hero taustakuva

Saako lentokentällä viettää yön? Vastaus ei aina ole niin yksinkertainen kuin ehkä luulit

Inka Khanji artikkelin kuva
Lennot
Lentokenttien suhtautuminen yöpyjiin vaihtelee.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 21.06.2018
facebook   whatsapp

Lentokentällä yöpymistä saatetaan rajoittaa

Oletko sinäkin joskus viettänyt yön lentokentällä joko olosuhteiden pakosta tai säästääksesi majoituskuluissa? Lentokenttähotelleja karttavien budjettireissaajien lisäksi lentokentällä saattavat nukkua esimerkiksi matkailijat, joiden lento on peruttu tai jotka ovat myöhästyneet jatkoyhteyksiltään.

Mutta miten todella on asian laita: saako kuka tahansa matkailija nukkua lentokentän penkeillä tai lattioilla ennen lentoa tai sen jälkeen?

Yleisin vastaus on kyllä, mutta jokaisen lentokentän käytäntöihin kannattaa tutustua etukäteen. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla yön viettäminen ei ole ongelma, ja lentokenttä antaa verkkosivuillaan jopa ohjeita siihen.

Aihe nousi jälleen esiin Lontoon liepeillä sijaitsevan Stanstedin lentokentän ilmoittaessa uudesta käytännöstä, joka ei salli lentokentän lattialla nukkumista. Lähtöaula suljetaan joinakin öinä kokonaan.

Stanstedin edustajan mukaan lentokentällä on laskettu parhaimmillaan jopa 600 yöpyjää, joista osa on saapunut omien makuupussien ja retkipatjojen kanssa. Lentokentällä nukkumista pidetään haluna vältellä majapaikasta maksamista.

Uusia sääntöjä on perusteltu muun muassa Stanstedin lentoasemalla tehtävällä remontilla sekä tarpeella siivota tilat yön aikana. Lentokenttä on kehottanut kaikkia matkustajia saapumaan kentälle vasta lähtöselvityksen alkaessa omalle lennolle.

Kaikki lentokentät eivät ole auki 24 tuntia vuorokaudessa

Jos suunnittelet viettäväsi yön lentokentällä, tutustu aina lentokentän aukioloaikoihin. Pienemmät lentokentät eivät yleensä ole avoinna ympäri vuorokauden, joten pahimmassa tapauksessa nukkujat herätetään ja poistetaan tiloista keskellä yötä.

Lentokentillä saattaa myös liikkua vartijoita, joilla on oikeus pyytää yöpyjiä näyttämään jatkolentonsa lipun. Myöhäisellä lennolla kentälle saapuneilla ja siellä aamua odottavilla matkailijoilla ei siis ole käytännössä syytä norkoilla lentoasemalla.

Tiukinta vartiointi on yleensä sellaisilla lentokentillä, joissa on paljon yöpyjiä ja syy olettaa, että kentälle saavutaan ilmaisen majapaikan toivossa. Perinteisesti lentokentät ovat hankaloittaneet penkkien valtaamista ja niillä nukkumista hankkimalla käsinojallisia penkkejä.

Lentokenttähotellien lisäksi osa lentokentistä on ottanut käyttöön muitakin vaihtoehtoja kuten maksullisia kapselipetejä ja niin kutsuttuja unimunia, joita on myös Helsinki-Vantaalla.

Lentokentällä nukkumiselle ja eri lentokenttien yöpymismahdollisuuksille on omistettu verkkosivusto Sleeping in Airports, jolle matkailijat voivat kirjoittaa omia arvioitaan. Jos suunnittelet yöpyväsi lentokentällä, voi sivustolta lukea muiden kokemuksia samasta paikasta.

Sleeping in Airports julkaisee jopa listauksia parhaiten nukkumiseen soveltuvista lentokentistä.

Lue myös: Näin vietät yön lentokentällä – 7 selviytymisvinkkiä matkailijalle

Lähde: The Telegraph, Finavia
Kuva: Inka Khanji

Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

 1. EN OLE KOSKAAN OLLUT YÖTÄ LENTOKENTÄLLÄ OLISI EHKÄ KIVA KOKEA EN TIEDÄ


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.