Hyppää sisältöön

BirdLifen Pihabongaus 30.-31.1.

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 13.01.2010
BirdLife Suomi järjestää viidennen kerran kaikille luonnosta kiinnostuneille tarkoitetun Pihabongaus-tapahtuman tammikuun viimeisenä viikonloppuna 30.-31.1.

”Osallistuakseen ei tarvitse olla lintuharrastaja, eikä tämä ole kilpailu. Tarvitaan vain kiinnostusta ja intoa tarkkailla lintuja. Perinteisesti Pohjois-Suomessa on oltu väestömäärään nähden erityisen ahkeria pihabongaajia, mutta saa nähdä, miten käy nyt, kun etelässäkin on kunnon talvi”, sanoo BirdLifen tiedottaja Lauri Hänninen.

”Tänä talvena erityisen mielenkiinnon kohteena ovat viherpeipot, sillä lintujen loistauti on vähentänyt viherpeippokantaa. Nyt saamme koko maan kattavaa tarpeellista lisätietoa”, sanoo BirdLifen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pihabongauksen tarkoituksena on innostaa ihmisiä tarkkailemaan lähiluontoa. Samalla välitetään tietoa lintujen suojelusta ja kerätään tietoa maamme talvisesta linnustosta. Tapahtuman suojelija on tasavallan presidentti Tarja Halonen. Tapahtuman yritysyhteistyökumppaneina ovat Eläinruokatehdas Lemmikki Oy, Weilin+Göös ja Suomen Lintuvaruste Oy.

Havainnot voi ilmoittaa osoitteessa www.pihabongaus.fi tai postikortilla Osallistujien kesken arvotaan lintuaiheisia palkintoja. BirdLife julkaisee verkkosivuillaan alustavaa tietoa Pihabongauksen tuloksista 1.2. ja lopulliset tulokset helmikuun aikana.

Pihabongaus järjestetään Suomessa nyt viidettä kertaa. Viime vuonna 15 000 ihmistä tarkkaili lintuja 10 000 pihalla.

Malli Pihabongaukseen tulee Isosta-Britanniasta, missä sikäläinen BirdLife(RSPB) on yli 25 vuoden ajan järjestänyt ”Big Garden Birdwatch” -tapahtumaa, johon osallistuu nykyisin yli 400 000 ihmistä.

Havaintojen ilmoittaminen ja lisätiedot: www.pihabongaus.fi

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OSALLISTUMISOHJEET

Hauskaa, helppoa, hyödyllistä ja siihen kuluu vain tunti!

Pihabongaukseen voi osallistua kuka tahansa ja missä tahansa Suomessa. Pihabongaukseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua eikä tapahtumassa ole osallistumismaksua.

– Tarkkaile tunnin ajan lintuja omalla pihalla, puistossa tai muulla paikalla joko lauantaina 30. tai sunnuntaina 31. tammikuuta.

– Tunnista havaitsemasi lintulajit.

– Laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan (näin vältät laskemasta samoja yksilöitä moneen kertaan).

– Ilmoita tunnistamasi lajit ja laskemasi maksimimäärät BirdLifelle viimeistään perjantaina 5.2. joko osoitteessa www.pihabongaus.fi tai postikortilla osoitteella BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa tulee olla lintuhavaintojen lisäksi havainnoitsijan ja havaintopaikan osoitteet, havainnointiajankohta ja havainnoitsijoiden määrä.

Kuva: Pekka Nurminen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen