Hyppää sisältöön

Nämä tutut äänet sinäkin olet kuullut lennolla – mutta tiesitkö niiden salaisista merkityksistä?

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 24.11.2023
Lentokoneessa kuullut arkiset äänet muodostavat oman salakielensä.

“Ding!” Näin kilahdukset välittävät viestejä

Usein lentävät matkustajat tunnistavat tutun kilahduksen, joka lentokoneessa kuuluu turvavyövalon syttyessä tai sammuessa. Mutta oletko joskus kiinnittänyt huomiota esimerkiksi kahdesti tai kolmesti toistuviin merkkiääniin?

Lentäjillä on tapana kommunikoida matkustamohenkilökunnan kanssa merkkiäänien avulla, kertoo matkailusivusto Travel + Leisure. “Ding!” -kilahdukset mahdollistavat viestien välityksen matkustamoon ilman kuulutuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käytännöt vaihtelevat lentoyhtiöittäin, eikä matkustajan ole tarkoitus tietää mihin merkkiäänet viittaavat. Lentäjien käyttämien erikoisten termien lisäksi merkkiäänet muodostavat toisenlaisen ilmailualan salakielen.

Nopea, kerran kilahtava merkkiääni viestii yleensä kaikille tutun turvavyövalosta. Se saattaa myös kertoa matkustajan kutsusta henkilökunnalle.

Kahdesti peräkkäin kilahtavan merkkiäänen yleinen merkitys liittyy henkilökunnan keskinäisiin kutsuihin, jotka voivat tarkoittaa mitä tahansa. Kriittisistä tilanteista ei kuitenkaan tällöin ole kyse.

Kun merkkiääni kuuluu kolme kertaa peräkkäin, on se monilla lentoyhtiöillä varoitus kapteenilta matkustamohenkilökunnalle. Kilahdukset saattavat kertoa esimerkiksi voimakkaan turbulenssin lähestymisestä. Etukäteisvaroitus antaa lentoemännille ja stuerteille aikaa keskeyttää tarjoilun.

Merkkiäänissä saattaa olla myös lähes huomaamattomia vivahde-eroja. Kilahdus voi kuulua esimerkiksi vahvemmin tai hiljaisemmin, ja sisältää erilaisia merkityksiä. Yksinkertaisimmillaan kyse voi olla vaikka lentäjien toiveesta saada ohjaamoon kupilliset kahvia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Nämä lennolla kuuluvat pahaenteiset äänet ovat harmittomia – ja nämä taas eivät

Lähde: Travel + Leisure, Daily Mail
Kuva: Inka Khanji

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Halpalentoyhtiö Eurowings avaa uuden reitin Suomesta

Easyjetin lennot Suomesta

Halpalentoyhtiö Easyjet avaa kuusi uutta reittiä Suomesta

Miksi jet lag on pahempi itään matkustettaessa?

Oletko huomannut saman? Jet lag iskee pahemmin itään päin matkustettaessa – tässä syy

Passi

Unohditko passin kotiin? Näin saat uuden matkaa varten

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja