Hyppää sisältöön

Mitä ihmettä – tiesitkö, että lennot kestävät nyt pidempään kuin 40 vuotta sitten?

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 14.01.2017
Ilmailualan kehityksestä huolimatta lennot kestävät nykyään pidempään kuin pari vuosikymmentä sitten.

Hitaampi matkanteko on halvempaa

Lento-alalla teknologia ja kalusto kehittyvät jatkuvasti, mutta yllättäen lentäminen on tänä päivänä hitaampaa kuin ennen vuosituhannen vaihdetta. Esimerkiksi 1970-luvulla suora lento New Yorkista Dallasiin kesti noin kaksi ja puoli tuntia, kun vuonna 2017 sama matka kestää lähes neljä tuntia.

Syy matkanteon hidastumiseen löytyy polttoaineesta. Lentokoneiden polttoaineen hinta nousi rajusti 2000-luvulla, mikä pakotti lentoyhtiöt keksimään keinoja polttoainekustannuksien vähentämiseen. Lisäämällä lentoaikaan vain pari minuuttia voivat yhtiöt säästää jopa miljoonia euroja vuodessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lentonopeutta mietittäessä yhtiöt joutuvat tasapainottelemaan hitauden tuomien säästöjen sekä siitä aiheutuvien kustannusten kanssa. Vaikka hitaammin lentäminen laskee polttoainekuluja, aiheutuu verkkaammasta matkanteosta lisää esimerkiksi henkilöstökustannuksia.

Vaikka lentoyhtiöiden ilmoittamat lentoajat ovat pidentyneet aiemmasta, ei matka-aika todellisuudessa olekaan välttämättä muuttunut. Nykypäivänä lentoyhtiöillä on suuret paineet pysyä aikataulussa, sillä niiden toimia arvioidaan ja vertaillaan jatkuvasti. Ilmoittamalla todellista pidemmän lentoajan yhtiöt saavat itselleen pelivaraa saapua päämääräänsä ajoissa ja näyttää täsmällisiltä, vaikka matkalla tulisikin viivästyksiä. Lentoyhtiöt eivät kuitenkaan ole myöntäneet harjoittavansa tällaista taktikointia.

Lähde: Telegraph
Kuva: Finavia

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lentoyhtiöiden codeshare-yhteistyö

Yllätyitkö, kun varasit lennon ja lähtöportilla odottaakin eri yhtiön kone? Tätä tarkoittaa codeshare-yhteistyö

Pysäköinti Helsinki-Vantaalla

Näin jätät auton parkkiin Helsinki-Vantaalle – tiesitkö, että yksi hotelliyö voi tuoda ilmaisen pysäköinnin loman ajaksi?

Norjan Kirkkoniemi

Finnairilta uusi reitti kesäkaudelle 2025 – lisävuoroja useille reiteille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja