Hyppää sisältöön

Voiko lentokoneen ovi aueta ilmassa – ja mitä silloin tapahtuisi?

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 15.05.2016
Miten oven avautuminen ilmassa vaikuttaisi lentoon? Asiantuntija kertoo.

Ovea ei voi avata lennolla

Monet lentomatkustajat ovat todennäköisesti käyneet mielessään läpi epätodennäköisen skenaarion: mitä jos joku yhtäkkiä avaisi lentokoneen oven ilmassa kesken lennon?

Lentokoneen oven aukeaminen tarkoittaisi paineen menetystä matkustamossa. Äkillistä hapen puutetta varten lentokoneissa on happinaamarit, joista kuitenkin riittää happea vain noin varttitunnin ajaksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos lentokoneen ovi jostain syystä rikkoutuisi tai aukeaisi, olisivat seuraukset karmeat. Lähellä ovea seisovat henkilöt lentäisivät ovesta suoraan taivaalle, eivätkä olot olisi paljon paremmat koneeseen jäävillä matkustajillakaan: matkustamon lämpötila muuttuisi nopeasti jäätäväksi, ja itse konekin saattaisi alkaa hajota.

Kaikkien lentomatkustajien onneksi oven avautumisesta kesken lennon ei kuitenkaan tarvitse huolehtia: se on nimittäin mahdotonta.

Uutissivusto The Telegraphin haastattelema lentäjä ja kirjailija Patrick Smith vakuuttaa, että ovet on paineistettu siten, että niiden avaaminen ilmassa on käytännössä mahdotonta. Oven avaaminen vaatisi matkustajalta käsittämättömän määrän voimaa.

Lentokoneen rullatessa kiitoradalla oven pystyisi kuitenkin Smithin mukaan aukaisemaan. Laskuvarjohyppääjien hyppääminen lentokoneen ovesta selittyy sillä, ettei pienten koneiden ovia ole paineistettu.

Paineen menetykseen liittyviä lento-onnettomuuksia tapahtuu toisinaan. Esimerkiksi vuonna 2005 kyproslaisen lentoyhtiö Helios Airwaysin kone putosi asteittain tapahtuneen paineen alenemisen seurauksena. Kaikki koneessa olleet matkustajat ja miehistön jäsenet menettivät henkensä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: The Telegraph

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hamadin kansainvälinen lentoasema Qatarin Dohassa

Tässä ovat vuoden 2024 parhaat lentoasemat – katso tuore Top 10

Helsinki-Vantaan lentoasema

Matkustajat valitsivat: Helsinki-Vantaa Pohjois-Euroopan paras lentoasema

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lentoyhtiöiden codeshare-yhteistyö

Yllätyitkö, kun varasit lennon ja lähtöportilla odottaakin eri yhtiön kone? Tätä tarkoittaa codeshare-yhteistyö

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja