on usein erilaisia blinejä smetanaa kanssa. Jos smetana saa suun mutrulle, voi päälle levittää esimerkiksi hilloa. Aamupalapöydässä suositaan myös erilaisia lihoja, kuten makkaroita ja leikkeleitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ruokakulttuuristaan tunnetussa Ranskassa aamupalalla nautitaan usein croissanteja hillon ja café au laitin kera. Kevyen aamupalan ranskalaiset korvaavat runsaalla illallisella.

Italiassa aamupala on samanlainen kuin Ranskassa. Myös aurinkoiset italialaiset aterioivat kevyen aamupalan jälkeen kuitenkin aikaisemmin kuin ranskalaiset: noin kello kymmeneltä aamupäivällä saapasmaassa nautitaan toinen aamupala, joka koostuu ciabatta-leivästä, prosciutto-kinkusta ja caffe lattesta.

Aasiassa suositaan merenantimia

Aasiassa matkaavat pääsevät tutustumaan paitsi erikoisiin kirjoitusmerkkeihin ja kieliin, myös uudenlaiseen aamiaiseen. Japanissa aamupalaksi grillataan kalaa ja muita mereneläviä, ja jos kyseessä on oikein perinteinen aamupala, saattaa lautasella komeilla myös levää. Palan painikkeeksi tarjoillaan joskus misokeittoa.

Myöskään Vietnamissa ei kannata odottaa puuroa ja leipää notkuvaa aamiaispöytää. Jo varhain aamulla vietnamilaiset nauttivat kansallisruokaa, pho-keittoa joka valmistetaan riisinuudeleista ja kanasta, lihasta tai kalasta. Sanotaan, että juhlitun yön jälkeen keitto parantaa pahankin krapulan.

Amerikoissa suositaan sokeria ja luonnollisia makuja

Niille joiden makeahammasta kolottaa, Yhdysvallat on unelmakohde. Aamupalaherkkujen kärjessä ovat suklaaleivokset, värjätyt murot makean maidon kanssa ja pannukakut, jotka uitetaan vaahterasiirapissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Etelä-Amerikassa vannotaan luonnon omien makujen nimeen. Brasiliassa aamupalaksi on tapana syödä juuria. Kyseessä eivät kuitenkaan ole kuivat ja kovat risut, vaan maniokkijuuri, joka joko voidellaan tai sitä käytetään itsessään voina. Samoin kahvi on olennainen osa aamupalaa Brasiliassa, joka on maailman suurin kahvintuottajamaa.

Kuva: SXC