Hyppää sisältöön

Osaisitko sinä pysäköidä lentokoneen? Ei mikään helppo parkkeeraus: huomioitavana 200 eri asiaa

Elina Venttola Päivitetty: 15.12.2023
Valtavan jumbojetin tai pienen matkustajakoneen pysäköinti ei ainakaan suunnittelun osalta eroa koneen koosta riippuen, sillä lentokoneita pysäköitäessä tulee huomioida satoja asioita.

Lentokoneen pysäköinti on taitolaji

Pitkä odotusaika lentokoneessa perillä matkakohteessa on turhauttavaa, ja useimmat matkailijat tunnistavatkin tilanteen, missä pinna alkaa kiristyä lentokoneen pysähtyessä kiitoradalle laskeutumisen jälkeen. Pysäköintipaikalle pääsyä odottelevat matkailijat turhautuvat helposti joutuessaan odottelemaan koneessa, kun matkakohde on jo niin lähellä.

Lentokoneen pysäköinti on kuitenkin taitolaji, jossa on huomioitava satoja asioita. Siitä syystä onkin ymmärrettävää, että matkustajat joutuvat välillä odottelemaan, kun lentäjä odottaa lopullisia pysäköintiohjeita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pitkässä prosessissa kaikki asiat on mietitty hyvin tarkoin, minkä lisäksi lentokoneiden pysäköintipaikat jaetaan joka päivä uudelleen jatkuvasti muuttuvien olosuhteiden vuoksi.

Tarkkojen kriteerien on määrä varmistaa, että jokaisella koneella on laillinen ja sille sopiva paikka sekä se, että lentokenttärakennuksen välittömässä läheisyydessä olevat paikat hyödynnetään mahdollisimman hyvin. Lisäksi koneiden pysäköintipaikkoja jakaessa huomioidaan myös matkustajien mahdollisimman nopea ja sujuva pääsy koneeseen.

Muun muassa turvallisuusseikat, etäisyydet, pysäköintipaikan sopivuus koneen kokoon nähden ja jäänpoiston mahdollinen tarve on otettava huomioon lentokoneiden paikkoja jakaessa. Myös Schengen-alueen tuomat rajoitteet, lentoaseman resurssien optimointi ja koneiden vaivaton pääsy huoltoon sekä sujuva lähtövalmistautuminen vaikuttavat koneiden pysäköintiin.

Paikkoja jakaessa päällimmäisenä tavoitteena on pitää lentokoneita maassa mahdollisimman vähän, minkä lisäksi myös matkustajien odotteluaika halutaan pitää mahdollisimman lyhyenä.

Lentokoneiden pysäköintipaikoitusta suunnitellessa huomiota vaatii yhteensä siis noin 200 eri asiaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Tunnistatko itsesi? Ikkuna- tai käytäväpaikan valinta lentokoneessa paljastaa jotain luonteestasi

Lähde: Finavia
Kuva: Inka Khanji

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentokoneen jättöpyörre

Näkymätön vaara säikäyttää kokeneenkin lentäjän – jättöpyörre voi kääntää lentokoneen ympäri

Lentokone

Joko tiesit, miksi lentokoneet ovat lähes aina valkoisia? Tämän takia värillä on väliä

Lentokone

Näitä jälkiä sinäkin olet ihmetellyt taivaalla – miksi lentokoneen perään jää valkoinen juova?

Matkapuhelin asetettuna lentokoneen puhelintelineeseen.

Huomasitko tämän niksin lentokoneessa? Teline matkapuhelimelle voi olla aivan nenäsi edessä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja