Hyppää sisältöön

Mikään ei ole sattumaa: näin lennoilla näytettävät elokuvat valitaan

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 06.09.2015
Lentokoneiden viihdejärjestelmien elokuvavalikoima ei muodostu käden käänteessä, vaan useimpien yhtiöiden kohdalla takana on ammattilainen, joka kokoaa sopivat elokuvat.

Asiakkaiden toiveet mielessä

Lentokoneiden viihdejärjestelmä on pitkien lentojen pelastus. Elokuvat tuotiinkin lentokoneisiin alun perin pitämään matkustajat rauhallisina ja paikoillaan. Nykyisin syy on yhä sama, mutta samalla asiakkaiden viihtyvyyteen panostetaan entistä enemmän juuri sopivasti valittujen elokuvien avulla, paljastaa australialainen In Daily -verkkolehti.

Pienen kosketusnäytön toiselta puolelta löytyvän elokuvavalikoiman koostaminen vaatii runsaasti pohdintaa, vaikka äkkiseltään saattaisi luulla kyseessä olevan vain sen hetken suosituimpien elokuvien kokoelman.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

In Dailyn haastattelema, lentokoneissa näytettävistä elokuvista vastaava Betsy Hamlin paljastaa, kuinka lennonaikainen viihde valikoituu. Liikkeelle lähdetään lajittelemalla pois selvästi lentokoneeseen sopimattomat aiheet, kuten lento-onnettomuuksia käsittelevät elokuvat.

– Poikkeuksiakin löytyy, sillä esimerkiksi Virgin Atlanticilla on näytetty elokuvia, joissa lentokone putoaa. Näitä olivat esimerkiksi Cast Away – Tuuliajolla sekä Flight – Lento, Hamlin kertoo lehden haastattelussa.

Lentokoneissa vältetään Hamlinin mukaan myös muunlaisia onnettomuuselokuvia. Myöskään poliittisia ja muuten räjähdysherkkiä aiheita käsittelevät elokuvat eivät sovi näytettäviksi lentokoneissa. Lisäksi elokuvien valaistus vaikuttaa valintaan, sillä pimeitä elokuvia on hankala katsoa pieneltä näytöltä.

Elokuvia sensuroidaan usein

Hamlinin mukaan elokuvat valitaan pääasiassa lentoyhtiön, matkakohteiden sekä yhtiön kotimaan mukaan. Elokuvia valitessa tulee huomioida myös erilaisten elokuvatyyppien suosio eri puolilla maailmaa sekä mahdolliset kulttuurisidonnaiset tavat.

Lentoyhtiöt toivovat mieluummin toiminta- ja tieteiselokuvia kuin komedia- ja draamaelokuvia, sillä esimerkiksi suosittu Hollywood-komedia ei välttämättä toimi kaikkialla maailmassa. Myös koko perheen elokuvat ja animaatiot kuuluvat tavallisesti lentokoneiden elokuvavalikoimaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hamlinin mukaan elokuvia sensuroidaan myös erityisesti lentokonekäyttöä varten, sillä esimerkiksi kirosanoja, seksikohtauksia, lento-onnettomuuksia ja väkivaltaa voidaan siistiä elokuvista.

– Muun muassa Kuwait Airways, Saudia ja Turkish Airlines saattavat sensuroida elokuvista myös naisten paljaita ruumiinosia ja suutelukohtauksia, Hamlin kertoo.

Vaikka elokuvia ei valita lentokoneisiin aina suosion mukaan, vaikuttavat elokuva-alan merkittävimmät palkinnot suoraan siihen, näytetäänkö elokuvia lentokoneissa vai ei. Oscarin saanut elokuva päätyykin todennäköisesti myös lentokoneiden viidejärjestelmään.

Lähde: In Daily
Kuva: Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä ovat lentokoneen spoilerit?

Tätä outoa näkyä sinäkin olet ihmetellyt lentokoneen ikkunasta – miksi siivestä aukeaa ilmassa huojuvia luukkuja?

Lentokoneen moottorit

Tämä tieto helpottaa lentopelkoisia: kone voi laskeutua turvallisesti, vaikka moottorit lakkaisivat toimimasta

Faktat lentokoneen happinaamareista

Kuumottavat faktat lentokoneen happinaamareista – näin kauan happea riittää hätätilanteessa

Voiko lentokoneessa siirtyä tyhjälle paikalle omin luvin?

Voiko lentokoneessa vaihtaa paikkaa omin luvin? Toimi näin, jos bongaat paremman istuimen vapaana

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja