Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Yksinäinen matkalaukku lentokentällä on kylmäävä näky – mitä oikein tapahtuu laukuille, joilla ei näytä olevan omistajaa?

Shutterstock artikkelin kuva
Lennot
Valvomatta jäänyt matkalaukku lentokentällä herättää heti epäilykset – ja syystä.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 10.11.2022
facebook   whatsapp

Huolehdi omasta matkalaukusta aina lentoasemalla

Valvomatta jääneet matkalaukut ovat epäilyttävimpiä asioita, joihin matkustaja voi törmätä ollessaan lentoasemalla.

Yksin jätetty matkalaukku aiheuttaa turvallisuushälytyksen lentokentällä heti, kun lentokenttähenkilökunta huomaa sen. Suomessa toimivilla Finavian lentoasemilla henkilökunta tekee ilmoituksen valvomatta jääneistä laukuista turvahenkilöstölle, joka työskentelee tiiviisti yhteistyössä poliisin kanssa.

– Poliisin velvollisuus on ylläpitää järjestystä ja turvallisuutta lentokentällä. Valvomattomista laukuista voi siis huolehtia joko lentokentän turvallisuushenkilöstö, joka on koulutettu toimimaan näissä tilanteissa, tai poliisi, sanoo Finavian yritysturvallisuudesta vastaava apulaisjohtaja Ari Kumara.

Kun matkalaukusta tehdään turvailmoitus, seuraa sitä joukko muita turvallisuustoimia. Valvontakameroiden tallenteiden läpikäynti on vain yksi prosessi muiden turvallisuustoimien joukossa. Laukku on todettava turvalliseksi ennen kuin se toimitetaan löytötavaratoimistoon, jos omistajaa ei onnistuta löytämään.

Yksinäisiä laukkuja näkyy Helsinki-Vantaalla viikottain

Finavian suositusten mukaisesti matkustajan tulisi olla aina näköyhteydessä matkalaukkuunsa ja muihin tavaroihinsa. Helsinki-Vantaalla kaikkein todennäköisin paikka valvomatta jätetyn laukun huomaamiseen on terminaali 2:n turvatarkastuksen ulkopuolinen alue. Tilastojen mukaan laukkuja löytyy useita kertoja viikossa, mikä on Kumaran mukaan aivan liian usein.

Yleisimmät tilanteet, joissa laukut jäävät matkustajilla valvomatta sattuvat silloin, kun he oleskelevat ravintoloissa, oleskelualueilla ja lähtöhallissa. Pikainen wc-reissu tai piipahdus kioskissa saa useat matkustajat jättämään matkalaukkunsa niille sijoilleen, myös ilman valvontaa. Kumaran ohjeistus matkustajille on hyvin selkeä.

– Pidä laukkusi mukana koko ajan. Jos huomaat valvomatta jääneen matkalaukun, älä koske siihen. Ilmoita siitä välittömästi lentokentän henkilökunnalle, Kumara ohjeistaa.

Lähde: Finavia
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.