hero taustakuva

Lentoturvallisuus ei ole leikin asia! Lentäjä ja perämies eivät syö samaa ruokaa – ja kolme muuta kiinnostavaa faktaa

Inka Khanji artikkelin kuva
Lennot
Lentäminen on yksi turvallisimmista matkustusmuodoista, mistä syystä siihen liittyy rutkasti erilaisia turvallisuussääntöjä. Tiesitkö jo näistä?
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 29.12.2017
facebook   whatsapp

1. Lentäjä ja perämies eivät syö samaa ruokaa

Ruokamyrkytykset ovat matkailijoille valitettavankin tuttuja, eivätkä myöskään perämiehet tai lentäjät ole immuuneja ruokamyrkytyksille. Molempien konetta ohjaavien henkilöiden sairastuminen voisi vaarantaa lennon turvallisuuden, mistä syystä molempien samanaikaista ruokamyrkytystä pyritään välttämään tarjoamalla heille eri ruokaa.

Useiden lentoyhtiöiden sääntöjen mukaan lentäjä ja perämies eivät siis turvallisuussyistä saa syödä samaa ruokaa.

2. Lentokoneet on suunniteltu kestämään salamaniskut

Salaman iskeminen lentokoneeseen on monien matkustajien painajainen, mutta maalatuilla kauhukuvilla on vain vähän todellisuuspohjaa. Lentokoneisiin voi osua ja toisinaan osuukin salamoita, sillä erään arvion mukaan salama iskee yksittäiseen lentokoneeseen kerran tuhatta lentotuntia kohden.

Salamaniskut eivät kuitenkaan tavallisesti aiheuta koneisiin minkäänlaisia vaurioita, koska lentokoneiden rakenteet toimivat mainioina ukkosenjohdattimina. Lentokoneiden turvatestauksessa testataan myös koneiden salamankestävyys.

3. Valot himmennetään turvallisuuden vuoksi

Moni matkustaja saattaa ihmetellä matkustamon valojen himmentämistä nousun ja laskeutumisen aikana. Syynä tähänkin on turvallisuus, sillä valoja himmentämällä on tarkoitus totuttaa matkustajien silmät hämärään, jolloin he erottavat mahdollisessa onnettomuustilanteessa varauloskäyntien valo-opasteet paremmin.

Valot himmennetään juuri nousun ja laskun aikana, sillä silloin riski onnettomuudelle on suurempi kuin varsinaisen lennon aikana.

4. Lentokoneen vessan saa auki myös ulkopuolelta

Tämä tieto voi tulla ikävänä joillekin matkustajille, mutta turvallisuussyihin nojaten lentokoneen vessan voi avata myös ulkopuolelta. Matkustamohenkilökunnan on päästävä wc-tiloihin hätätilanteessa, mistä syystä vessat on pakko saada auki myös ulkopuolelta käsin.

Lähde: Finavia
Kuva: Inka Khanji

Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

 1. Lentäjä ja perämies?!? Perämieskö ei ole lentäjä? Kaupallisella matkustajalennolla on yleensä 2 lentäjää, kapteeni ja perämies, osalla pidemmistä kaukolennoista voi ilmailulaissakin määriteltyjen pakollisten lepovuorojen takia olla myös kolmas lentäjä. Ja nyt seuraa tämän tietoiskun järkyttävä osuus: perämies lentää puolet lennoista, ihan itse omin pikku kätösin… :)))


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.