hero taustakuva

Kannattaako business-luokasta maksaa? Näin yleisimmät matkustusluokat eroavat toisistaan

SAS artikkelin kuva
Lennot
Yleisimmät erot business- ja economy-matkustusluokkien välillä liittyvät matkustusmukavuuteen sekä ruokatarjoiluihin.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 30.03.2017
facebook   whatsapp
Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Lentomukavuus vaikuttaa erityisesti pitkillä lennoilla

Lento business-luokassa kiinnostaa monia matkailijoita, mutta tavallista paremman lentoluokan korkea hinta saa useimmat kuitenkin tyytymään economy-luokkaan. Erityisesti lyhyillä lennoilla turistiluokka on monille riittävä, mutta kerran business-luokan palveluita maistettuaan voi olla hankala tyytyä tavalliseen lentoluokkaan.

Matkustusluokkien määrittely on lentoyhtiökohtaista, joten luokkien nimet ja niihin sisältyvät palvelut vaihtelevat lentoyhtiöiden mukaan. Tavallisimpia luokkia ovat turistiluokkaa tarkoittava economy-luokka sekä business-luokka, mutta niiden lisäksi myös esimerkiksi economy plus, premium economy sekä tietysti first class -vaihtoehdot ovat käytössä monilla lentoyhtiöillä.

Lue, kuinka turisti- ja business-luokat eroavat toisistaan!

Turistiluokassa on vähiten tilaa

Jalkatila ja istuinmukavuus ovat tärkeitä erityisesti pitkillä lennoilla, ja halvimmassa turisti- eli economy-luokassa jalkatilaa on kaikkein vähiten. Myös istuin on perustasoa, eikä erityisiä mukavuuksia kannata odottaa.

Lisäksi turistiluokan palvelut ovat hyvin karsitut. Nykyisin esimerkiksi Euroopan sisäisillä lennoilla economy-luokan palvelut saattavat rajoittua pelkkään kahviin tai teehen. Jotkut lentoyhtiöt tarjoilevat lyhyillä lennoilla yhä pientä purtavaa, esimerkiksi sämpylän, mutta useimmat yhtiöt ovat siirtyneet pelkkään juomatarjoiluun.

Lentolipun hintaan sisältyy lämmin ruoka economy-luokassa matkustaessa pitkillä mannertenvälisillä lennoilla, jolloin turistiluokassa voi nauttia myös viihdejärjestelmästä.

Turistiluokan yksinkertaiset palvelut ovat riittäviä monille matkustajille, sillä lentomukavuutta voi parantaa helposti varautumalla etukäteen: omat eväät ja esimerkiksi mukaan otettu niskatyyny tekevät lennosta huomattavasti mukavamman.

Business-luokka takaa usein pääsyn loungeen

Business-luokka tarjoaa turistiluokkaa huomattavasti paremmat mukavuudet, ja on sen vuoksi laatua kaipaavien lentomatkustajien valinta. Matka on erilainen jo lentokentällä, sillä business-luokan lippu takaa usein nopean lähtöselvityksen, turvatarkastuksen ja koneeseen nousun. Lisäksi valtaosa lentoyhtiöistä tarjoaa business-luokan matkustajille ilmaisen sisäänpääsyn lentokenttäloungeen.

Lentomukavuus on business-luokassa eri luokkaa kuin turistiluokassa: tilaa on enemmän, sillä penkit ovat tavallisia istuimia leveämmät ja selkänojat kallistuvat tavallista taaemmas, kaukolennoilla jopa kokonaan vaakatasoon. Mikäli kyseessä on pieni lentokone jossa business-luokan istuimet ovat samanlaisia kuin turistiluokassa, on kolmesta penkistä keskimmäinen usein jätetty tyhjäksi.

Yhtiöiden tavoitteena on tehdä business-luokan lentomatkasta mahdollisimman viihtyisä. Virvokkeita ja kuumia pyyhkeitä jaetaan jo ennen koneen nousua, ja ruokatarjoilu on toista luokkaa kuin turistiluokassa. Jotkut yhtiöt tarjoavat kaukolennoilla huippukokkien suunnittelemia menuja, minkä lisäksi myös viinit ovat usein huippuluokkaa.

>> Lue myös: Helsinki-Vantaan lentokenttälounget esittelyssä – rentoudu ennen matkaa!

Lähde: Finavia
Kuva: SAS

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

  Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.