Hyppää sisältöön

Matkailija, tiesitkö miksi selkänojat on nostettava lennolla nousun ja laskun aikana?

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 13.03.2016
Lentokoneen istuinten selkänojien on oltava pystyasennossa nousun ja laskun aikana.

Sääntöjen takana on tiukkoja faktoja

Erityisesti pitkillä lennoilla monet matkustajat laskevat istuintensa selkänojat alas saadakseen nukuttua paremmin. Nousun ja laskun aikana selkänojien on kuitenkin oltava pystyasennossa – tiesitkö miksi?

Moni lentomatkustaja on saattanut ihmetellä matkustamohenkilökunnan tapaa huomauttaa istuimen selkänojan pienimmästäkin kallistuksesta nousun ja laskeutumisen alkaessa. Säännön takaa löytyvä selitys liittyy luonnollisesti matkustajien turvallisuuteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ison-Britannian ilmailuviranomainen Civil Aviation Authority (CAA) kertoo The Independent -uutissivustolle, etteivät matkustajat pääse oikeaoppiseen hätälaskuasentoon mikäli selkänojat on laskettu alas.

Hätälaskuasennossa matkustajat painavat pään polviin tai edessä olevan istuimen selkänojaa vasten. Hätälaskuasento perustuu kattaviin tutkimuksiin sekä lento-onnettomuuksissa saatujen vammojen analyyseihin.

Nousujen ja laskujen tiedetään olevan lentojen riskialttiimpia vaiheita. Lentokonevalmistaja Boeingin tekemän tutkimuksen mukaan vuosien 2004 ja 2013 välillä sattuneista kuolettavista lento-onnettomuuksista jopa 58 prosenttia tapahtui nousun tai laskun aikana.

22 prosenttia onnettomuuksista sattui lentokoneen ollessa lähdössä kiitoradalta, ja 10 prosenttia puolestaan koneen jo laskeuduttua kiitoradalle. Vain 10 prosenttia tapahtui ilmassa.

Myös lentokoneen valojen sammuttamiselle nousun ja laskun aikana on painavat syyt.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: The Independent

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pysäköinti Helsinki-Vantaalla

Näin jätät auton parkkiin Helsinki-Vantaalle – tiesitkö, että yksi hotelliyö voi tuoda ilmaisen pysäköinnin loman ajaksi?

Norjan Kirkkoniemi

Finnairilta uusi reitti kesäkaudelle 2025 – lisävuoroja useille reiteille

Lentokoneen jättöpyörre

Näkymätön vaara säikäyttää kokeneenkin lentäjän – jättöpyörre voi kääntää lentokoneen ympäri

Lentokone

Joko tiesit, miksi lentokoneet ovat lähes aina valkoisia? Tämän takia värillä on väliä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja