Hyppää sisältöön

Kannattaako business-luokasta maksaa? Näin yleisimmät matkustusluokat eroavat toisistaan

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 30.03.2017
Yleisimmät erot business- ja economy-matkustusluokkien välillä liittyvät matkustusmukavuuteen sekä ruokatarjoiluihin.

Lentomukavuus vaikuttaa erityisesti pitkillä lennoilla

Lento business-luokassa kiinnostaa monia matkailijoita, mutta tavallista paremman lentoluokan korkea hinta saa useimmat kuitenkin tyytymään economy-luokkaan. Erityisesti lyhyillä lennoilla turistiluokka on monille riittävä, mutta kerran business-luokan palveluita maistettuaan voi olla hankala tyytyä tavalliseen lentoluokkaan.

Matkustusluokkien määrittely on lentoyhtiökohtaista, joten luokkien nimet ja niihin sisältyvät palvelut vaihtelevat lentoyhtiöiden mukaan. Tavallisimpia luokkia ovat turistiluokkaa tarkoittava economy-luokka sekä business-luokka, mutta niiden lisäksi myös esimerkiksi economy plus, premium economy sekä tietysti first class -vaihtoehdot ovat käytössä monilla lentoyhtiöillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue, kuinka turisti- ja business-luokat eroavat toisistaan!

Turistiluokassa on vähiten tilaa

Jalkatila ja istuinmukavuus ovat tärkeitä erityisesti pitkillä lennoilla, ja halvimmassa turisti- eli economy-luokassa jalkatilaa on kaikkein vähiten. Myös istuin on perustasoa, eikä erityisiä mukavuuksia kannata odottaa.

Lisäksi turistiluokan palvelut ovat hyvin karsitut. Nykyisin esimerkiksi Euroopan sisäisillä lennoilla economy-luokan palvelut saattavat rajoittua pelkkään kahviin tai teehen. Jotkut lentoyhtiöt tarjoilevat lyhyillä lennoilla yhä pientä purtavaa, esimerkiksi sämpylän, mutta useimmat yhtiöt ovat siirtyneet pelkkään juomatarjoiluun.

Lentolipun hintaan sisältyy lämmin ruoka economy-luokassa matkustaessa pitkillä mannertenvälisillä lennoilla, jolloin turistiluokassa voi nauttia myös viihdejärjestelmästä.

Turistiluokan yksinkertaiset palvelut ovat riittäviä monille matkustajille, sillä lentomukavuutta voi parantaa helposti varautumalla etukäteen: omat eväät ja esimerkiksi mukaan otettu niskatyyny tekevät lennosta huomattavasti mukavamman.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Business-luokka takaa usein pääsyn loungeen

Business-luokka tarjoaa turistiluokkaa huomattavasti paremmat mukavuudet, ja on sen vuoksi laatua kaipaavien lentomatkustajien valinta. Matka on erilainen jo lentokentällä, sillä business-luokan lippu takaa usein nopean lähtöselvityksen, turvatarkastuksen ja koneeseen nousun. Lisäksi valtaosa lentoyhtiöistä tarjoaa business-luokan matkustajille ilmaisen sisäänpääsyn lentokenttäloungeen.

Lentomukavuus on business-luokassa eri luokkaa kuin turistiluokassa: tilaa on enemmän, sillä penkit ovat tavallisia istuimia leveämmät ja selkänojat kallistuvat tavallista taaemmas, kaukolennoilla jopa kokonaan vaakatasoon. Mikäli kyseessä on pieni lentokone jossa business-luokan istuimet ovat samanlaisia kuin turistiluokassa, on kolmesta penkistä keskimmäinen usein jätetty tyhjäksi.

Yhtiöiden tavoitteena on tehdä business-luokan lentomatkasta mahdollisimman viihtyisä. Virvokkeita ja kuumia pyyhkeitä jaetaan jo ennen koneen nousua, ja ruokatarjoilu on toista luokkaa kuin turistiluokassa. Jotkut yhtiöt tarjoavat kaukolennoilla huippukokkien suunnittelemia menuja, minkä lisäksi myös viinit ovat usein huippuluokkaa.

>> Lue myös: Helsinki-Vantaan lentokenttälounget esittelyssä – rentoudu ennen matkaa!

Lähde: Finavia
Kuva: SAS

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä ovat lentoyhtiöallianssit?

Mitkä ihmeen lentoyhtiöallianssit? Katso esittelyt ja nappaa rahanarvoiset edut

Nainen ja mies ottamassa selfietä lentoasemalla.

Nämä ovat Euroopan täsmällisimmät lentoyhtiöt – espanjalaiset kärjessä

Nainen nojaamassa kaiteeseen matkalaukun kanssa lentokoneen liukukäytävällä.

Nämä lennot eivät myöhästele: katso lista maailman täsmällisimmistä lentoyhtiöistä

Qatar Airways

Tässä ovat maailman 10 parasta lentoyhtiötä – kuinka montaa olet kokeillut?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja