Haaveiletko pääsystä Airbusin puikkoihin? Se on helpompaa kuin kuvittelet!
Simulaattorissa kuka tahansa voi olla lentokapteeni
Visiitti lentosimulaattorissa on kiinnostava kurkistus kulisseihin. Kuka tahansa yksityishenkilö voi kokeilla lentämistä laitteella, jonka toiminnot ovat lähes samat kuin ammattikäyttöön tarkoitetuissa simulaattoreissa, joita pilotit käyttävät työnsä harjoitteluun. Lentämisen tunnelmaan on yllättävän vaivatonta päästä nousematta maan kamaralta mihinkään.
Rantapallo pääsi testaamaan Airbus-simulaattoria Helsingin Salmisaaressa, jossa Takeoff Simulations pyörittää Suomen oloissa ainutlaatuista kaikille avointa 180 asteen näytöllä varustettua lentosimulaattoria.
Takeoffin simulaattori on kiinteäalustainen Airbus A320 -simulaattori, joka sopii yhtä lailla ammattilaisten, ilmailuharrastajien kuin ensikertalaistenkin käyttöön. A320 on monelle tuttu matkustajan perspektiivistä – kyseessä on yksi maailman yleisimmistä matkustajakonemalleista.
Kokemus on yllättävän todentuntuinen. Ihmisen aivot on 180 asteen näytön avulla helppo huijata uskomaan liikkeeseen, jota ei todellisuudessa tapahdu muualla kuin valkokankaalla.
Lentosimulaattorilla voi lentää minne tahansa
Takeoff on toiminut Salmisaaressa noin vuoden ajan. Yrittäjä Panu Fabritius kertoo lentosimulaattorikäynnin olevan suosittu esimerkiksi polttareiden, pikkujoulujen tai erilaisten virkistyspäivien ohjelmanumerona.
– Ilmassa on ihan toisenlainen maailma ja lentäminen vaatii jatkuvaa opiskelua ja sisäistämistä. Matkustajakoneen ohjaaminen on monen unelma.
Simulaattorissa lähes kaikki hallintalaitteet toimivat kuten oikeissa lentokoneissa: hydrauliikka, sähköt, paineistus, äänimaailma. Lentoreitin ja ulkona näkyvän maiseman voi valita itse. Joku tahtoo lentää Helsingin yllä, toinen haaveilee kaukomaista. Laitteessa on kaikkiaan 24 000 lentokentän valikoima ja kartoissa on simuloituna koko maailma.
– Ryhmien lisäksi myös aivan yksittäiset ihmiset tai vanhemmat lapsineen saattavat innostua kokeilemaan lentämistä. Lentäminen on hauskaa nimenomaan kun teet sitä itse, sanoo Fabritius.
Lentämään mahtuu yksi henkilö kerrallaan, mutta seuraamaan voi tulla suuremmallakin joukolla. Aiempaa kokemusta ei tarvita. Myöskään ikärajaa ei ole, vaan ainoa rajoite on, että polkimille on hankala yltää jos pituutta on vielä kovin vähän. Poljinten käyttöön saa kuitenkin tarvittaessa apua.
Simulaattorista voi hakea apua myös lentopelkoon
Lentosimulaattori voi tuoda myös helpotusta lentopelosta kärsivän matkustukseen.
– Lentopelkokurssi on saanut hyvää palautetta. Siinä mennään läpi konkreettisia asioita, jotta asiakas ymmärtää lentämiseen liittyviä prosesseja paremmin. Tähän kurssiin ei liity mitään psykologisia näkökulmia vaan keskitymme ympäristöön ja tekniikkaan, kertoo Fabritius.
Lentopelkokurssin aikana käydään läpi lentokoneen toimintoja ja erilaisia hätätilanteita taustoineen. Pelosta kärsivää voi helpottaa esimerkiksi tarkka tieto siitä, mistä lentokoneen erilaiset äänet johtuvat. Näin aidossa tilanteessa ei tarvitse enää arvailla, mistä mikäkin ääni johtuu ja ovatko ne normaaleja vai onko syytä huolestua. Kurssilla käsitellään myös erilaisia sääolosuhteita ja niiden vaikutusta lentoturvallisuuteen.
Tältä näyttää lentosimulaattorissa
Rantapallo pääsi testaamaan Takeoff-simulaattoria Panu Fabritiuksen ohjauksessa. Kokemus on yllättävän todentuntuinen sekä ohjaajan että matkustajien näkökulmasta. Katso videolta, kuinka Rantapallon Jani Uljaksen ensimmäinen nousu Airbusin puikoissa sujui!
Teksti ja kuvat: Riikka Krenn