Hyppää sisältöön

Matkailualan unelmatyö ei sovi jokaiselle – näitä ominaisuuksia lentoemänniltä edellytetään

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 10.11.2023
Matkustamohenkilökunnan työ on vaativaa, mistä syystä lentoemäntien on oltava joustavia mutta tarkkoja sekä kyettävä sopeutumaan tilanteisiin nopeasti.

Vaihtelevia tilanteita ja yllättäviä haasteita

Lentoemännän työ kiehtoo monia, sillä loistavat matkustusmahdollisuudet, kansainvälinen työilmapiiri ja vaihtelevat työpäivät ovat asioita, jotka saavat monet haaveilemaan työpaikasta lentokoneessa.

Finnairin lentoemäntänä työskentelevän Karoliina Åman-Yildizin mukaan matkustamohenkilökunnan työ vaatii tiettyjä luonteenpiirteitä, sillä kuka tahansa ei pärjää lentoemännän ammatissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Tärkeintä on äärettömän hyvä tiimityökyky, sillä työkaverit vaihtuvat koko ajan, eikä samojen ihmisten kanssa pääse lentämään juuri koskaan toista kertaa. Ennen lentoa meillä on lyhyt yhteinen ohjeistus, ja siinä ajassa pitää luoda luottamus joka kestää kaikissa mahdollisissa tilanteissa, Åman-Yildiz kuvailee.

Lisäksi hyvä kommunikaatiokyky, asiakaspalveluhenkisyys sekä tietynlainen jämäkkyys ovat lentoemännän mukaan piirteitä, joita matkustamohenkilökunnan jäseniltä edellytetään.

– Tässä työssä on hyvin tärkeää kyetä sopeutumaan muuttuviin tilanteisiin. Koskaan ei voi tietää mitä maailmalla käy tai mitä lennon aikana tapahtuu vaikkapa säätilassa, ja siinä tilanteessa on pystyttävä olemaan joustava. Samalla täytyy kuitenkin kyetä noudattamaan sääntöjä tarkasti, sillä tämä on yksi maailman säännellyimpiä työpaikkoja.

Kielitaito hyvin merkittävässä roolissa

Matkustamohenkilökunnalta odotetaan tietysti myös hyvää kielitaitoa. Åman-Yildizin mukaan matkustamohenkilökunnan koulutus järjestetään kokonaan englanniksi, ja vaikka hän työskentelee suomalaisen lentoyhtiön palveluksessa, suomea käytetään lopulta melko vähän. Myös Finnairin koneissa virallinen kieli on englanti.

– Englanti on kaikkein yleisin kieli, mutta käytän myös jonkin verran ruotsia, vähän japania ja lisäksi osaan muutamia sanoja kiinaa. Turkkia olen päässyt käyttämään muutaman kerran ja nyt olen ryhtynyt opiskelemaan ranskaa. Tässä työssä pääsee kyllä käyttämään kaikkia kieliä, mitä osaa, Åman-Yildiz vakuuttaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentoemäntien tehtäviin kuuluu fyysisesti vahvojen matkustajien löytäminen

Lentoemännillä on hyvä syy silmäillä matkustajien vartaloita – sovitko sinä salaiseen koodiin ABP?

Viisi asiaa, joiden takia matkustaja voidaan poistaa lennolta

Lentoemäntä paljastaa 5 syytä, joiden takia matkustaja voidaan heittää ulos lennolta – yhteen et voi itse vaikuttaa

Alkoholijuomat lennolla

Lentoemännän 5 paljastusta: mitä alkoholia juovista matkustajista todella ajatellaan

Miksi lentoemännät inhoavat Coca Cola Lightia?

Lentoemäntä kertoo, minkä yllättävän juoman tarjoileminen on vastenmielisintä – tilaatko sinäkin aina tämän?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja