Lämmintä joulutunnelmaa ja kylmää tuulta Gdanskin joulutorilla

On joulukuun ensimmäinen sunnuntai tuulisessa Gdanskissa. Lämpötila on plussan puolella, mutta kylmä tuuli saa kaivamaan lämpimän pipon korvien suojaksi ja sormikkaat pysyvät visusti käsissä. Aurinko kurkistelee pilviharson takaa ja nautimme ulkoilmasta nyt, sillä illaksi on luvattu sadetta.

Dluga-kadulla on täysi joulutunnelma päällä. Katu on koristeltu ripustamalla runsaalla kädellä joulupalloja, havuja ja jouluvaloja katua reunustaviin lyhtypylväisiin. Näky on yltäkylläinen, mutta kaunis olematta lainkaan sekava. Kadun jouluilmeen suunnittelijalla on selvästi hyvä maku.

Joulukuusen vieressä on bändi soittamassa iloisia joululauluja ja huomaan jammailevani musiikin tahdissa. Tanssiaskeleet lämmittävät ja saavat joulumielen nousemaan kohisten. Taidan tuoda ostosten lisäksi tuliaisena kotiin aimo annoksen joulumieltä. Sitä täällä riittää ammennettavaksi jokaiselle ja niin ihmiset tuntuvat tehneenkin, sillä kaikkialla on hyväntuulinen ja seesteinen fiilis. Ihmiset vaeltelevat jouluisilla kaduilla rauhallisina ja iloinen puheensorina kuuluu monella eri kielellä.
Continue Reading

Syö, koe ja majoitu Naantalissa

Yhteistyössä Visit Naantali, Naantalin kylpylä ja Kultaranta Resort.

Naantalista tuli kuin varkain meidän viime kesän ykköskohde. Reissasimme sinne peräti kolme kertaa, joista yhdellä kerralla tosin vain satamaan, josta suuntasimme Finnlinesin kyydillä Kapellskäriin ja takaisin. Naantalin reissu toki sekin, vaikka näimmekin vain sataman.

Kahdella muulla kerralla yövyimme kaupungissa, söimme hyvin, rentouduimme, näimme, koimme ja vietimme niin ihania kesäisiä päiviä, että niitä kelpaa muistella vielä kiikkustuolissakin tavallisessa tuolissa sitten vanhana, sillä en usko innostuvani keinutuoleista mummonakaan. Typerä sanonta, mutta ei mennä nyt siihen. Mennään Naantaliin.

Kokosin tähän postaukseen Naantalin parhaat palat. Mitä kannattaa syödä, mitä kokea ja missä majoittua? Listasin kuhunkin kohtaan kaksi vinkkiä ja loppuun vielä pari bonusta, joista toinen on suunnattu lapsiperheille. Arvaatko jo mikä se on?
Continue Reading

Venetsian parhaat cicchettibaarit

Parasta Venetsiassa? Cicchettikulttuuri!

Venetsiassa ei oikeastaan tunneta aperitivokulttuuria vaan kaupungissa on tapana tilata juomalasin kaveriksi cicchettejä, jotka voivat olla mitä vaan pientä purtavaa. Yleisimmin ne ovat pieniä leipäpaloja erilaisin päällisin, mutta myös pieni annos friteerattuja herkkuja tai mikä vaan pieni suupala on cicchetti.

Me elimme käytännössä koko kolmipäiväisen reissumme ajan pelkillä ciccheteillä. Emme syöneet kertaakaan lämmintä ruokaa vaan napostelimme pieniä suupaloja pitkin päivää. Tähän on kaksikin syytä. Ensimmäiseksi meidän piti tietysti testata mahdollisimman monta cicchettibaaria, jotta löydämme niistä parhaat. Toiseksi: Emme edes kaivanneet muuta. Cicchetit ovat parasta Venetsiassa.
Continue Reading

Karibian saaret – Mitä tehdä ja mitä juoda?

Risteilyvieraat nautiskelevat aamiaista laivan ravintoloissa tai oman hytin parvekkeella kun laiva saapuu satamaan. Hytin televisiosta on voinut seurata reittiä taas uudelle Karibian saarelle, jolle saavutaan aamuvarhain niin, että saarella voi viettää koko päivän. Yksi päivä on kuitenkin aika vähän, vaikka itäisen Karibian saaret melko pieniä ovatkin, joten on hyvä suunnitella hieman etukäteen mitä haluaa milläkin saarella tehdä ja nähdä.

Me olemme käyneet risteilyjemme aikana yhdeksällä Karibian saarella ja listasimme tähän ykkösvinkkimme siihen, mitä milläkin saarella kannattaa kokea. Karibian paahtavan auringon alla on hyvä myös muistaa juoda jotakin ja monella saarella onkin oma nimikko-olut tai -drinkki, joita on kiva maistella. Katso siis tästä mitä tehdä ja mitä juoda milläkin saarella. Ruokailut olemme hoitaneet pääsääntöisesti laivalla, joten ravintolavinkkejä tämä postaus ei valitettavasti pidä sisällään.

Kunkin saaren kohdalla on myös linkki tai linkkejä laajempiin postauksiin, jotka kertovat enemmän saaresta, sen nähtävyyksistä, historiasta ja kokemuksistamme. Luvassa on siis kattava tietopaketti etenkin kaikille Karibialle suuntaaville risteilymatkustajille, mutta miksei myös muille Karibian matkaajille, vaikka tämä onkin kirjoitettu siitä näkökulmasta, että kullakin saarella on aikaa vain yksi päivä.
Continue Reading

Linnakierros Reinin ja Moselin alueilla

Saavumme Moselin alueelle pieneen Cochemin kylään ja kirjaudumme sisään hotelliimme. Astumme sisään huoneeseen ja vedämme verhon pois ikkunan edestä. Verhon takaa avautuu oma parvekkeemme, joka on koristeltu punaisilla pelargonioilla. Astun parvekkeelle ja näen sen ensimmäistä kertaa. Reichsburgin linna. Siinä se seisoo korkealla mäen päällä vartioiden kylää ylvään näköisenä.

Kylässä vietetyn illan jälkeen saavumme jälleen hotellille. Aurinko alkaa laskea, hämärä hiipii vaivihkaa muuttaen joen mustaksi ja sytyttäen kylään lukuisia valoja. Myös Reichsburgin linnan valot syttyvät ja jään taas tuijottamaan majesteettista näkyä. Linna on komea, luo turvaa ja saa miettimään tämänkin kylän pitkää historiaa. Jätän verhot yöksi auki, jotta voin katsella linnaa vielä sängystäkin. Aamulla linna toivottaa minulle huomenta Moselille tyypillisen sumuverhon ympäröimänä.
Continue Reading

Kauneimmat auringonlaskut

Tarkistan aina ennen matkalle lähtöä mihin aikaan matkakohteessa laskee aurinko. Se jos jokin on tärkeä tieto kaltaiselleni auringonlaskufanille. Sen mukaan saatetaan tehdä jopa pöytävarauksia illalliselle ja aikatauluttaa myös muuta ohjelmaa, jos ylipäätään teemme niin tarkkoja suunnitelmia. Auringonlaskun ihailulle on joka tapauksessa pyhitettävä ainakin yksi reissuilta.

Olemme päässeet onneksemme nauttimaan useasta kauniista auringonlaskusta sekä reissuillamme että toisinaan ihan tässä kotikulmillakin. Suurin osa niistä on tallentunut myös kameran muistikortille. Innostuin keräämään parhaat palat tähän postaukseen, sillä auringonlaskuja ei vaan voi fiilistellä liikaa.
Continue Reading

Ruokamatkalla Raumalla

Uskoin ja toivoin, että Raumalla on annettavaa ruokamatkailijalle, enkä onneksi joutunut pettymään. Päinvastoin, yllätyin monta kertaa positiivisesti Raumalla ruokaillessani. Rauma on muutenkin kuin ruokatarjontansa puolesta ihana, joten kannattaa miettiä, jospa piipahtaisit seuraavalla kotimaan reissullasi Raumalla. Vai oletko kenties jo käynyt siellä?

Tässä on meidän parhaat vinkit ruokamatkalle Raumaan. Tiedän, että kaupungissa on useampiakin hyviä ravintoloita, mutta aika oli valitettavan rajallinen, emmekä ehtineet testata vierailumme aikana kaikkea haluamaamme. Ensi kerrallekin jäi siis jotain. Näillä pääsee kuitenkin jo pitkälle:
Continue Reading

Pekoni-gorgonzolapiiras

Minuun on iskenyt molempien raskauksien aikana ihan mahdoton homejuustohimo. Se on ollut niin kova, ettei sitä voi ohittaa, vaan pitää toimia. Möhömahat eivät saa syödä homejuustoa sellaisenaan, mutta kuplivaksi kuumennettuna kyllä. Ensimmäisen raskauden aikana nautiskelin sini- ja valkohomejuustoa italialaisen uunipastan seassa ja toisenkin raskauden aikana lähdin Italian suuntaan juustohimon yllyttyä liian kovaksi sietää.

Lombardialainen gorgonzola on lempparini mitä tulee sinihomejuustoihin. Sitä saa Suomestakin, mutta jos lähikauppasi tiskistä ei löydy gorgonzolaa, on aurajuusto oikein kelvollinen korvike. Tai mikä tahansa muu sinihomejuusto. Se ei ole niin tarkkaa kun himo iskee. Tässä piirasreseptissä yhdistin juuston pekonin ja parsakaalin kanssa ja viimeistelin makuyhdistelmän paahdetuilla pinjansiemenillä. Myös hunaja sopii suolaisten makujen kanssa oikein hyvin. Ja niin oli homejuustohimo tainnutettu hetkeksi.

Tuhti piiras sopii täydellisesti pimeisiin iltoihin ja on lohturuokaa parhaimmillaan. Tätä on kiva tarjota myös vieraille viinin, glögin tai teen kanssa. Parasta on se, että piiras syntyy nopeasti vaikka perjantai-iltana työpäivän jälkeen. Valmistaikinan sulaessa voi valmistella täytteet ja pian piiras onkin jo uunissa. Paistumisen aikana voi keittää kuuman juoman tai avata viinipullon. Ja sitten herkuttelemaan!
Continue Reading