Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Yrjön päivää juhlitaan ympäri Eurooppaa

artikkelin kuva
Uutiset
Suomessa Yrjön päivänä 23.4. juhlivat lähinnä partiolaiset, mutta muualla maailmassa - kuten Englannissa tai Espanjassa - Pyhän Yrjön päivä on suuri juhla.
Teksti: minnam
Päivitetty: 20.04.2010
facebook   whatsapp

Englantilaiset tanssivat salon ympärillä

Englantilaiset tuntevat Pyhän Yrjön nimellä Saint George. Kuten useimmissa muissa Euroopan maissa myös Englannissa Pyhän Yrjön päivä on uskonnollinen juhla, jota juhlivat niin anglikaanisen kuin katolisenkin kirkon jäsenet. Lontoossa perienglantilaisia juhlatapahtumia järjestetään koko viikon ajan.

Ohjelmassa on muun muassa tanssia salon ympärillä sekä Morris-kansantanssia, joka perustuu rytmisiin askeliin musiikin tahdissa. Joskus tanssijoilla on kädessään nenäliinat tai miekat, joita heilutetaan tanssin tahdissa. Lisäksi ohjelmassa on Punch and Judy -nukketeatteria sekä Trafalgar Square -aukiolla järjestettävä ilmaiskonsertti.

Hotellivinkki: The Grand at Trafalgar Square, Lontoo, Englanti

Tämä hotelli sijaitsee keskeisellä paikalla koko viikon juhlallisuuksia silmällä pitäen. Trafalgar Square -aukio on aivan hotellin vieressä. Hotellin ravintolasta Boyd’s Bar and Brasseriesta saa peribrittiläistä ruokaa nostamaan juhlatunnelmaa entisestään.

Kataloniassa annetaan kirjoja ja ruusuja

Espanjassa Pyhän Yrjön päivä tunnetaan nimellä Día de san Jorge ja Katalonian alueella Diada de Sant Jordi. Kataloniassa Yrjön päivän yhteydessä juhlitaan kirjan ja ruusun päivää, jolloin jokainen mies antaa kumppanilleen ruusun ja nainen puolestaan antaa kirjan. Suomessa kirjan ja ruusun päivää vietetään vasta toukokuussa.

Hotellivinkki: Gran Hotel Torre Catalunya, Barcelona, Espanja

Tämä Katalonian pääkaupungissa Barcelonassa sijaitseva hotelli on ihana lepopaikka juhlallisuuksien jälkeen. Hotellilla on kuntosali, kylpylä sekä uima-allas. Hotellin kuuluisa ravintola Restaurante Panorámico Visual sijaitsee hotellin 23. kerroksessa ja tarjoaa upeat näköalat kaupunkiin. Ravintolan ruoka on espanjalaista.

Belgiassa vanha legenda herää eloon

Belgiassakin vietetään Pyhän Yrjön päivää, ranskaksi päivä tunnetaan nimellä La journée de St.Georges. Lähellä Ranskan rajaa sijaitsevassa Monsin kaupungissa esitetään joka vuosi vanhan legendan mukainen näytelmä Pyhästä Yrjöstä ja lohikäärmeestä. Legendan mukaan Pyhä Yrjö pelasti prinsessa Cleolindan surmaamalla lohikäärmeen. Uskomusten mukaan niille, jotka saavat näytelmän lohikäärmeestä palan, on tiedossa hyvää onnea koko vuodeksi.

Hotellivinkki: The Mercure, Mons, Belgia

Tämä hotelli sijaitsee metsän keskellä lähellä Monsin keskustaa. Päivän taistelujen jälkeen on ihana rentoutua hotellin takkahuoneissa tai ulkona uima-altaalla. Hotellin ravintola Le Lumeçon tarjoilee ranskalaista ruokaa.

Gibraltarilla syödään yltäkylläisesti

Iberian niemimaan eteläosassa sijaitseva Gibraltar on Britannian hallinnassa oleva alue, joten siellä Pyhän Yrjön päivä tunnetaan nimellä St. George’s Day. Atlantin ja Välimeren rannalla sijaitsevassa Gibraltarissa panostetaan Pyhän Yrjön päivänä ruokaan. Gibraltarin ruokakulttuuriin on vaikuttunut yli 300-vuotinen brittihallinto sekä eri puolilta Välimerta tulleiden ihmisten mukanaan tuomat ruokakulttuurit.

Hotellivinkki: The O’Callaghan Eliott Hotel, Gibraltar

Tämä hotelli sijaitsee keskeisellä paikalla Gibraltaria ja hotellilta on upeat näköalat Afrikkaan asti. Hotellin ravintola Rooftop Bistro tarjoilee sekä brittiläisen että Välimeren keittiön herkkuja. Hotellilta näkyy myös kuuluista Rock of Gibraltar, joka on jyrkkä kalkkikiviniemeke.

Suomessa juhlivat partiolaiset

Suomessa Yrjön päivää ei juuri juhlita, eikä sillä ole samanlaista uskonnollista merkitystä kuin esimerkiksi Britanniassa. Pyhä Yrjänä on partiolaisten suojelupyhimys, minkä takia partiolaiset viettävät partioviikkoa Yrjön päivän viikolla.

Partiolaiset järjestävät erilaisia tapahtumia ja paraateja viikon aikana ja käyttävät partioasua tai huivia, joten partiolaisia voi bongata kaupungilla. Jos et kuulu partioon, niin Yrjön päivän kunniaksi voi käydä vaikka verenluovutuksessa, mikä on kuulunut partiolaisten perinteisiin jo pitkään.

Hotellivinkki: Hotelli Torni, Helsinki, Suomi

Tämä vuonna 1928 suunniteltu hotelli sijaitsee Yrjönkadulla aivan Helsingin keskustan kupeessa. Hotellin Ateljee Barista on upeat näkymät kaupungin ylle. Juhlista Yrjön päivää kävelylenkillä Yrjönkatua pitkin aina Kampista Ullanlinnaan asti. Katu on saanut nimensä Pyhän Yrjön ritarikunnan mukaan.

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.