Hyppää sisältöön

Haaveiletko pääsystä Airbusin puikkoihin? Se on helpompaa kuin kuvittelet!

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 15.12.2015
Haaveiletko pääsystä lentokoneen ohjaimiin? Kokemus aidolla Airbus 320:llä lentämisestä voi olla lähempänä kuin kuvitteletkaan, sillä tämän hauskan elämyksen voi kokea yllättävän aitona myös simulaattorissa.

Simulaattorissa kuka tahansa voi olla lentokapteeni

Visiitti lentosimulaattorissa on kiinnostava kurkistus kulisseihin. Kuka tahansa yksityishenkilö voi kokeilla lentämistä laitteella, jonka toiminnot ovat lähes samat kuin ammattikäyttöön tarkoitetuissa simulaattoreissa, joita pilotit käyttävät työnsä harjoitteluun. Lentämisen tunnelmaan on yllättävän vaivatonta päästä nousematta maan kamaralta mihinkään.

Rantapallo pääsi testaamaan Airbus-simulaattoria Helsingin Salmisaaressa, jossa Takeoff Simulations pyörittää Suomen oloissa ainutlaatuista kaikille avointa 180 asteen näytöllä varustettua lentosimulaattoria.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Takeoffin simulaattori on kiinteäalustainen Airbus A320 -simulaattori, joka sopii yhtä lailla ammattilaisten, ilmailuharrastajien kuin ensikertalaistenkin käyttöön. A320 on monelle tuttu matkustajan perspektiivistä – kyseessä on yksi maailman yleisimmistä matkustajakonemalleista.

Kokemus on yllättävän todentuntuinen. Ihmisen aivot on 180 asteen näytön avulla helppo huijata uskomaan liikkeeseen, jota ei todellisuudessa tapahdu muualla kuin valkokankaalla.

Takeoff-simulaattori
180-asteinen valkokangas luo keinotodellisuuden, joka saa aivot uskomaan liikkeeseen.
Lentosimulaattori
Matkustajat pääsevät mukaan seuraamaan ohjaamon toimia.

Lentosimulaattorilla voi lentää minne tahansa

Takeoff on toiminut Salmisaaressa noin vuoden ajan. Yrittäjä Panu Fabritius kertoo lentosimulaattorikäynnin olevan suosittu esimerkiksi polttareiden, pikkujoulujen tai erilaisten virkistyspäivien ohjelmanumerona.

– Ilmassa on ihan toisenlainen maailma ja lentäminen vaatii jatkuvaa opiskelua ja sisäistämistä. Matkustajakoneen ohjaaminen on monen unelma.

Simulaattorissa lähes kaikki hallintalaitteet toimivat kuten oikeissa lentokoneissa: hydrauliikka, sähköt, paineistus, äänimaailma. Lentoreitin ja ulkona näkyvän maiseman voi valita itse. Joku tahtoo lentää Helsingin yllä, toinen haaveilee kaukomaista. Laitteessa on kaikkiaan 24 000 lentokentän valikoima ja kartoissa on simuloituna koko maailma.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Ryhmien lisäksi myös aivan yksittäiset ihmiset tai vanhemmat lapsineen saattavat innostua kokeilemaan lentämistä. Lentäminen on hauskaa nimenomaan kun teet sitä itse, sanoo Fabritius.

Lentämään mahtuu yksi henkilö kerrallaan, mutta seuraamaan voi tulla suuremmallakin joukolla. Aiempaa kokemusta ei tarvita. Myöskään ikärajaa ei ole, vaan ainoa rajoite on, että polkimille on hankala yltää jos pituutta on vielä kovin vähän. Poljinten käyttöön saa kuitenkin tarvittaessa apua.

Takeoff-lentosimulaattori
Lentosimulaattorin laitteet jäljittelevät alkuperäistä lähes täydellisesti.
Takeoff-simulaattori
Lentokoneen mittarien tulkinta vaatii ammattitaitoa.

Simulaattorista voi hakea apua myös lentopelkoon

Lentosimulaattori voi tuoda myös helpotusta lentopelosta kärsivän matkustukseen.

– Lentopelkokurssi on saanut hyvää palautetta. Siinä mennään läpi konkreettisia asioita, jotta asiakas ymmärtää lentämiseen liittyviä prosesseja paremmin. Tähän kurssiin ei liity mitään psykologisia näkökulmia vaan keskitymme ympäristöön ja tekniikkaan, kertoo Fabritius.

Lentopelkokurssin aikana käydään läpi lentokoneen toimintoja ja erilaisia hätätilanteita taustoineen. Pelosta kärsivää voi helpottaa esimerkiksi tarkka tieto siitä, mistä lentokoneen erilaiset äänet johtuvat. Näin aidossa tilanteessa ei tarvitse enää arvailla, mistä mikäkin ääni johtuu ja ovatko ne normaaleja vai onko syytä huolestua. Kurssilla käsitellään myös erilaisia sääolosuhteita ja niiden vaikutusta lentoturvallisuuteen.

Takeoff
Kapteeni Uljas ja perämies Fabritius valmiina lähtöön.

Tältä näyttää lentosimulaattorissa

Rantapallo pääsi testaamaan Takeoff-simulaattoria Panu Fabritiuksen ohjauksessa. Kokemus on yllättävän todentuntuinen sekä ohjaajan että matkustajien näkökulmasta. Katso videolta, kuinka Rantapallon Jani Uljaksen ensimmäinen nousu Airbusin puikoissa sujui!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti ja kuvat: Riikka Krenn

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hamadin kansainvälinen lentoasema Qatarin Dohassa

Tässä ovat vuoden 2024 parhaat lentoasemat – katso tuore Top 10

Helsinki-Vantaan lentoasema

Matkustajat valitsivat: Helsinki-Vantaa Pohjois-Euroopan paras lentoasema

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lentoyhtiöiden codeshare-yhteistyö

Yllätyitkö, kun varasit lennon ja lähtöportilla odottaakin eri yhtiön kone? Tätä tarkoittaa codeshare-yhteistyö

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja