Suomen suurin matkablogiyhteisö

Jamien sienirisotto

Jamie Oliverin ylistys jatkukoon. Tällä kertaa touhusin erään lauantai-illan ratoksi keltaisessa keittiössä sienirisottoa, joka sai jo pelkillä tuoksuillaan polveni veteliksi. Valmis tuotos oli niin makoisaa etten kohta enää suostu tekemään muita kuin Jamien ruokia.

Lauantai-iltaan risoton tekeminen sopii erinomaisesti, sillä ruoanlaiton alkuvaiheessa pitää avata viinipullo ja lorauttaa pari desiä valkkaria keitokseen. Ja voi että, nyt kun tämä viinipullo on kerran avattu niin pitäähän sen sisältö juoda pois. Kiireettömän risoton hämmentelyn ohessa lasillinen valkoviiniä maistuikin paremmin kuin hyvin ja loput viinit säästin itselleni ruokajuomaksi. Henkkakin oli illan omilla teillään, joten meitä oli vain minä, Jamie ja risotto. Ja risottohan syntyi näin:

Sienirisotto

4-6 annosta

  – 1,5 litraa kanalientä
  – kourallinen kuivattuja herkkutatteja (mulla oli isiltä saatuja orakkaita)
  – oliiviöljyä
  – sipuli
  – 2 sellerinvartta
  – 400 g risottoriisiä
  – 1,5 dl valkoviiniä tai vermuttia
  – suolaa ja pippuria
  – 4 suurta kourallista tuoreita sieniä (Mieluiten mitä tahansa muita kuin herkkusieniä. Mulla oli portobelloa ja se oli nam.)
  – muutama tuoreen persiljan (tai kirvelin tai rakuunan) oksa
  – 1 sitruunan mehu
  – 25 g voita
  – 2 kourallista parmesaania

Laita kanaliemi kuumenemaan. Samalla voit laittaa kuivatut sienet likoamaan pieneen kulhoon, jossa on vettä. Pilko sipuli ja selleri pieniksi paloiksi ja kuullota niitä öljyssä ainakin 10 minuuttia, niin että ne ovat hieman läpikuultavia. Lisää pannulle vähän lämpöä ja heitä riisi sekaan. Sitten on vuorossa parhaan tuoksuinen vaihe, sillä pannulle lisätään viini. Tuoksuttele ihania aromeita rauhassa, sillä nyt ei voi muuta kuin odotella, että viini on imeytynyt.

Lisää pannulle seuraavaksi kuivatut sienet ja niiden makuja imenyt liotusneste sekä ensimmäinen kauhallinen lämmittämääsi kanalientä. Lisäile lientä kauha kerrallaan aina kun edellinen on imeytynyt riisiin melkein kokonaan. Maistele samalla valkoviiniä ja nauti rauhallisesta tekemistä.

Liemen lisäilyn loppuvaiheilla voit alkaa pilkkoa tuoreita sieniä ja paahtaa ne kuumalla kuivalla pannulla. Kun sienet ovat paahtumassa voit pilkkoa persiljan. Sekoita persilja, paahdetut sienet sekä sitruunan mehu toisiinsa. Itse lisäsin vielä hieman mustapippuriakin, vaikkei Jamie niin käskenytkään. Hyvin toimi.

Kun olet imeyttänyt kaiken kanaliemen risottoon, ota pannu pois liedeltä ja sekoita risoton joukkoon voi sekä parmesaani. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Anna risoton levätä kannen alla 3 minuuttia, vaikka tiedän kyllä, että sitä tekisi mieli alkaa hotkia heti paikalla.

Annostele lautaselle risottoa, sieniä sekä parmesaania ja kruunaa koko komeus vielä Jamie Olivermaisella lorauksella oliiviöljyä. Kaada itsellesi lasi valkkaria ja nautiskele ruoasta kaikessa rauhassa. Ihan törkeän hyvää!

Katso myös nämä postaukset:
Helpot sienipasteijat
Jokirapurisotto

Previous Post Next Post

22 Comments

 • Reply Anonymous perjantai, 10 joulukuun, 2010 at 12:56

  Hei jee, että olit testannut tätä! Mä oon pitkään miettinyt, et kokeilisin Jamien sienirisottoa (yleensä teen kaikki risotot ilman ohjetta fiilispohjalta) ja tän postauksen jälkeen on kyllä pakko kokeilla!TGIF!

 • Reply Martina perjantai, 10 joulukuun, 2010 at 13:32

  TGIF todellakin! On tätä taas odotettukin. :)Kannattaa ihmeessä kokeilla Jamien sienirisottoa! Se on niin hyvää ettei mulla riitä sanat kehumaan sitä tarpeeksi. Ainoa vaan ettei sen jälkeen mikään muu risotto välttämättä enää kelpaakaan, sillä Jamien risotto on yksinkertaisesti parasta ikinä.

 • Reply Anna perjantai, 10 joulukuun, 2010 at 14:46

  Joo, Jamien sapuskaohjeet yleensäkkin ovat NIIN herkullisia että! Olen monta kopsannut ohjelman tiimellyksessä, jasillä fiiliksellä kun tekee ruokaa, se on taatusti hyvää. Tuo risotto ei minulla ollutkaan, joten taas luvassa antoisa hetki keittiössä hellan ääressä.

 • Reply Martina perjantai, 10 joulukuun, 2010 at 16:28

  Jamie on paras. Saas nähdä milloin olen kokannut koko Jamien kotona -kirjan läpi. 🙂

 • Reply Anonymous torstai, 22 syyskuun, 2011 at 18:13

  Sairaan hyvää! Itse käytin tuoreita suppiksia ja kuivattua mustaa torviseintä.-Sartza-

  • Reply Anon lauantai, 27 lokakuun, 2012 at 20:16

   Samma här, eli kuivattu torvisieni liotettuna ja suppikset, Sipoon metsistä molemmat. Kyllä kannatti!

   • Reply Martina maanantai, 29 lokakuun, 2012 at 08:03

    Täytyykin kokeilla seuraavalla kerralla samaa komboa. Torvisieniä ja suppiksia siis pöytään. 🙂

 • Reply Martina perjantai, 23 syyskuun, 2011 at 14:53

  Tää on vaan niin hyvää! Oikeasti varmasti yksi parhaista resepteistä joita blogistani löytyy. Ja toimii varmasti noilla sinunkin valitsemillasi sienillä.

 • Reply Anonymous lauantai, 10 joulukuun, 2011 at 17:21

  On erinomaisen hyvää myös purkkisekasienillä (Sauvo) ja tuoreilla herkkusienillä. Tuoretta Timjamia sekaan.

 • Reply Martina maanantai, 12 joulukuun, 2011 at 09:28

  Timjami ja sienet ovat kyllä herkullinen yhdistelmä!

 • Reply Sarita perjantai, 31 elokuun, 2012 at 18:19

  Ohjeessa lukee 400 g risottoriisiä, kuinka monta desiä se vastaisi? Ja voiko osan korvata jasmiini riisillä, kun minulla risottoriisiä on vain 1 1/2 desiä? 🙂

  • Reply Martina sunnuntai, 2 syyskuun, 2012 at 14:20

   Yksi desilitra risottoriisiä painaa noin 75 grammaa eli tarvitset riisiä hieman yli viisi desilitraa. En korvaisi risottoriisiä jasmiiniriisillä, sillä muut riisit eivät käyttäydy samalla tavalla kuin risottoriisi. Vain risottoriisistä voi tehdä oikeaoppista risottoa. Muista riiseistä tehdyt ”risotot” ovat koulukeittiöistä tuttuja riisimössöjä, joissa ei sinänsä ole mitään vikaa. Ne eivät vaan ole oikeaa risottoa, joka on ainakin sata kertaa parempaa. Sinuna kipaisisin siis kaupasta uuden paketin risottoriisiä, lupaan että lopputulos on vaivan arvoinen. 🙂

 • Reply Sarita maanantai, 3 syyskuun, 2012 at 19:11

  Joo kävin kipisemassa uuden ja uskon kyllä että oli sen vaivan arvoista, oli nimittäin mielettömän hyvää! :–)

  • Reply Martina tiistai, 4 syyskuun, 2012 at 14:25

   Kiva kuulla että risotto onnistui! Tämä Jamien risotto on edelleenkin parasta koskaan maistamaani. 🙂

 • Reply Liina tiistai, 11 kesäkuun, 2013 at 21:44

  Tää on niiiiiin hyvää, kiitos ohjeesta! Olen tehnyt monta kertaa, ja huomenna taas 🙂

  • Reply Martina keskiviikko, 12 kesäkuun, 2013 at 10:39

   Aina on hyvä päivä sienirisotolle. 🙂

 • Reply Katja lauantai, 28 marraskuun, 2015 at 21:28

  Etsin risottoreseptiä merkkipäivän illalliselle…Tämä risotto on todella hyvää. Kivasti kirjoitetun innoittamana nautin kanaliemen imeyttämisestä samalla kuohuviiniä nauttien. Kiitos paljon reseptistä?

  • Reply Martina maanantai, 30 marraskuun, 2015 at 10:17

   Kiva että maistui ja mahtavaa kuulla että osasit nauttia myös ruoanlaitosta! Ruoanlaittoviini kuuluu mielestäni aina asiaan kun kokataan vähänkin parempaa ruokaa. 🙂

 • Reply Sari Salmi lauantai, 13 elokuun, 2016 at 14:59

  Jos ei syö sieniä, niin voiko ne korvata jollain? Ei kuitenkaan äyriäisillä? Vai jättää vaan pois?
  Entä mitä kanalientä käytätte? Kuutiostako?

  • Reply Martina maanantai, 15 elokuun, 2016 at 12:43

   Jos ei syö sieniä kannattaa ehkä tehdä suoraan jollain muulla kuin sienirisoton reseptillä. Meidänkin blogista löytyy monta risottoreseptiä joita voit hakea sivupalkin hakutoiminnolla sanalla ”risotto”. Käytimme tähän kanaliemikuutiota.

 • Reply Pete maanantai, 29 elokuun, 2016 at 14:56

  Ohje on loistava mutta portobello ON herkkusieni.

  • Reply Martina maanantai, 29 elokuun, 2016 at 18:43

   Olet oikeassa, portobello on herkkusieni. Kiitos tarkennuksesta! Lienen tarkoittanut tässä suurilakkista usein portobello-nimellä myytävää herkkusientä, joka eroaa tavallisista viljellyistä pyöreämmän mallisista herkkusienistä.

  Leave a Reply