Kuva: Inka Khanji
Helsinki-Vantaa

Tätä kiireiset matkustajat miettivät lentokentällä: voiko rajatarkastusautomaattiin mennä kaksi kerralla?

Lentoasemien rajatarkastusautomaatit nopeuttavat passintarkastusta, mutta paikoin hitaasti toimivat automaatit saavat miettimään, voisiko tarkastusta jättää väliin.

Yksi kerrallaan rajatarkastusautomaattiin

Kiirehtiminen lentoasemalla on tuttua useimmille matkailijoille, sillä esimerkiksi vaihtuva lähtöportti tai ajantajun katoaminen tax free -myymälässä tai lentokenttäloungessa aiheuttaa kiirettä. Myös kokeneiden matkailijoiden tapa saapua lentoasemalle vain hetkeä ennen koneeseennousun alkamista on varma tapa taata kiire.

Lentoasemalla kiirettä voi lisätä myös rajatarkastus, johon matkustajat eivät välttämättä huomaa varata aikaa. Tavalliseen aikaan esimerkiksi Helsinki-Vantaan rajatarkastuksessa ei ole pitkiä jonoja, mutta ruuhka-aikana tarkastuspisteessä voi joutua odottelemaan. Ratkaisu odottamiseen ei kuitenkaan ole jättää rajatarkastusta väliin astumalla automaattiin toisen henkilön kanssa.

Jos matkustaja yrittää tietoisesti välttää rajatarkastuksen, on Rajavartiolaitoksen mukaan kyseessä rikoslain 17 luvun 7 pykälän mukainen valtionrajarikos. Siitä voi saada enimmillään kolmen vuoden vankeusrangaistuksen.

– Olennaista rikosepäilyssä on rajatarkastuksen välttäminen. Jos tarkoituksena on välttää toisen ihmisen osalta rajatarkastus, silloin saattaa tulla kysymykseen valtionrajarikos, kertoo rikostorjuntayksikön päällikkö Juho Vanhatalo Suomenlahden merivartiostosta.

Rajatarkastusautomaatista ei siis kannata yrittää mennä läpi toisen henkilön kanssa samanaikaisesti. Vahingossa valtiorajarikosta ei kuitenkaan voi tehdä, sillä rikos on rangaistava vain, jos se on tahallinen.

– Kukaan ei voi vahingossa syyllistyä valtiorajarikokseen siksi, että tekee pienen virheen laitetta käyttäessä, Vanhatalo jatkaa.

Lähde: Finavia
Kuva: Inka Khanji

Päivitetty: 31.5.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia