Hyppää sisältöön

Internet yleistyy lennoilla

Rantapallo Päivitetty: 19.06.2012
Surffaillen perille - langattomasta internetistä tulee hitaasti mutta varmasti osa jokapäiväistä lentomatkustusta.

Verkko lisää työtehoa ja viihdettä

Liikematkustajalle internetyhteys lentomatkan aikana tarkoittaa mahdollisuutta tehdä töitä, lomailijalle parantuvaa viihdykevalikoimaa ja miehistölle parempia viestintäyhteyksiä.

Lentoyhtiöille luvassa on sen sijaan sekä taloudellisia että teknologisia haasteita, kun koneiden varustus on päivitettävä vastaamaan uusia teknisiä vaatimuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Internetyhteys edellyttää panostuksia

Kotiolosuhteissa langattoman verkkoyhteyden virittäminen on varsin vaivatonta. Tavallisen wlan-yhteyden saa kuntoon parhaimmillaan kymmenessä minuutissa, eikä rahaa modeemiinkaan kulu muutamaa kymppiä enempää.

Kilometrien korkeudessa asiat kuitenkin mutkistuvat. Jo pelkästään vaadittavan laitteiston asentaminen on paitsi kallista, myös aikaavievää puuhaa.

– Operaatio kestää yleensä neljästä kuuteen päivään, sanoo Åsa Larsson verkkoyhteyksiä koneisiinsa jo asentaneelta Norwegianilta.

Lisäksi vanhempiin konemalleihin on usein tarpeen tehdä muitakin laitteistopäivityksiä, mikä pidentää huoltoaikaa entisestään. Pelkkä laitteisto ei kuitenkaan riitä.

– Lentoyhtiö sijoittaa infrastruktuuriin ja varustaa koneet tarvittavalla tekniikalla. Ulkopuolinen operaattori huolehtii varsinaisesta yhteydestä ja myös laskuttaa suoraan sen käytöstä, Lufthansan Aage Dünhaupt toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Byrokratia rajoittaa

Myös valtio, jonka ilmatilassa internetiä käytetään, voi lyödä kapuloita rattaisiin. Matkustaja ei usein tule ajatelleeksi, kuinka monen maan ilmatilan halki matkan aikana kiidetään. Eri valtioiden säännökset on kuitenkin huomioitava verkkoyhteyksiä suunniteltaessa.

– Meidän ei ollut realistista puhua yhteyden käyttöönotosta ennen kuin operaattori pääsi Kiinan hallinnon kanssa sopimukseen, sillä valtaosa pitkän matkan koneistamme lentää Kiinan ilmatilan halki, selventää Finnairin matkustamoviihteestä ja –turvallisuudesta vastaava Sami Sievä.

Matkustajalle luvassa monia mahdollisuuksia

Matkustajan kannalta lentokoneen internetyhteys avaa ovia, jotka ovat aiemmin pysyneet suljettuina. Eniten puhetta on riittänyt liikematkailijoiden mahdollisuuksista. Työmatkailija voi tehostaa ajankäyttöään huomattavasti, kun sähköpostit ja dokumentit liikkuvat esteettä matkustuskorkeudesta huolimatta.

Lomamatkailijalle luvassa on entistä parempaa viihdykettä. Sievän mukaan yhteys internetiin voi mullistaa tulevaisuudessa koko lentomatkan viihdekonseptin.

– Muutaman kymmenen elokuvan sijaan matkustajalla saattaa tulevaisuudessa olla mahdollisuus valita suosikkinsa käytännössä rajattomasta valikoimasta.

Internetyhteyttä hyväksikäyttämällä myös koneen miehistön ja maan pinnalla työskentelvän henkilöstön välinen viestintä tehostuu.

– Esimerkiksi tieto lennon myöhästymisestä voidaan tulevaisuudessa välittää entistä tehokkaammin toiselle koneelle, joka odottaa kyytiinsä jatkolennolle kiirehtivää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Varustelutaso vaihtelee mutta suunta on selvä

Internetyhteyksien tarjonnan kannalta lentoyhtiöissä on suuria eroja. Esimerkiksi Norwegian tarjoaa ilmaisen netin jo nyt monilla Euroopan sisäisillä lennoilla, kun taas Lufthansalla lentäessä internetiä pääsee käyttämään ainoastaan pidemmillä lennoilla ja silloinkin vain maksua vastaan. Finnairin koneissa ei puolestaan wlan-yhteyksiä ole vielä lainkaan.

Trendi on kuitenkin selvä: tarjonta paranee lentoyhtiöstä riippumatta. Norwegianin tavoitteena on varustaa puolet laivueestaan nettiyhteyksillä vuoden 2011 loppuun mennessä, Lufthansa puolestaan pyrkii tulevaisuudessa asentamaan yhteydet kaikkiin pitkän matkan lentokoneisiinsa ja Finnairkin on jo hankkinut koneita, jotka ovat teknologiansa puolesta internetyhteyksiin valmiita.

Rantapallon lentohaku: www.rantapallo.fi/lennot/
Teksti: Kalle Jokinen
Kuva: Norwegian

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yksin jätetty matkalaukku

Lentokentällä hylättynä seisova matkalaukku on kylmäävä näky – näin tilanteessa toimitaan

Mitä ovat lentokoneen spoilerit?

Tätä outoa näkyä sinäkin olet ihmetellyt lentokoneen ikkunasta – miksi siivestä aukeaa ilmassa huojuvia luukkuja?

Miksi lentokoneissa on pyöreäkulmaiset ikkunat?

Tiesitkö syyn? Tämän takia lentokoneissa on pyöreät ikkunat

Lentokoneen moottorit

Tämä tieto helpottaa lentopelkoisia: kone voi laskeutua turvallisesti, vaikka moottorit lakkaisivat toimimasta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja