Kuva: Inka Khanji
Valitsetko ikkuna- vai käytäväpaikan?

Tunnistatko itsesi? Ikkuna- tai käytäväpaikan valinta lentokoneessa paljastaa jotain luonteestasi

Valitsetko lentokoneessa käytävä- vai ikkunapaikan? Tämän sen väitetään kertovan persoonastasi.

Istuinpaikka lentokoneessa paljastaa persoonasi

Jokaisella matkailijalla on yleensä vastaus valmiina kysymykseen siitä, kumpi on lennolla parempi: ikkunapaikka vai käytäväpaikka. Vahvasti mielipiteitä jakava kestoaihe jaksaa aina puhuttaa matkailijoita.

Sekä ikkuna- että käytäväpaikoilla on omat etunsa ja haittansa. Monille ikkunapaikka on itsestäänselvyys jo maisemien takia, mutta erityisesti pitkillä lennoilla ikkunapaikan tarjoama seinä helpottaa myös nukkumista. Toisaalta ikkunapaikalla istuvan matkustajan on kiivettävä kahden muun matkustajan ylitse päästäkseen esimerkiksi vessaan – ja mahdollisesti herätettävä nämä.

Käytäväpaikalla matkailijoita viehättää vapaus liikkua ja käydä wc:ssä silloin, kun tarve iskee. Lentokoneen laskeutuessa käytäväpaikalla istuva matkustaja pääsee poistumaan koneesta jouhevammin ilman turhaa odottelua.

Käytäväpaikan vitsaus on vastaavasti nouseminen vierustovereiden pyynnöstä. Nokkaunet saattavat keskeytyä ikävästi, kun ikkuna- ja keskipaikkalaisten on päästävä vessaan tai jaloittelemaan matkustamon käytävälle.

Psykologit ovat porautuneet syvemmälle aiheeseen ja selvittäneet, mitä paikkavalinta kertoo matkustajan luonteesta. Yleisenä pohjana voidaan psykologien mukaan pitää sitä, kumpi on matkustajalle vähemmän kiusallista – muiden häiritseminen vai itse häirityksi tuleminen.

Käytäväpaikan kerrotaan houkuttelevan matkustajia, joista tuntemattomien häiritseminen kesken lennon tuntuisi ylitsepääsemättömän hankalalta. Toisten huomioon ottaminen tulee tällaisille henkilöille luonnostaan, eivätkä he ärsyynny helposti, arvioi tohtori Becky Spelman.

Käytäväpaikan valitsevat usein myös matkustajat, jotka ovat rauhattomia, eivät aio nukkua ja haluavat jaloitella lennon aikana. Käytäväpaikka on kätevä, jos matkustaja tietää joutuvansa käymään usein vessassa.

Ikkunapaikkaa suosivat matkailijat haluavat usein nukkua lennolla ja ikään kuin tehdä pesän omaan nurkkaukseensa tulematta häirityksi.

Kärjistetysti ikkunapaikan väitetään vetävän puoleensa itsekkäitä matkustajia.

– Ikkunapaikan valitsevat matkustajat tapaavat olla itsekkäämpiä. He ovat usein kokeneita matkailijoita, jotka eivät juuri hermoile toisten matkustajien häiritsemistä, sanoo psykologi Jo Hemmings.

Keskipaikasta ei ole laadittu teorioita, sillä lienee sanomattakin selvää, ettei kukaan valitse parjattua keskipaikkaa muuta kuin ehdottoman pakon edessä.

Lähde: The Telegraph
Kuva: Inka Khanji

Päivitetty: 27.10.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Ihanaa että juttu leimasi minutkin itsekkääksi, vaikka valitsen pitkillä lennoilla ikkunapaikan täysin päinvastaisesta syystä! Koska nukun hyvin myös lentokoneessa, en halua aiheuttaa kanssamatkustajille epämukavia kokemuksia herättelyni kanssa. Ikkunapaikalla matkustaessani huomioin käytäväpaikalla matkustavia niin, että ajoitan aina wc-käyntini samaan aikaan kuin hekin.

Terveisiä vaan psykologi Jo Hemmingsille ja kiitos itsekkään ihmisen leimasta.

Istumapaikan valintaan vaikuttaa myös koneen malli ja liikennöinti-yhtiö. Esimerkiksi Airbus:eissa on kova tuuletus suunnattu täsmälleen reunoilla oleville käytäväpaikoille. Ja Finnair säätää sen jäätävän kylmäksi.