Suomen suurin matkablogiyhteisö

Jokirapurisotto

Risotto – Mikä ihana syy avata viinipullo! Tällä kertaa meillä tosin meni homma hieman toisin päin, sillä jääkaapissamme oli avattu valkkaripönikkä, jonka jämille piti keksiä jotakin käyttöä. Tokihan viinin olisi voinut vain juoda pois, mutta koska mielessäni oli jo pitkään muhinut jokirapurisoton resepti, päätin käyttää tilaisuutta hyväkseni ja hyötykäyttää valkkarin jämät tekemällä risottoa. Loput viinit joimme sitten risoton kanssa.

Jamie Oliverin sienirisotto on yksi blogini suosituimpia postauksia enkä yhtään ihmettele miksi. Herra Oliverin risotto on nimittäin ihan älyttömän hyvää, mutta ei tämäkään risotto hullumpaa ollut. Voisin melkein sanoa sen olevan ihan yhtä hyvää kuin suuren suosion saavuttanut sienirisottokin. Kannattaa siis kokeilla, ihan ehdottomasti. Ja panosta hyviin jokiravun pyrstöihin, sillä huonot pilaavat helposti koko ruoan.

4 annosta

– 1 dl oliiviöljyä
– 2 banaanisalottisipulia
– 2 valkosipulin kynttä
– kalafondi (tai liemikuutio)
– vettä
– 3 dl risottoriisiä
– 1,5 dl valkoviiniä
– 150 g jokiravun pyrstöjä liemessä (mulla oli provencaleliemessä, mutta myös muut käyvät hyvin)
– ruohosipulia
– tilliä
– 1-2 dl raastettua parmesaania
– 50 g voita
– 1 sitruuna

Pilko salottisipulit ja valkosipulin kynnet pieneksi ja kuullota niitä öljyssä. Valmista samalla kalaliemi fondista tai liemikuutiosta. Tee lientä riittävästi, sillä se ei saa loppua kesken. Kippaa risottoriisi pannulle kuullottumaan sipulien kanssa, ja kun riisi on läpikuultavaa, lorauta pannulle valkoviini.

Anna viinin imeytyä riisiin ja lisäile pannulle sitten kalalientä kauhallinen kerrallaan. Sekoittele risottoa niin kauan, että liemi on imeytynyt, ja lisää taas uusi kauhallinen. Jatka tätä niin kauan, että riisi on sopivan al denteä. Jotta aikaa vievä risoton keittely sujuu mukavammin, voit ottaa yhden lasillisen viiniä itsellesi kokkausjuomaksi.

Kun riisi on sopivan pehmeää, mutta siinä on vielä hieman purutuntumaa, kippaa sekaan pilkottu ruohosipuli ja tilli, sitruunan raastettu kuori ja siitä puristettu mehu, voi sekä puolet raastetusta parmesaanista. Sekoita niin että voi sulaa risoton joukkoon ja ota pannu sitten pois liedeltä. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita, kuten suolaa, mustapippuria tai valkopippuria.

Kokoa lautaselle risottoa, asettele sen päälle jokiravun pyrstöjä ja ripottele vielä reilusti parmesaania koko komeuden päälle. Viimeistele annos öljylorauksella ja koristele tillillä tai ruohosipulilla. Nauti saman viinin kanssa, jota käytit risoton valmistamiseen.

Previous Post Next Post

8 Comments

 • Reply Sanni keskiviikko, 2 tammikuun, 2013 at 13:31

  No johan herkun keittelit! Ai että näytti ihanalta, tuli ihan nälkä kun tuota luin. Itselläkin on valkkaripänikän loppu jääkaapissa odottamassa inspiraatiota, ja tuo reseptihän sopii siihen kuin… no, kuin valkkarin jämät risottoon! Meillä tehdään ruoka yleensä myöhään illalla, ja päivän päätteeksi kun kokkailee, niin johan siinä lasi viiniä ruokaa laittaessa maistuu, ja saa kokinkin ispiroitumaan. Sulla taitaa olla samanlaisia Riedelin valkkarilaseja kuin meilläkin? Taidetaan meilläkin tehdä lähiaikoina risottoa, ja tällaisella äyriäistempolla varmaankin mennään! Aurinkoista uutta vuotta sinne keltaiseen keittiöön! Ja: skål!

  • Reply Martina torstai, 3 tammikuun, 2013 at 11:11

   Aurinkoista uutta vuotta sinullekin ja maukasta risottohetkeä! Väitän että mistä tahansa risotosta tulee parempaa jos kokilla on kädessään lasillinen viiniä. Tai oikeastaan mistä tahansa muustakin ruoasta. 🙂 Kertoisin mielelläni meiltäkin löytyvän Riedelin viinilaseja, mutta pakko myöntää, että tuo kuvassa näkyvä yksilö on ihan vain Ikeasta ostettu. Kiva jos se kuitenkin näyttää arvokkaammalta mitä oikeasti onkaan. 😀 Skål!

   • Reply Sanni perjantai, 4 tammikuun, 2013 at 10:09

    Kippistä vaan vielä. Meidän Riedelit, alunperin neljän lasin sarja on ostettu markka-aikaan, ja nyttemmin niitä on enää kolme ehjää…
    Sittemmin meidän viinilasit on vähän sitäsuntätä -sarjaa, joskin viini maistuu ihan yhtä hyvältä niistäkin. Lasin sisältö kai lie ulkokuorta (tässäkin tapauksessa) tärkeämpää.
    Upean näköiset nuokin ikealaiset!

    • Reply Martina perjantai, 4 tammikuun, 2013 at 13:35

     Samaa mieltä, lasin sisältö on tärkeintä, mutta olisihan se makeaa omistaa jotkut oikein hienot viinilasit tärkeimpiä tilaisuuksia varten. Nämä ikealaiset käyvät hyvin tavalliseen risottoiltaan. Meillä on näitä Ikean laseja yhteensä 12 kappaletta niitä hetkiä varten, kun kokoamme koko perheen tai ison kaveriporukan saman pöydän ääreen. On kiva jos kaikille on samanlaiset lasit ja edullisten ikealaisten kanssa ei tarvitse jännittää lasien hajoamistakaan.

 • Reply Saija torstai, 7 maaliskuun, 2013 at 22:25

  Mmmmm…no nyt tuli taas yks uus resepti sille listalle, jolta kokkaillaan, kun mereneläviä vieroksuva mies on maailmalla – kiitos! 🙂

  • Reply Martina perjantai, 8 maaliskuun, 2013 at 07:33

   Tätä reseptiä on kehuttu kovasti kaveripiirissäkin, joten uskallan ehdottomasti suositella. Vaikka sille mereneläviä vieroksuvalle miehellekin. 😀

 • Reply Antti torstai, 19 syyskuun, 2013 at 23:44

  Terve!

  Tällä ois tarkoitus pohjustaa rapujuhlien kunniavieras, jotta jaksaa laulaa snapsilauluja… Tuo sitruunankuoren määrä arvelutti; Pistittekö 4 hengen reseptiin koko sitruunan kuoren?

  Lämmintä syksyä ja kireitä siimoja!

  • Reply Martina maanantai, 23 syyskuun, 2013 at 09:40

   Terve! Jep, risottoon meni koko sitruunan kuori (ei tosin kovin tarkkaan raastettuna), mutta jos määrä tuntuu hurjalta, niin voit toki laittaa vähemmänkin. Mukavia rapujuhlia!

  Leave a Reply