Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Oletko huomannut, että lentokoneen istuimet ovat lähes aina sinisiä? Tässä selitys

Istockphoto artikkelin kuva
Lennot
Lentokoneiden istuimien sininen väri ei ole sattumaa.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 10.08.2017
facebook   whatsapp

Matkustamot ovat rauhoittavan sinisiä

Lentoyhtiöstä riippumatta lentokoneiden matkustamoissa on tiettyjä yhtäläisyyksiä. Ikkunat ovat pyöreäkulmaiset, niissä on erikoisia pieniä reikiä, eivätkä ne aina välttämättä osu ikkunapaikan matkustajan istuimen kohdalle. Ehkä olet myös huomannut, että lentokoneiden istuimet ovat yleensä sinisiä.

Istuimet on päällystetty sinisen eri sävyillä lähes kaikkien yhtiöiden koneissa – myös niiden, joilla on oma vahva teemaväri. Esimerkiksi brittiläinen halpalentoyhtiö EasyJet tunnetaan oranssista värimaailmastaan, mutta yhtiön koneiden istuimet eivät suinkaan ole kirkuvan oransseja.

Asialle löytyy yksinkertainen selitys. Värien psykologiaan perehtyneiden asiantuntijoiden mukaan sinisellä värillä on rauhoittava vaikutus. Tästä on hyötyä kymmenen kilometrin korkeudessa, kun ahtaassa koneessa matkustaa lentopelkoisia ja tunteet saattavat kuumentua tavallista nopeammin.

Siniseen väriin liitettävät ominaisuudet ovat yleensä luotettavuus, seesteisyys ja rauhallisuus. Siniseen väriin yhdistyvät ihmisten mielissä kirkas taivas ja tyyni meri. Rauhoittavana pidetään myös esimerkiksi vihreää väriä, jota käytetään paljon sairaaloissa.

Tieteellisten tutkimusten mukaan ihmiset jopa tuntevat olonsa viileämmäksi ollessaan sinisen värin ympäröimänä. Testeissä sinisestä lasista tarjoillun juoman katsotaan poistavan janon tehokkaammin – vain koska ihmisten ihmisten mielissä sininen väri liittyy kylmyyteen.

Brittiläinen uutissivusto The Sun kertoo, että 70- ja 80-luvuilla lentokoneissa käytettiin paljon punaisia istuimia. Nämä vaihdettiin kuitenkin nopeasti harmonisempaan värimaailmaan, sillä punaiseen väriin liitetään usein kiukku.

Voidaan myös olettaa, että erityisesti tummansininen on käytännöllinen väri, jossa lika ja tahrat eivät näy helposti.

Lue myös: Tiesitkö? Tämän takia passit ovat tietyn värisiä

Lähde: The Sun
Kuva: Istockphoto

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.