Hyppää sisältöön

Vinkit Puolan joulumarkkinoille: neljä kaupunkia, missä voit virittäytyä joulutunnelmaan

  • Kirjoittajan oletuskuva
Ilmoitus Päivitetty: 16.10.2023
Puolan joulutoreille houkuttavat halpa hintataso, kauniit kaupungit ja helppous, sillä tunnelmalliset joulumarkkinat odottavat vain reilun 1,5 tunnin lentomatkan päässä. Tässä neljä vaihtoehtoa, joissa pääset takuuvarmasti joulutunnelmaan!

MAINOS: POLISH TOURISM ORGANISATION

Varsova

Milloin: 25. marraskuuta 2023–6. tammikuuta 2024
Mitä erityistä: Kaksi suurta joulutoria, iso valikoima paikallisherkkuja ja valofestivaalit.

Polish tourism organisationVarsovan joulumarkkinat
Kun haluat nauttia perinteisestä joulutunnelmasta vanhassakaupungissa, mutta rakastat myös pilvenpiirtäjiä, suuntaa Varsovaan.

Puolan pääkaupunki Varsova on yhdistelmä historiallista ja modernia arkkitehtuuria, sillä loman aikana pääsee kävelemään niin pilvenpiirtäjien ympäröimänä kuin historiallisessa vanhassakaupungissakin. Vajaan kahden miljoonan asukkaan kaupungissa riittää elämää, ja joulun alla kaupunki verhoutuu loputtomiin jouluvaloihin samalla, kun joulunalustapahtumat täyttävät Varsovan kadut.

Varsovan suurimmat joulutorit sijaitsevat vanhankaupungin historiallisella aukiolla ja Pragan kaupunginosassa. Joulutorit eroavat toisistaan, sillä vanhankaupungin joulumarkkinat ovat hyvin perinteiset, ja Pragan joulutori taas hieman boheemimpi ja modernimpi myös tuotevalikoimaltaan.

Varsovan joulumarkkinat tarjoavat mahdollisuuden kokeilla paikallisia erikoisuuksia, ja kojuista kannattaa maistella esimerkiksi barszcz-punajuurikeittoa, puolalaisia pierogi-mykyjä, piernik-piparkakkuja ja makowiec-joulukakkua. Äläkä unohda paikallisia vodkashotteja!

Krakova

Milloin: 24. marraskuuta 2023–1. tammikuuta 2024
Mitä erityistä: Puolan suosituimmat joulumarkkinat historiallisessa miljöössä.

Polish tourism organisationKrakovan joulumarkkinat
Krakovan joulumarkkinoiden miljöö on harvinaisen tunnelmallinen, sillä joulutori pystytetään 1200-luvulla rakennetulle aukiolle.

Historiallinen Krakova on Puolen toiseksi suurin kaupunki, ja se näkyy myös vanhankaupungin aukiolla järjestettävillä joulumarkkinoilla. Kymmenet pienet puiset mökit ja tuhannet valot täyttävät 1200-luvulla rakennetun aukion, ja mausteisen grzaniec-hehkuviinin tuoksu leijuu kaikkialla. 

Krakovan joulutorin valikoima kattaa niin joulukoristeita kuin joululahjojakin, mutta painottuu hyvin vahvasti ruokatuotteisiin, ja saatavana on esimerkiksi Krakovalle tyypillistä oscypek-savujuustoa. Valikoimaa on valtavasti, ja markkina-alueelle kannattaakin astua nälkäisenä. Krakovan jouluiset Rynek Glowny -markkinat houkuttelevat kävijöitä kaikkialta Euroopasta.

Joulumarkkinoilla järjestetään monenlaisia tapahtumia, kuten joulukonsertteja ja jouluseimikilpailu. Siihen osallistuvat paikalliset seimitaiteilijat rakentavat näytille toinen toistaan näyttävämpiä jouluseimiä, jotka ovat esillä aukion laidalla sijaitsevassa Krakovan historiallisessa museossa helmikuun loppuun saakka.

Gdansk

Milloin: 24. marraskuuta–23. joulukuuta 2023
Mitä erityistä: Helppo yhdistää kolmoiskaupungin muiden kohteiden Sopotin ja Gdynian jouluohjelmaan.

Polish tourism organisationGdanskin joulumarkkinat
Gdanskin joulumarkkinat täyttävät tunnelmallisen aukion valoilla, karusellilla ja kojuilla.

Itämeren rannalla sijaitseva pohjoinen Gdansk tarjoaa tunnelmalliset vanhankaupungin aukiolla eli Targ Weglowyllä järjestettävät joulumarkkinat, joilla riittää tekemistä. Kävijät pääsevät tervehtimään puolalaista joulupukkia, ja aukiolle on pystytetty joulukuusia eri puolilta maailmaa. Joulutorin yhteydessä on myös luistinrata.

Itämeren rantakaupungille tyypillisesti kojuista löytyy joululahjaksi meripihkasta valmistettuja tuotteita. 

Gdanskin vierailun aikana ei kannata jättää väliin Sopotia ja Gdyniaa, jotka sijaitsevat käytännössä kaupungin yhteydessä. Myös Sopotissa järjestetään joulumarkkinat, mihin saapuu niin ikään puolalainen joulupukki, ja sinne pystytetään myös luostinrata. Gdyniassa ei järjestetä varsinaisia joulumarkkinoita, mutta kaupungissa voi kokea toisenlaista joulutunnelmaa esimerkiksi pitkillä hämyisillä merenrantakävelyillä.

Wrocław

Milloin: 24. marraskuuta–31. joulukuuta 2023
Mitä erityistä: Bongaa tonttupatsaita ympäri kaupunkia.

ShutterstockWroclawin joulumarkkinat
Wroclawin joulutorin valtti on sen monipuolisuus: iso markkina-alue täyttyy näyttävistä koristeista ja runsaasta määrästä kojuja – ja löytyvätpä torilta myös sen vakiasukkaat tontutkin.

Wrocławin joulumarkkinat nousevat kauppatorille, joka on joulun alla täynnä tuikkivia valoja ja juhlavia koristeita, ja läjäpäin pieniä tonttuja! Kaupungin erikoisuus on nimittäin pronssisten tonttupatsaiden joukko, joita on yli 160 ympäri Wrocławia.

Tontut ovat kaupungissa aina, mutta joulun alla osa niistä saa jouluisat asusteet. Joulumarkkinoiden ohjelmaan kuuluu kuusen valojen sytyttämisen ja virallisen jouluparaatin lisäksi myös Wrocławin tonttujen paraati.

Pienien kojujen täyttämällä alueella leijuu mausteisen hehkuviinin tuoksu, ja joulutorin valikoimaan kuuluu iso määrä perinteisiä puolalaisia koriste-esineitä ja käsiöitä, mutta myös paikallisherkkuja. Saavu paikalle nälkäisenä, ja maistele ainakin piernik-piparkakkuja!