Kuva: Riikka Krenn
Rantapallon Jani Uljas Takeoff-simulaattorissa

Haaveiletko pääsystä Airbusin puikkoihin? Se on helpompaa kuin kuvittelet!

Haaveiletko pääsystä lentokoneen ohjaimiin? Kokemus aidolla Airbus A320:llä lentämisestä voi olla lähempänä kuin kuvitteletkaan, sillä tämän hauskan elämyksen voi kokea yllättävän aitona myös simulaattorissa.

Simulaattorissa kuka tahansa voi olla lentokapteeni

Visiitti lentosimulaattorissa on kiinnostava kurkistus kulisseihin. Kuka tahansa yksityishenkilö voi kokeilla lentämistä laitteella, jonka toiminnot ovat lähes samat kuin ammattikäyttöön tarkoitetuissa simulaattoreissa, joita pilotit käyttävät työnsä harjoitteluun. Lentämisen tunnelmaan on yllättävän vaivatonta päästä nousematta maan kamaralta mihinkään.

Rantapallo pääsi testaamaan Airbus-simulaattoria Helsingin Salmisaaressa, jossa Takeoff Simulations pyörittää Suomen oloissa ainutlaatuista kaikille avointa 180 asteen näytöllä varustettua lentosimulaattoria.

Takeoffin simulaattori on kiinteäalustainen Airbus A320 -simulaattori, joka sopii yhtä lailla ammattilaisten, ilmailuharrastajien kuin ensikertalaistenkin käyttöön. A320 on monelle tuttu matkustajan perspektiivistä – kyseessä on yksi maailman yleisimmistä matkustajakonemalleista.

Kokemus on yllättävän todentuntuinen. Ihmisen aivot on 180 asteen näytön avulla helppo huijata uskomaan liikkeeseen, jota ei todellisuudessa tapahdu muualla kuin valkokankaalla.

Takeoff-simulaattori
Kuva: Riikka Krenn
180-asteinen valkokangas luo keinotodellisuuden, joka saa aivot uskomaan liikkeeseen.
Lentosimulaattori
Kuva: Riikka Krenn
Matkustajat pääsevät mukaan seuraamaan ohjaamon toimia.

Lentosimulaattorilla voi lentää minne tahansa

Takeoff on toiminut Salmisaaressa noin vuoden ajan. Yrittäjä Panu Fabritius kertoo lentosimulaattorikäynnin olevan suosittu esimerkiksi polttareiden, pikkujoulujen tai erilaisten virkistyspäivien ohjelmanumerona.

– Ilmassa on ihan toisenlainen maailma ja lentäminen vaatii jatkuvaa opiskelua ja sisäistämistä. Matkustajakoneen ohjaaminen on monen unelma.

Simulaattorissa lähes kaikki hallintalaitteet toimivat kuten oikeissa lentokoneissa: hydrauliikka, sähköt, paineistus, äänimaailma. Lentoreitin ja ulkona näkyvän maiseman voi valita itse. Joku tahtoo lentää Helsingin yllä, toinen haaveilee kaukomaista. Laitteessa on kaikkiaan 24 000 lentokentän valikoima ja kartoissa on simuloituna koko maailma.

– Ryhmien lisäksi myös aivan yksittäiset ihmiset tai vanhemmat lapsineen saattavat innostua kokeilemaan lentämistä. Lentäminen on hauskaa nimenomaan kun teet sitä itse, sanoo Fabritius.

Lentämään mahtuu yksi henkilö kerrallaan, mutta seuraamaan voi tulla suuremmallakin joukolla. Aiempaa kokemusta ei tarvita. Myöskään ikärajaa ei ole, vaan ainoa rajoite on, että polkimille on hankala yltää jos pituutta on vielä kovin vähän. Poljinten käyttöön saa kuitenkin tarvittaessa apua.

Takeoff-lentosimulaattori
Kuva: Riikka Krenn
Lentosimulaattorin laitteet jäljittelevät alkuperäistä lähes täydellisesti.
Takeoff-simulaattori
Kuva: Riikka Krenn
Lentokoneen mittarien tulkinta vaatii ammattitaitoa.

Simulaattorista voi hakea apua myös lentopelkoon

Lentosimulaattori voi tuoda myös helpotusta lentopelosta kärsivän matkustukseen.

– Lentopelkokurssi on saanut hyvää palautetta. Siinä mennään läpi konkreettisia asioita, jotta asiakas ymmärtää lentämiseen liittyviä prosesseja paremmin. Tähän kurssiin ei liity mitään psykologisia näkökulmia vaan keskitymme ympäristöön ja tekniikkaan, kertoo Fabritius.

Lentopelkokurssin aikana käydään läpi lentokoneen toimintoja ja erilaisia hätätilanteita taustoineen. Pelosta kärsivää voi helpottaa esimerkiksi tarkka tieto siitä, mistä lentokoneen erilaiset äänet johtuvat. Näin aidossa tilanteessa ei tarvitse enää arvailla, mistä mikäkin ääni johtuu ja ovatko ne normaaleja vai onko syytä huolestua. Kurssilla käsitellään myös erilaisia sääolosuhteita ja niiden vaikutusta lentoturvallisuuteen.

Takeoff
Kuva: Riikka Krenn
Kapteeni Uljas ja perämies Fabritius valmiina lähtöön.

Tältä näyttää lentosimulaattorissa

Rantapallo pääsi testaamaan Takeoff-simulaattoria Panu Fabritiuksen ohjauksessa. Kokemus on yllättävän todentuntuinen sekä ohjaajan että matkustajien näkökulmasta. Katso videolta, kuinka Rantapallon Jani Uljaksen ensimmäinen nousu Airbusin puikoissa sujui!

Teksti ja kuvat: Riikka Krenn

Päivitetty: 15.12.2015

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (20 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

71 kommenttia

Olen 30.v tyttönen, olen aina ollut kova matkustelemaan, kokenut Mauritiuksen upeuden, Hong Kongin pilvenpiirtäjät ja haluaisin nähdä paljon jatkossakin, mutta vuoden sisällä olen saanut todella pahan lentopelon. Syksyllä olimme Teneriffalla ja koin aivan kamalan kohtauksen paluulennolla ja olin varma että tästä lennosta ei selvitä. Vannoin etten lennä enää koskaan, mutta haluiaisin nähdä maailman joka kolkan, niin ainut keino on lentäminen :D Joten jos pääsisin simulaattoriin, voisi se auttaa pelkooni kun ymmärtäisin miten kaikki toimii. Varmasti rauhottaisi oloani yläilmoissa! Kiitos Thomas Cookin henkilökunnan jotka rauhoittelivat ja auttoivat lennolla :)

En oo ikinä ollu lentokoneessa, niin olis kiva nähä simulaattorin kautta millasta lentäminen on.

tämä olisi hieno kokemus ja hyvä syntymäpäivälahja miehelleni ,joka täyttää helmikuussa 60 v.

Onko simulaattorissa vessaa, jossa voisi simuloida lentoemon kanssa pääsevänsä kymppikerhoon?

Täytin juuri 70 -vuotta ja käyttänyt vuosittain muutaman kerran lomamatkoilla lentokonetta. Lentosimulaattori olisi huipennus elämänkaarelleni sillä terveydentilasta johtuen en voi enää käyttää yli 4 tunnin lentomatkoja.

Poika on haavellut aina lentäjän ammatista armeijaan, mutta hänestä tuli liian pitkä. Olisi mahtava päästä hänen kokeilemaan tällaista.

Lentokentän ympäri lenkkeillessä tulee katseltua lentokoneita nousemassa ja laskeutumassa. Olisi mukava kokeilla, ja isolla koneella.

Tämä olisi rakkaalle siipalleni unelma ylläri joululahja! Hän on huolehtinut lahjojen ostamisesta minulle, mutta kertonut, ettei itse tarvitse mitään.

Simulaattorilla lentäminen on hienoa, mutta tuo olisi varmasti erityisen makeeta!

mää oon sellanen hurrrrjapää jotta tandemhypyn jälkeen vaan tää olis mielenkiintoinen ( ellei nyt liitopukua oteta huomioon)

Olisi ihan mahtava päästä kokeilemaan, kun tähän mennessä on joutunut tyytymään matkustajan rooliin.

Olen ollut dc 10 ohjaamossa ja tuntui, että pitäis päästä lentämään. Nyt olis sitten tilaisuus, olen valmis tulemaan lentämään

Tyttäreni haaveilee liikennelentäjän ammatista. Tämä olisi mahtava lahja hänelle!

Puolisoni on lentomekaanikko ja hän puhuu alati näistä jutuista.Antaisin ilomielin hänelle tämän kokemuksen.Voisi vielä “vanhoilla päivillään” verestää muistiaan.

Poikani työskenteli 2000-luvulla purserina Finnairilla ja olin kerran mukana lennolla H:ki – Dubai ns. cocpit-paikalla. Sain istua ohjaamossa sekä lähdön että laskeutumisen ajaksi. Se oli mielenkiintoista, varsinkin kun yst kapeeni kertoi mitä hän teki. Olisi todella mielenkiintoista saada istua itse ohjaimissa. Toivossa on hyvä elää, peukut pystyyn.

Olen 90-luvun alussa päässyt Aeroflotin ohjaamoon katsomaan laskeutumista yhteen Siperian pienistä kaupungeista. Voisi vertailla kokemuksia.

Laskuvarjohyppyä en koskaan ole uskaltanut kokeilla, edes tandemina . Tämä olisi siis jotain tilalle

Wautsi, toi olisi kyllä nimenomaan se “one in lifetime”-kokemus, jonka haluaisin tehdä…..siisti juttu! :D

Todellisuuden simulointi on tätä päivää koulutuksessa ja oppimisessa

Tämä olisi ihan loistava lahja miehelleni, joka on aina haaveillut lentämisestä! Enkä kyllä pistäisi pahakseni itsekään kokeilla.

Juu, tämä menisi paremmalle puolisolle lahjaksi ja olisi varmasti paras lahja ikinä…

Wautzi wau, olisihan hienoa päästä katsomaan stadia “yläilmoista” turvallisesti :)

Mieheni on aina tahtonut kokea lentämisen iloa simulaattorissa. Hän jopa pelaa lentopelejä tietsikalla. Nyt kun hän täyttää 60 v. tammikuun lopulla niin olisipa mahtavaa antaa hänelle lentosimulaatori lahjakortti!

Olisi kiva päästä kokeilemaan Airbussin puikkoja,DC-9 simulla olen lentänyt mutta siitä aikaa jo yli 30-vuotta.

Lentosimuja harrastaneena olisi upeaa päästä testaamaan kunnon simulaattoria ja sitä kuinka bussi pysyy käsissä.

Varmaankin upea kokemus nuorelle miehenalulle, joten tämä mummo antaisi sen synttärilahjaksi.

Antaisin tuon mahtavan palkinnon miehelleni, joka on harrastanut kotikoneella lentosimulaattorilla lentämistä ja uskaltanut vain haaveilla pääsevänsä ohjaamaan konetta tällaiseen oikeaan simulaattoriin. Tää olisi ikimuistoinen joululahja!

olisi hieno kokemus

Olen jokunen vuosi sitten ohjannut valtamerilaivan New Yorkin satamaan käydessäni Rauman merimuseon simulaattorissa. Olen matkustellut paljon lentäen, joten olisi mahtavaa päästä lentsikan puikkoihin simulaattorissa ja kokea uusi elämys.

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *