Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Yllätytkö? Kymmenen asiaa, joita et tiennyt voivasi pyytää lennolla

Shutterstock artikkelin kuva
Lennot
Lentoyhtiöt kiristävät kukkaronnyörejä ja palvelut tuntuvat vähenevän. Lue mitä yllättäviäkin palveluja lennolla voi edelleen pyytää!
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 04.11.2022
facebook   whatsapp

1. Istuinpaikan vaihto saattaa onnistua

Mikäli lento ei ole täynnä, saatat päästä vaihtamaan epämieluista istuinpaikkaa pyytämällä apua matkustamohenkilökunnalta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että monet lentoyhtiöt perivät parhaista paikoista lisämaksun varausvaiheessa.

2. Koneesta löytyy ensiaputarvikkeita

Jos tarvitset lennolla laastaria tai muita pieniä aputarvikkeita, löytyy lentokoneista aina kattavat ensiapupakkaukset.

Sääntöjen mukaan matkustamohenkilökunta ei saa jakaa matkustajille lääkkeitä, mutta hätätapauksessa kannattaa silti kääntyä lentoemännän tai stuertin puoleen. Koneessa on todennäköisesti lääkkeitä, joita mahdollisesti paikalla oleva lääkäri voi myöntää reissaajalle.

3. Jäikö nälkä? Pyydä lisää ruokaa

Lentokoneruoalla on tunnetusti huono maine, mutta jos ateriasi tuntuu liian pieneltä, voit kysyä matkustamohenkilökunnalta lisäannosta. Jos koneesta löytyy ylimääräisiä annoksia, ei sen saamisen pitäisi olla ongelma.

British AirwaysLentokone
Lentokoneruoka jakaa mielipiteitä, mistä syystä lennolla voi saada toisenkin annoksen.

Pitkillä lennoilla jaettavia välipaloja löytyy koneesta yleensä matkustajamäärää enemmän. Sääntö pätee luonnollisesti ainoastaan täyden palvelun lentoyhtiöihin – halpalentoyhtiöiden lennoilla kaikista aterioista tulee maksaa erikseen.

4. Lastenhoitoapua lennolla

Yksin lasten kanssa lentävien matkustajien ei tarvitse kainostella avun pyytämistä. Matkustamohenkilökuntaa voi pyytää katsomaan jälkikasvun perään esimerkiksi vessakäynnin ajaksi. Tämä ei tietenkään varsinaisesti ole heidän tehtävänsä, mutta omaa oloa ei kannata päästää liian tuskaiseksi vessahädän vuoksi.

Tietyt lentoyhtiöt tarjoavat myös kohdennettuja palveluja lapsiperheille. Esimerkiksi Gulf Air -yhtiöllä on lastenhoitoapua tarjoava Sky Nanny -palvelu, ja monet lentoyhtiöt jakavat lapsille puuhapaketteja matkan ajaksi.

5. Mietitkö bakteereja? Pyydä puhdistuspyyhkeitä

Kuulutko niihin matkustajiin, joita kauhistuttaa ajatus lentokoneessa piilevistä bakteereista? Lentokoneen vessat inhottavat monia vähemmänkin bakteerikammoisia reissaajia, mutta hiljattain tehdyssä tutkimuksessa laboratoriotulokset osoittivat lentokoneen likaisimman paikan olevan suoraan matkustajan edessä: taitettavat pöytätarjottimet.

Mielenrauhaa voi hakea pyytämällä matkustamohenkilökunnalta puhdistuspyyhkeitä ja suorittamalla pikaisen siistimisen.

6. Kurkista lentokoneen ohjaamoon

Tiukentuneet turvatoimet ovat karsineet matkailijoiden tilaisuuksia päästä kurkistamaan lentokoneen ohjaamoon, mutta mahdotonta se ei kuitenkaan ole.

FinnairLentokone
Ohjaamoon voi olla mahdollista päästä kierrokselle. Mahdollisuutta kannattaa ainakin kysyä.

Matkustajat saattavat joidenkin lentoyhtiöiden lennoilla edelleen pyynnöstä päästä pikaiselle ohjaamokierrokselle – mikäli tilanne on rauhallinen ja lentäjät eivät ole kiireisiä. Erityisesti lapsia otetaan toisinaan tutustumaan ohjaamoon.

7. Syytä juhlaan? Tilaa kakku

Emirates-yhtiön lennolla matkustavien kannattaa painaa mieleensä tämä vinkki: syntymäpäiviä ja muita merkkipäiviä juhlistavat asiakkaat voivat tilata lennolle kakun varauksen yhteydessä. Yllätä matkaseurasi merkkipäivänä!

8. Täytä vesipullo

Lennolla on tunnetusti tärkeää juoda tarpeeksi vettä. Matkustamohenkilökuntaa voi pyytää täyttämään oman vesipullon ennen koneen laskeutumista – yleensä pyyntö on toteutettavissa. Halpalentoyhtiöiden lennoilla vesikin on tosin yleensä maksullista.

9. Kaipaatko matkavinkkejä? Kysy jo koneessa

Mikäli joku kohdelentokenttään tai matkakohteeseen liittyvä asia askarruttaa mieltäsi, käänny matkustamohenkilökunnan puoleen. Kun lennolla tulee rauhallisempi hetki, voivat lentoemännät ja stuertit auttaa kohdevinkkien kanssa – matkustavathan he työkseen.

10. Lentoyhtiöillä on erikoispalveluja

Lentoyhtiöistä riippuen koneessa saattaa olla tarjolla myös erikoisempia palveluja. Esimerkiksi usein maailman parhaiden lentoyhtiöiden joukkoon rankattu Singapore Airlines tarjoaa matkustajille tarvittaessa pelikortteja, hiusharjoja ja adaptereita. Business-luokan ja ykkösluokan matkustajat voivat pyytää jopa viininmaistelua.

Lähde: Daily Mail
Kuvat: Shutterstock, British Airways ja Finnair

Lue kommentit (5) Jätä kommentti

  1. Mieheni sairastui lomalla ja hänet leikattiin, joten hän oli paluumatkalla väsynyt ja heikko vaikka muuten voikin ihan kelvollisesti. Etukäteen pyytämällä saimme jokaiselle vaihtokentälle pyörätuolin avustajineen odottamaan koneen oven viereen, avustaja työnsi pyörätuolin seuraavalle portille ja pääsimme ensimmäisinä koneeseen. Tämä tuli todella tarpeeseen, sillä toipilaalla ei olisi ollut voimia kävellä itse terminaalien päästä päähän. Vielä Helsinki-Vantaallakin avustaja työnsi pyörätuolin parkkipaikalla odottavan auton luo!


  2. Minkä maan lentoyhtiötä nuo kuvan sini- punapukuiset lentoemännät edustavat?


  3. Hong Kong Airlines. Syntymäpäivä pääsee lounge ja kaveri mukaan, mutta vain HKG.


  4. Koskaan eivät ole kieltäytyneet tarjoamasta nikotiinipurkkaa ;)


  5. Veden saa ilmaiseksi pyytämällä sen lasissa. Jokin lakipykälä on olemassa, että vettä pitää antaa. Ensisijaisesti tarjoavat maksullisia mutta kun toistaa että lasissa niin sen myös saa. Kaveri antoi vinkin ja toimii :) on tärkeää juoda vettä lennon aikana!


  6. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.