Suomen suurin matkablogiyhteisö

Colline du Chateau, Nizza

Nizzan kaduilla tallustaessa katse kiinnittyy väkisinkin vanhankaupungin takana kohoavaan kukkulaan. Vehreän Colline du Chateaun puistomaiset kadut kutsuvat kulkemaan ja katsomaan kukkulan näköalapaikoilta upeita maisemia alas Nizzaan, sen pikkukivirantaan ja Välimeren tyrskyihin. Kukkulan huipulla virtaava vesiputous näkyy kauas ja sen juurella on kiva vilvoitella kuumana kesäpäivänä.

Linnakukkulalla on sen nimen mukaisesti sijainnut aikoinaan linna, joka tosin tuhoutui jo 1700-luvun alussa. Keskiajalla kukkulalla sijaitsi suurin osa Nizzan asutuksesta. Nykyään se on lähinnä vain puistoa ja ihanan rauhaisa paikka vetäytyä hetkeksi luonnon helmaan kaupungin vilskeestä. Kukkulalla on myös lapsille leikkipaikka, pari kahvilaa ja hautausmaa.

Colline du Chateulta ammutaan yhä edelleen keskipäivällä tykinlaukaus, joka sai alkunsa siitä, kun muuan herra Sir Thomas Coventry-More halusi varmistaa tykinlaukauksen äänimerkillä, että hänen hajamielinen vaimonsa tulee ajoissa kotiin laittamaan lounasta. Tykinlaukaus on ammuttu vuodesta 1871 ja perinne jatkuu edelleen.

Me kiipesimme heti ensimmäisenä lomapäivänämme linnakukkulalle. Tai kiivetä lienee väärä sana, sillä käytimme kukkulalle vievää hissiä, joka helpottaa parinsadan portaan kipuamisessa. Hissi on ilmainen eikä ainakaan lokakuun alussa siihen pääsyä tarvinnut juurikaan jonottaa. Hissin löytää kun kävelee rantakatua pitkin vanhankaupungin ohi. Myös kaupunkikierroksia tekevä minijuna puksuttaa kukkulan laelle.

Ylhäällä kukkulalla on useita näköalapaikkoja, joiden muureille on mukava pysähtyä ihastelemaan alas kaupunkiin aukeavaa maisemaa. Vehreä puisto olisi myös mitä mainioin piknik-paikka ja urheilija minussa katseli lukuisia portaita sillä silmällä, että pakarat varmasti tykkäisivät täällä kiipeilystä.

Kukkula suljetaan vierailijoilta illalla. Meidän reissumme aikaan lokakuussa portit sulkeutuivat jo kuudelta, mikä oli ihan mälsää, sillä olisimme halunneet katsoa seitsemän aikaan koittavaa auringonlaskua kukkulalta käsin. Mukaan pullo kuohuvaa, vähän juustoa ja patonkia niin ilta olisi ollut täydellinen. Mutta ei, alueelle ei pääse enää niin myöhään.

Colline du Chateau on mielestäni ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Sieltä avautuvia maisemia voisi ihailla ikuisesti ja se vesiputouskin on kaunis. Käsikkäin kulkevia pariskuntia katsellessa tuli mieleen, että paikka olisi myös romanttinen paikka kosia. Vinkki vinkkinen vaan kaikille neitonsa kosimista suunnitteleville herrasmiehille!

Previous Post Next Post

30 Comments

 • Reply Mia / Elämää ja Matkoja keskiviikko, 13 toukokuun, 2015 at 10:11

  Linnakukkula on tosiaan mukava paikka piipahtaa ja näkymät kaupunkiin ovat hyvät. Harmittelimme myös samaa, että illalla paikka suljetaan, mutta päivisinkin siellä on ollut kiva käydä picnicillä! 🙂

  • Reply Martina keskiviikko, 13 toukokuun, 2015 at 10:53

   Ensi kerralla minäkin menen sinne päiväpiknikille. Toisaalta ymmärrän hyvin että paikka suljetaan illalla. En tiedä haluaisinko edes hiippailla linnakukkulalla pimeässä, mutta sitä auringonlaskua ihailisin siellä mieluusti.

 • Reply Anna Koskela sunnuntai, 17 toukokuun, 2015 at 16:27

  Pakko vinkata että aivan Promenade des Anglais’n yläpuolella, juuri tuon Colline du Châteaun puiston alapuolella sijaitsee Hôtel La Pérouse. Puiston kävelytieltä näkee hotellin allasalueelle. Aivan ihana hotelli, joka kannattaa ehdottomasti pistää muistiin Nizzan vierailua ajatellen.

  • Reply Martina sunnuntai, 17 toukokuun, 2015 at 17:48

   Kiitos vinkistä! Laitan hotellin ehdottomasti korvan taakse seuraavaa reissua varten.

 • Reply Hanna / Ranskatar reissaa sunnuntai, 17 toukokuun, 2015 at 17:32

  Tuo kukkula on kyllä minunkin suosikkipaikkoja Nizzassa ja vaikka siellä on käynyt jo useammankin kerran, jaksavat maisemat aina ihastuttaa 🙂 Kukkulan toiselta laidalta avautuvat maisemat satamaan ovat nekin aika kivat!

  • Reply Martina sunnuntai, 17 toukokuun, 2015 at 17:48

   Sataman puolelle emme juuri kurkkineetkaan. Kiitos vinkistä, ensi kerralla menen pällistelemään sitäkin puolta. 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka sunnuntai, 17 toukokuun, 2015 at 18:04

  Kivoja kuvia vesiputouksesta! Täytyy tunnustaa, että kun Rivieralla olen enimmäkseen käynyt työmatkoilla, niin nähtävyydet ovat jääneet kovin vähäiselle. Toimistojen lisäksi on sitten tullutkin enemmän koettuja juhlia rannan aluksilla, mutta ehkä sekin on Nizzaa (tai Cannesia tai Antibesia tai St Tropezia) 🙂

  • Reply Martina sunnuntai, 17 toukokuun, 2015 at 18:35

   Juhlat rannan aluksilla kuulostaa ehdottomasti oikealta tavalta kokea Nizza! Tai Cannes, Antibes, St Tropez tai mikä tahansa muu kohde Ranskan rivieralla. Voisin väittää että se voittaa nähtävyyksien koluamisenkin, joten et ole menettänyt mitään oleellista. 🙂

 • Reply Ida - idaloveslife sunnuntai, 17 toukokuun, 2015 at 20:53

  Hihiii, onkohan mulla vähän kevättä rinnassa kun jäin pohtimaan tuota kosintapaikkaa 😀 Täytyykin linkata tämä tuolle reissukaverille 😉 Paikka vaikuttaa kyllä todella romanttiselta! Ihania kuvia olet ottanut ja mun Italian kuume taas vaan nousee…

  • Reply Martina maanantai, 18 toukokuun, 2015 at 09:21

   Hihii, vinkkaapa ihmeessä kosintapaikasta. Olisipa aika romanttista mennä tuolla kihloihin. 🙂 Ja sitten vaan häitä suunnittelemaan, sanoo hän, jonka hääpäivä koittaa, iiik, jo lauantaina!

   • Reply Terhi / Muru Mou tiistai, 19 toukokuun, 2015 at 13:01

    Mulla kävi samoin kuin Idalla ja jäin miettimään tuota kosintapaikkaa. Liian aikaista meille tosin, mutta ehkä muutaman vuoden päästä 😀 Apuaaa, teillä on lauantaina suuri päivä! Tsemppiä loppuvalmisteluihin 🙂

    • Reply Martina tiistai, 19 toukokuun, 2015 at 15:25

     Ehkäpä muutaman vuoden päästä teitä odottaa matka Nizzaan ja sitten saatte tekin alkaa jännätä hääpäivän lähestymistä. 😀 Kiitos tsempistä! Sitä tarvitaan viimeiseen loppurutistukseen ja lauantaina sitten vaan nautitaan. 🙂

   • Reply Ida - idaloveslife tiistai, 19 toukokuun, 2015 at 15:10

    Oi miten jännittävää! Ihanaa tulevaa juhlaa teille 🙂

    • Reply Martina tiistai, 19 toukokuun, 2015 at 15:26

     Kiitos! Vähän on tosiaan jännät paikat, mutta enemmän vaan odotan että olisi jo lauantai ja saisimme nauttia ihanasta juhlasta!

 • Reply Lotta Watia | Unagidon sunnuntai, 17 toukokuun, 2015 at 21:20

  Nizzaa olen monta kertaa pohtinut matkakohteena, mutta sitten se aina unohtuu. Hienolta näyttää ja lähtisin noihin maisemiin mielelläni! Mielenkiintoinen ja hauska trivia tuo tykinlaukaus. 🙂

  • Reply Martina maanantai, 18 toukokuun, 2015 at 09:23

   Nizza on ollut mullakin vaan satunnaisesti mielessä, tyyliin ”ehkä joskus käyn Ranskan rivieralla”, mutta viime syksynä kun löysimme halvat lennot ja kaikki muukin meni nappiin, huomasin yhtäkkiä tallustelevani Nizzan kaduilla. Tykästyin paikkaan niin paljon että haluan ehdottomasti kierrellä Nizzassa ja Ranskan rivieralla enemmänkin.

 • Reply Reason for a Season sunnuntai, 17 toukokuun, 2015 at 23:46

  No vau, kauniin näköistä! En tajua, miksen oikein koskaan reissaa Euroopassa, koska täällä on supernättiä. Ehkä muutan näitä matkailutottumuksia jatkossa. Kivan näköinen paikka kyllä kertakaikkiaan :).

  • Reply Martina maanantai, 18 toukokuun, 2015 at 09:27

   Euroopassa on supernättiä ja lyhyiden lentojen ansiosta on helppo tehdä täsmäiskuja vaikkapa juuri Nizzaan. Musta on ihanaa lähteä vähän yllättäen viettämään pitkää viikonloppua jonnekin kivaan Euroopan kohteeseen ja suunnittelen jo innoissani minne menisin seuraavaksi. Okei, häämatkalle Italiaan, mutta sen jälkeen syksyllä täytyy päästä taas jonnekin kivaan paikkaan. Ehkä Pariisiin, Lissaboniin tai Barcelonaan. Tai miksei uudestaan Ranskan rivieralle.

 • Reply Jenna / Journey Diary maanantai, 18 toukokuun, 2015 at 20:42

  Näyttää ihanalta! 🙂 Paljon oon paikasta kuullut, mutta ei ole tullut vielä toistaiseksi käytyä. Bucket listalla tämäkin.. 😀

  • Reply Martina tiistai, 19 toukokuun, 2015 at 09:02

   Tämä kuuluu ehdottomasti Bucket listalle! Omani tosin on niin pitkä, etten ole varma riittääkö yksi ihmiselämä sen läpikäymiseen. 😀

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net torstai, 21 toukokuun, 2015 at 17:37

  Onpas hienon näköistä! Ollaan kyllä Nizzassa käyty, mutta tuo jäi näkemättä. Sen verta mukava paikka kuitenkin oli että varmasti mennään sinne uudestaankin, joten hyvä vinkki!

  • Reply Martina torstai, 21 toukokuun, 2015 at 19:59

   Tuo on ihan oma maailmansa keskellä Nizzaa ja ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Ensi kerralla sitten. Koska matka Nizzaan on aina hyvä idea. 🙂

 • Reply Veera Bianca lauantai, 23 toukokuun, 2015 at 13:16

  Tuo on ihana paikka, itse käynyt tooosi monta vuotta sitten! Nizzaan voisi kyllä tehdä toisen reissun!

  • Reply Martina maanantai, 25 toukokuun, 2015 at 10:36

   Niin onkin ihana paikka ja mäkin voisin lähteä Nizzaan uudestaan vaikka heti. Tykästyin paikkaan tosi paljon.

 • Reply lena lauantai, 23 toukokuun, 2015 at 13:30

  Tuo on paikka jonka muistan vieläkin, vaikka viimeisistä Nizzan reissuista on kulunut jo vuosia. Nizza oli pitkään mulle se kaupunki jonne haluan muuttaa, ja haluaisinpa vieläkin. <3

  • Reply Martina maanantai, 25 toukokuun, 2015 at 10:36

   Ai että mikä ihana ajatus. Asua Nizzassa.. Kelpaisi mullekin! 🙂

 • Reply Jepa / Unelmatrippi lauantai, 23 toukokuun, 2015 at 22:35

  Piti oikein pohtia ja lopulta tulin siihen tulokseen, että ei, en ole käynyt tuolla kukkulalla, vaikka Nizzassa onkin tullut käytyä. Sen verran kivalta näyttää, että ensi kerralla täytyy käydä!

  • Reply Martina maanantai, 25 toukokuun, 2015 at 10:37

   Ensi kerralla sitten kiipeät kukkulalle ihastelemaan maisemia. Se on kaunis paikka. Mäkin aion ehdottomasti mennä sinne uudestaan seuraavalla Nizzan reissullani. 🙂

 • Reply Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar sunnuntai, 24 toukokuun, 2015 at 10:25

  Kauniita maisemia. Omasta Nizzan reissusta on jo liian pitkä aika. Tuolloin reilaitiin kiireellä ympäri Eurooppaa ja monesta maasta sai vain pienen pintaraapaisun. Olisi ehkä aika palata tuonnekin suunnalle, tuota kukkulaakaan en ole kokenut. Lähinnä kai me vain makoiltiin kivisellä rannalla :).

  • Reply Martina maanantai, 25 toukokuun, 2015 at 10:38

   Rannalla makoilu kuulostaa oikein hyvältä. Mekin vietettiin siellä pitkät tovit meren tyrskyjä katsellen ja taisipa meillä olla pullo kuohuvaakin eväänä. Nizzaan voisi kyllä palata aina uudelleen.

  Leave a Reply