Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Oletko sinäkin ihmetellyt tätä? Tästä syystä lentokoneiden ikkunoissa on pienet reiät

Riikka Krenn artikkelin kuva
Lennot
Lentokoneiden ikkunoissa olevien pienten reikien tarkoitus on yllättävän merkittävä.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 09.04.2016
facebook   whatsapp

Tasapainottaa ilmanpainetta ikkunan sisällä

Reikä missään lentokoneen osassa ei kuulosta hyvältä asialta, mutta ikkunoissa olevat pienet reiät ovat todellisuudessa hyvin tärkeitä ja hyödyllisiä, kertoo brittilehti The Sun.

Ison-Britannian valtion ilmailuhallinnon mukaan lentokoneiden ikkunat koostuvat tavallisesti kolmesta paksusta lasista. Lasien väliin jäävä pieni välitila säätelee matkustamon ilmanpainetta ja estää painetta laskemasta lentomatkan aikana liian matalaksi.

Lentokoneen noustessa ilmanpaine koneen ulkopuolella laskee, mutta pysyy korkealla matkustamon sisäpuolella. Suuret paineenvaihtelut tuovat painetta myös ikkunoihin, jotka ovat kovilla erityisesti nousun ja laskun aikana.

Vaikka reikä saattaa näyttää olevan useammassa lasissa, on se oikeasti vain keskimmäisessä. Reiän tärkein tehtävä on antaa ikkunan hengittää eli laskea ilmaa ulos ja tasapainottaa ilmanpainetta lasien välillä. Keskimmäinen lasi toimii myös varaikkunana ulommaisen lasin rikkoutuessa.

Pienellä reiällä on myös toinen tarkoitus, sillä se päästää kosteutta ulos ja estää näin ikkunaa jäätymästä. Sen ansiosta lentokoneen ikkunat eivät myöskään mene helposti huuruun.

Lentokoneissa kaikkien sääntöjen takana on oma tarkoituksensa – tiesitkö miksi lentokoneen valot sammutetaan nousun ja laskun aikana tai miksi kaikissa koneissa on tuhkakupit sauhuttelukiellosta huolimatta? Entä arvaatko miksi pelastusliivit täytetään vasta lentokoneen ulkopuolella?

Lähde: The Sun
Kuva: Riikka Krenn

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.