New York vaarantuneiden matkakohteiden listalla

Brittilehden uhanalaisten kohteiden listalle pääsivät niin nousussa olevat turistikohteet kuin eräs pitkäikäinen ja kävijämääriltään massiivinen suurkaupunki.

Ihmismassoja ja ekosysteemejä

Brittiläinen Wanderlust-lehti listasi kohteet, jotka ovat jäämässä kehityksen ja suurten kävijämäärien jalkoihin. Listalta löytyvät niin aasialainen muinaiskaupunki, Madagaskarin saari kuin Latvian pääkaupunki Riika.

Yksi yleisimmistä kohteita uhkaavista tekijöistä ovat suuret ihmismassat. Tuoreen Unescon maailmanperintökohteen, Jordaniassa sijaitsevan Wadi Rumin ympäristö ei ehkä kestä sinne saapuvia suuria turistimääriä. Myös Latvian pääkaupungin Riian historiallista keskustaa ja sen tunnelmaa uhkaavat lukuisat riehakkaat viikonlopputuristit.

Ihmiset uhkaavat kohteita paitsi määrällään, myös teoillaan. Ympäristön ylihyödyntäminen näkyy esimerkiksi Madagaskarilla, missä ollaan huolestuneita saaren ainutlaatuisen ekosysteemin tuhoutumisesta.

New York uhanalainen?

Turistikohteita eivät aina uhkaa suuret ihmismassat tai luonnonvoimat. Uhkana voi olla myös kohteen olennaisten piirteiden vähittäinen menettäminen. New York pääsi Wanderlust-lehden listalle tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

Syynä listaukseen voidaan pitää esimerkiksi sitä, että New Yorkissa suunnitellaan ikonisten keltaisten taksien korvaamista toisilla kulkuneuvoilla, millä olisi suuri vaikutus kaupungin katukuvaan. Myöskään kaupungin symbolina pidetty Vapaudenpatsas ei enää ole New Yorkin viiden valokuvatuimman kohteen joukossa, vaan sen on korvannut viidennellä avenuella sijaitseva Apple Store.

Lähde: Wanderlust
Kuva: SXC

Päivitetty: 22.7.2011

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 3,67 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia
Huom! Palvelun käyttöehdot ovat uudistuneet. Katso uudet käyttöehdot täältä. SULJE