Hyppää sisältöön

Yllätytkö? Kymmenen asiaa, joita et tiennyt voivasi pyytää lennolla

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 04.11.2022
Lentoyhtiöt kiristävät kukkaronnyörejä ja palvelut tuntuvat vähenevän. Lue mitä yllättäviäkin palveluja lennolla voi edelleen pyytää!

1. Istuinpaikan vaihto saattaa onnistua

Mikäli lento ei ole täynnä, saatat päästä vaihtamaan epämieluista istuinpaikkaa pyytämällä apua matkustamohenkilökunnalta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että monet lentoyhtiöt perivät parhaista paikoista lisämaksun varausvaiheessa.

2. Koneesta löytyy ensiaputarvikkeita

Jos tarvitset lennolla laastaria tai muita pieniä aputarvikkeita, löytyy lentokoneista aina kattavat ensiapupakkaukset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sääntöjen mukaan matkustamohenkilökunta ei saa jakaa matkustajille lääkkeitä, mutta hätätapauksessa kannattaa silti kääntyä lentoemännän tai stuertin puoleen. Koneessa on todennäköisesti lääkkeitä, joita mahdollisesti paikalla oleva lääkäri voi myöntää reissaajalle.

3. Jäikö nälkä? Pyydä lisää ruokaa

Lentokoneruoalla on tunnetusti huono maine, mutta jos ateriasi tuntuu liian pieneltä, voit kysyä matkustamohenkilökunnalta lisäannosta. Jos koneesta löytyy ylimääräisiä annoksia, ei sen saamisen pitäisi olla ongelma.

British AirwaysLentokone
Lentokoneruoka jakaa mielipiteitä, mistä syystä lennolla voi saada toisenkin annoksen.

Pitkillä lennoilla jaettavia välipaloja löytyy koneesta yleensä matkustajamäärää enemmän. Sääntö pätee luonnollisesti ainoastaan täyden palvelun lentoyhtiöihin – halpalentoyhtiöiden lennoilla kaikista aterioista tulee maksaa erikseen.

4. Lastenhoitoapua lennolla

Yksin lasten kanssa lentävien matkustajien ei tarvitse kainostella avun pyytämistä. Matkustamohenkilökuntaa voi pyytää katsomaan jälkikasvun perään esimerkiksi vessakäynnin ajaksi. Tämä ei tietenkään varsinaisesti ole heidän tehtävänsä, mutta omaa oloa ei kannata päästää liian tuskaiseksi vessahädän vuoksi.

Tietyt lentoyhtiöt tarjoavat myös kohdennettuja palveluja lapsiperheille. Esimerkiksi Gulf Air -yhtiöllä on lastenhoitoapua tarjoava Sky Nanny -palvelu, ja monet lentoyhtiöt jakavat lapsille puuhapaketteja matkan ajaksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Mietitkö bakteereja? Pyydä puhdistuspyyhkeitä

Kuulutko niihin matkustajiin, joita kauhistuttaa ajatus lentokoneessa piilevistä bakteereista? Lentokoneen vessat inhottavat monia vähemmänkin bakteerikammoisia reissaajia, mutta hiljattain tehdyssä tutkimuksessa laboratoriotulokset osoittivat lentokoneen likaisimman paikan olevan suoraan matkustajan edessä: taitettavat pöytätarjottimet.

Mielenrauhaa voi hakea pyytämällä matkustamohenkilökunnalta puhdistuspyyhkeitä ja suorittamalla pikaisen siistimisen.

6. Kurkista lentokoneen ohjaamoon

Tiukentuneet turvatoimet ovat karsineet matkailijoiden tilaisuuksia päästä kurkistamaan lentokoneen ohjaamoon, mutta mahdotonta se ei kuitenkaan ole.

FinnairLentokone
Ohjaamoon voi olla mahdollista päästä kierrokselle. Mahdollisuutta kannattaa ainakin kysyä.

Matkustajat saattavat joidenkin lentoyhtiöiden lennoilla edelleen pyynnöstä päästä pikaiselle ohjaamokierrokselle – mikäli tilanne on rauhallinen ja lentäjät eivät ole kiireisiä. Erityisesti lapsia otetaan toisinaan tutustumaan ohjaamoon.

7. Syytä juhlaan? Tilaa kakku

Emirates-yhtiön lennolla matkustavien kannattaa painaa mieleensä tämä vinkki: syntymäpäiviä ja muita merkkipäiviä juhlistavat asiakkaat voivat tilata lennolle kakun varauksen yhteydessä. Yllätä matkaseurasi merkkipäivänä!

8. Täytä vesipullo

Lennolla on tunnetusti tärkeää juoda tarpeeksi vettä. Matkustamohenkilökuntaa voi pyytää täyttämään oman vesipullon ennen koneen laskeutumista – yleensä pyyntö on toteutettavissa. Halpalentoyhtiöiden lennoilla vesikin on tosin yleensä maksullista.

9. Kaipaatko matkavinkkejä? Kysy jo koneessa

Mikäli joku kohdelentokenttään tai matkakohteeseen liittyvä asia askarruttaa mieltäsi, käänny matkustamohenkilökunnan puoleen. Kun lennolla tulee rauhallisempi hetki, voivat lentoemännät ja stuertit auttaa kohdevinkkien kanssa – matkustavathan he työkseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

10. Lentoyhtiöillä on erikoispalveluja

Lentoyhtiöistä riippuen koneessa saattaa olla tarjolla myös erikoisempia palveluja. Esimerkiksi usein maailman parhaiden lentoyhtiöiden joukkoon rankattu Singapore Airlines tarjoaa matkustajille tarvittaessa pelikortteja, hiusharjoja ja adaptereita. Business-luokan ja ykkösluokan matkustajat voivat pyytää jopa viininmaistelua.

Lähde: Daily Mail
Kuvat: Shutterstock, British Airways ja Finnair

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Suomen maakuntakenttien reitit kesällä 2023

Kesän lentoreitit maakuntakentiltä – katso minne voit matkustaa suoraan omilta kotikulmilta

Kaikki lentoreitit kesällä 2023

Kaikkiin näihin kohteisiin pääset kesällä suorin lennoin Helsinki-Vantaalta – katso jättilista

Tampere kauniina kesäpäivänä ilmasta kuvattuna.

Finnair lopettaa lennot Tampereelle ja Turkuun – korvaa välin bussiyhteyksillä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja