Hyppää sisältöön

Onko lentosi myöhässä? Katso tästä, oletko oikeutettu korvauksiin

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 11.01.2024
Lentojen myöhästyminen on arkipäivää lentomatkailussa, mutta pitkä viivästyminen voi tuoda korvauksia matkustajille.

Huolenpitoa ja rahallinen korvaus myöhästyneestä lennosta

Lennon myöhästyminen on matkailun ikävä ilmiö, joka osuu monen kohdalle ennemmin tai myöhemmin. Esimerkiksi tekninen vika, sääilmiö, lakko tai edellisen lennon myöhästyminen voivat aiheuttaa lennon viivästymisen.

Kun lento on myöhässä, tulee matkustajan pitää kiinni omistaa oikeuksistaan. Lentoyhtiö ei automaattisesti tarjoa matkailijalle korvauksia, vaan niitä on osattava hakea. Moni kompensaatio jää saamatta, koska siitä ei tiedetä tai sitä ei saada aikaiseksi hakea.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkustaja on oikeutettu saamaan lennon viivästyessä huolenpitoa eli ruokaa ja virvokkeita, kaksi puhelua tai kaksi sähköpostia sekä kuljetuksen ja hotellin tilanteessa, jossa yöpyminen on välttämätöntä. Pitkästä viivästyksestä matkustajalle on maksettava rahallinen korvaus.

ShutterstockLento myöhässä
Myöhästymistilanteessa lentoyhtiö ilmoittaa usein suoraan matkustajille, millaisia ruoka- tai juomakuluja heille korvataan.

Jos lento on yli viisi tuntia myöhässä, voit perua lennon ja saada hinnan takaisin. Tämä on hyvä vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun olet valmis hankkimaan korvaavan matkan määränpäähän itse. On kuitenkin syytä huomioida, että lennon perumisen jälkeen matkustaja ei ole enää oikeutettu huolenpitoon.

Rahallinen korvaus yli kolmen tunnin odottelusta

Jos lento on myöhässä ja matkustaja saapuu lopulliseen määränpäähän yli kolme tuntia alkuperäisen matkasuunnitelman jälkeen, on hän oikeutettu rahalliseen vakiokorvaukseen. Sen suuruus riippuu lennon pituudesta, siitä onko lento EU-alueella sekä viivästyksen kestosta.

Yli kolmen tunnin odottelusta alle 1 500 kilometrin mittaisella lentomatkalla matkustaja on oikeutettu saamaan korvausta 250 euroa. Korvaussumma kasvaa odotusajan ja välimatkan mukaan aina 600 euroon asti. Katso korvaustaulukko Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin sivuilta.

Korvauksia voi hakea suoraan lentoyhtiön verkkosivuilta löytyvän lomakkeen kautta. Mukaan voi tarvittaessa liittää todistusaineistoa myöhästymisestä tai kuitteja viivästyksen takia kertyneistä kuluista. Hakemuksen täyttäminen käy yleensä suhteellisen nopeasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ellei lentoyhtiö suostu maksamaan korvauksia, voit tehdä valituksen Kilpailu- ja kuluttajavirastoon ja hakea korvauksia heidän kauttaan. Maksua vastaan korvausten hakeminen on myös mahdollista ulkoistaa erilaisille palveluntarjoajille.

Poikkeukselliset olosuhteet eivät tuo korvausta

Lennon viivästyessä poikkeuksellisista olosuhteista johtuen matkustaja ei ole oikeutettu korvaukseen. Olosuhteet voidaan katsoa poikkeuksellisiksi, kun lentoyhtiö ei olisi voinut välttää tilannetta vaikka se olisi toteuttanut kaikki kohtuulliset toimenpiteet.

IstockphotoPoikkeukselliset sääolot lennolla
Talvimyrsky on esimerkki tilanteesta, jossa lentoyhtiö ei välttämättä voi vaikuttaa lennon myöhästymiseen.

Esimerkiksi lakko, lentämiseen sopimattomat sääolosuhteet ja turvallisuusriski ovat poikkeuksellisia tilanteita. Teknistä vikaa ei lähtökohtaisesti katsota poikkeukselliseksi olosuhteeksi.

Korvausta viivästyksen aiheuttamasta vahingosta

Usean tunnin myöhästyminen voi aiheuttaa matkustajalle vahinkoa, esimerkiksi käyttämättömiä matkoja. Matkustajat voivat hakea lentoyhtiöltä korvausta ainoastaan toteennäytettävistä kuluista, eli vaikkapa käytämättä jääneestä junalipusta.

>> Lue myös: Tunnetko lentomatkustajan oikeudet? Näissä tilanteissa voit hakea korvauksia

Lähteet: Trafi, Euroopan komissio ja Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miksi lentokoneissa on pyöreäkulmaiset ikkunat?

Tiesitkö syyn? Tämän takia lentokoneissa on pyöreät ikkunat

Lentokoneen moottorit

Tämä tieto helpottaa lentopelkoisia: kone voi laskeutua turvallisesti, vaikka moottorit lakkaisivat toimimasta

Tyhjä penkkirivi

Lisää tilaa lentokoneessa – helppo vinkki, joka auttaa saamaan vapaan penkkirivin lennolla

Faktat lentokoneen happinaamareista

Kuumottavat faktat lentokoneen happinaamareista – näin kauan happea riittää hätätilanteessa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja