Suomen suurin matkablogiyhteisö

7 vinkkiä Lappeenrantaan

On yksi paikka yli toisien. En sinne mene maiseman sen kauniin tähden, vaan sen loistavien ihmisten.

Lappeenranta on minulle tuttu ja samalla taas ei ole. Olen viettänyt siellä aikaa pitkän viikonlopun verran nuoruudessani ja päiväretken verran nyt vähän vanhempana. Tiedän myös että sieltä tulee sympaattinen SaiPa (tärkeä lisäys, toim. huom.).

Luulen tietäväni mikä Lappeenranta on kaupunkejaan, mutta samalla tiedän, että sillä on varmasti enemmänkin annettavanaan kuin mitä olen tähän mennessä nähnyt.

Lappeenrannasta on jäänyt tunne, että haluan mennä sinne uudestaan vähintään yhdeksi yöksi. Se olisi mainio perhekohdekin, joskin viime kesänä lounaan verran testaamaamme kivaan ravintolaan haluaisin mennä nauttimaan pitkän kiireettömän illallisen aikuisseurassa.

Lappeenrannan reissun voi yhdistää hyvin Imatran matkaan. Vierekkäin nököttävät kaupungit ovat kumpikin kivoja, mutta sen verran pienehköjä, etteivät ne välttämättä yksinään houkuttele ainakaan pidemmälle reissulle. Yhdistettynä ne ovat kuitenkin mitä mainioin matkakohde vaikka tulevalle kesälle.
Continue Reading

Pian sitruunainen risotto

Erottelin luomukananmunan keltuaista lammilaisen vanhan huvilarakennuksen keittiössä. Mietin paistaisinko valkuaisesta huomenna munakasta. Talteen se pitäisi ainakin ottaa, vaikka risottoon käytetään vain keltuainen.

Pia hääräsi risoton parissa lieden äärellä. Lokakuinen ilta pimeni raidallisin verhoin somistettujen ikkunoiden takana. Saana lämmitti pihasaunaa ja Arna naputteli vielä läppäriään tuvan pitkän pöydän ääressä.

Minä olin saanut kunniatehtävän toimia Pian keittiöapulaisena. Sekoitin keltuaisen kermaan, raastoin parmesaania mukaan ja puristin sitruunan mehun seokseen. Mausteeksi lisäsin mustapippuria.
Continue Reading

Saariselän keväthanget – kesän ja talven parhaat puolet

Kaupallinen yhteistyö Holiday Club Resorts Oy:n kanssa.

Ostoslistallamme on aurinkolasit ja uimahousut kun astelemme Rovaniemen Citymarketin ovesta sisään. Kevätaurinko häikäisee silmiä sekä taivaalta loistaen että heijastuksena valkoisena hohtavalta lumelta.

Alan ymmärtää mikä keväthangissa kiehtoo. Samassa paketissa saa sekä kesän että talven parhaat puolet. Mukaan kääräistään hieman Lapin lumoa ja pohjoisen kiehtovia makuja niin mikäs siinä on lomaillessa. Matka keväthangille on yhtä mainio jokavuotinen perinne kuin kesälomamatkakin. Ellei parempi.
Continue Reading

Sriracha-perunasalaatti

Perunasalaatissa on vain yksi vika. Se on yleensä vähän tylsä ja yksiulotteinen herkku. Jään usein kaipaamaan siihen jotain pientä twistiä tai ihan vaan enemmän makua.

Ongelman voi ratkaista srirachalla. Minä lisäsin sitä uusista perunoista tehtyyn salaattiin reilulla kädellä, mutta laita toki tulista maustetta oman makusi mukaan.

Äläkä unohda pekonia. Se kruunaa kaiken. Kevätsipuli taas taittaa liian tuhtiuden, joten tämä jos joku on oikein mainiosti tasapainossa oleva herkku ihan vaikka sellaisenaankin nautittuna. Parhaimmillaan perunasalaatti on toki grilliruoan kanssa sekä piknikherkkuna.
Continue Reading

Ndujapasta

Maistoin ndujaa ensimmäisen kerran Rooman Trasteveressä eräässä viinibaarissa. Oranssinpunaista ndujaa oli levitetty pienen leipäpalan päälle ja se näytti sekä ennen kaikkea kuulosti niin jännältä, että haukkasin oitis palasen. Huhhuh! Tämähän on aika tujua tavaraa, sanoin Henkalle, joka oli juuri todennut saman oman ndujaleipänsä kanssa.

Ihmetys vaihtui pian ihastukseksi ja kun törmäsimme samalla reissulla eräässä toisessa viinibaarissa uudestaan ndujaan, oli sitä tilattava taas. Opimme että nduja on calabrialaista sianlihalevitettä, joka on maustettu tulisella peperoncinolla.

Vaikka me tutustuimme ndujaan roomalaisissa viinibaareissa, ei tulinen herkku ole mielestäni paras vaihtoehto viinimaistiaisten kaveriksi. Kuten todettua, nduja on tulisen tujua tavaraa. Se peittää helposti viinin maun alleen. Ensimmäisellä kerralla ndujaleivän kanssa tilaamamme amarone saattoi mennä hieman hukkaan kun suussa maistui vain ndujan tulisuus.

Ndujaa tuli Rooman matkan jälkeen ikävä. Kesti kauan että löysin sitä uudestaan. Onneksi iloinen jälleennäkeminen koettiin meidän lähikaupassamme Jäken Cittarissa, jonka Italia-viikoilta nappasimme ensin yhden ja seuraavana päivänä useammankin ndujapaketin mukaamme. Kehittelin herkusta ihanan pastan, jonka ohje on nyt valmis jaettavaksi.
Continue Reading