Hyppää sisältöön

Yksinäinen matkalaukku lentokentällä on kylmäävä näky – mitä oikein tapahtuu laukuille, joilla ei näytä olevan omistajaa?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 10.11.2022
Valvomatta jäänyt matkalaukku lentokentällä herättää heti epäilykset – ja syystä.

Huolehdi omasta matkalaukusta aina lentoasemalla

Valvomatta jääneet matkalaukut ovat epäilyttävimpiä asioita, joihin matkustaja voi törmätä ollessaan lentoasemalla.

Yksin jätetty matkalaukku aiheuttaa turvallisuushälytyksen lentokentällä heti, kun lentokenttähenkilökunta huomaa sen. Suomessa toimivilla Finavian lentoasemilla henkilökunta tekee ilmoituksen valvomatta jääneistä laukuista turvahenkilöstölle, joka työskentelee tiiviisti yhteistyössä poliisin kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Poliisin velvollisuus on ylläpitää järjestystä ja turvallisuutta lentokentällä. Valvomattomista laukuista voi siis huolehtia joko lentokentän turvallisuushenkilöstö, joka on koulutettu toimimaan näissä tilanteissa, tai poliisi, sanoo Finavian yritysturvallisuudesta vastaava apulaisjohtaja Ari Kumara.

Kun matkalaukusta tehdään turvailmoitus, seuraa sitä joukko muita turvallisuustoimia. Valvontakameroiden tallenteiden läpikäynti on vain yksi prosessi muiden turvallisuustoimien joukossa. Laukku on todettava turvalliseksi ennen kuin se toimitetaan löytötavaratoimistoon, jos omistajaa ei onnistuta löytämään.

Yksinäisiä laukkuja näkyy Helsinki-Vantaalla viikottain

Finavian suositusten mukaisesti matkustajan tulisi olla aina näköyhteydessä matkalaukkuunsa ja muihin tavaroihinsa. Helsinki-Vantaalla kaikkein todennäköisin paikka valvomatta jätetyn laukun huomaamiseen on terminaali 2:n turvatarkastuksen ulkopuolinen alue. Tilastojen mukaan laukkuja löytyy useita kertoja viikossa, mikä on Kumaran mukaan aivan liian usein.

Yleisimmät tilanteet, joissa laukut jäävät matkustajilla valvomatta sattuvat silloin, kun he oleskelevat ravintoloissa, oleskelualueilla ja lähtöhallissa. Pikainen wc-reissu tai piipahdus kioskissa saa useat matkustajat jättämään matkalaukkunsa niille sijoilleen, myös ilman valvontaa. Kumaran ohjeistus matkustajille on hyvin selkeä.

– Pidä laukkusi mukana koko ajan. Jos huomaat valvomatta jääneen matkalaukun, älä koske siihen. Ilmoita siitä välittömästi lentokentän henkilökunnalle, Kumara ohjeistaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Finavia
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentokne lentoasemalla

Matkailija, varo näitä lentoyhtiöitä – päivitetyllä mustalla listalla yli sata nimeä

Lentokone

Huomasitko nämä turvallisuusvälineet lentokoneessa? Useimmat matkustajat eivät edes tiedä niiden olemassaoloa

Barcelona, Espanja

Matkailija, varo näitä – viisi yleisintä turistihuijausta maailmalla

Lentäjillä on oma sanasto lennoilla

Tiesitkö, että lentäjillä on salakieli, jota sinäkään et ymmärrä? Sen ansiosta lennät turvallisemmin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja